gume - homologacija

dejan001

Pripravnik
3. sep 2007
363
0
16
avto ima tovarniško predpisane pnevmatike 195 65 15; 225 55 16 in 225 45 17. Ker imam 16col felne me zanima ali je potrebno za kakršnokoli spremembo opraviti homologacijo - tudi če je sprememba manjša kot 3%? namreč raje bi dal 205 55 16

Ker predvidevam da je vseeno potrebna homologacija me zanima kakšen je postopek - montiram gume pa se zaplejem na tehničnega oz. tam ko opravljaljo homologacijo in zmerijo ter plačam in je to to? Kaj pa če potem kaj gnjavijo in nočejo spustiti (gume pa ze npr. kupljene)? ŠE ve kdo mogoče kakšna je cena homologacije za to?

hvala za info

lp

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.525
314
83
Kras
www.mtl.si
Cena homolomo je se mi zdi nekje okrog 70 EUR.
Ja, moraš homologirat, imate je dobro zraven tudi TUV. Ne bodo ti homologirali na lepe oči. Vsaj kolikor jaz vem.

PS: Ni največji problem homolomo in policisti. Večji problem zna nastati, če se kje skantaš in ti potem zavarovalnica ne prizna ničesar, ker avto ni bil tehnično brezhiben.
tongue-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Za tak malo razliko ti noben policaj ne bo težil, razen če bi se res spravli na tebe ker si se jim s čem zameril (v stilu štetja povojev in žarnic).

Drugače pa homologacijo na gume ne boš dobil - dobiš homologacijo poleg avta in zraven platišč in tam piše katere dimenzije lahko daš na tvoj avto (ti imaš predvidevam da serijska platišča, torej tega papirja nimaš in ga tudi ne potrebuješ). Dodatno homologacijo za ostale dimenzije pa lahko opravi oz. predpiše samo proizvajalec platišč ali vozila.

Jaz bi se na tvojem mestu mirno vozil z 205/55.

dejan001

Pripravnik
3. sep 2007
363
0
16
ja omega.

saj v homologacsjkem kartončku imam napisane katere dimenzije so dovoljene za avto.kot je mtl napisal lahko nastane velik problem v primeru nesreče in ti lahko mirno rečejo da vozilo ni bilo tehnično brezhibno...

matej_

Guru
25. okt 2007
2.115
648
113
da si sposodim temo. namreč punca ima na r clio letnik 2002 v homolomo napisano dimenzijo 175/65 r14, vendar ko sma avto kupovala (pred letom dni) sma pogledala če je kartonček zraven in vse potrebno podpisano, noben pa ni bil pozoren na dimenzijo gum ki so že bile gor. bile so namreč 185/60 r 14. sedaj je pa zamenjala za nove gume in avtomastko sem ji kupil 185/60 r 14 ter dal namontirat. šele danes cca. 2 mesca od menjave sem videl da je homologirano 175/65r14. avto ni kasko. ali zna meti kakšne komplikacije pri policajih ali na tehničnem? namreč ima original feltne (jeklene) ter platiščni pokrovi (radkape) od renaulta? prodajalec reanult je rekel da ni panike če nima kasko ker ni vlke razlike, pa da firma ne more na novo vpisovat dimenzij.
po preračunavanju pride razlika med 175/65 in 185/60 -0,9% kar je daleč od +/-2%.

Kaj narediti?

lp matej

Nazadnje urejeno:

irCAR81

Fizikalc
19. mar 2008
1.710
77
48
Citat:
Uporabnik matej_ pravi:
Kaj narediti?
POCENI: voziti po predpisih, se ne kregati s policisti ter se izogibati Rudnika ob petkih in sobotah zvečer, pa bo vse o.k.
DRAGO: če še ne imeti, kupiti 14 col felge ki imajo TUV za cliota, namontirati gume gor in dati homologirat, kasneje gume po želji premontirati, felge lahko prodati.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Nič, vozi se dalje. Kdo bo pa gledal če so prave dimenzije na jeklenih felnah z originalnimi radkapami... Še če boš omenil na tehničnem bodo samo odmahnili z roko in rekli: dokler ne gleda ven je v redu.

mm46

Pripravnik
5. sep 2007
597
7
18
40
Jaz se že tretje leto vozim s to dimenzijo, ker se potenza ni dobila v 175 širini, ustavli so me 1x, sam ni nč gledal gum. Tehnični pa delam itak z zimskimi (januarja), ki pa so prave dimenzije
tongue-1.gif

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Jaz sem imel na Lantri homologiran dimenzije 175/65/14 in pa 195/60/14... pa sem poz6imi vozil 185/65/14 ni ni bilo panike. So se ene dvakrat ustavili, tudi zaradi divjanja, amapk nikoli ni šel gume gledati.

Zdej, gume ti bi šel gledat, če bi recimo imel neke hude 18col feltne... pa bi te še poprosil za homologacijo i guess. Gume, ki pa ne izstopajo in čisto majčkeno izstopa iz homologacije... pomojem bi te spustil čez policaj, če ne bi preveč pametoval..

irCAR81

Fizikalc
19. mar 2008
1.710
77
48
Kolega je imel namest 195/55/15 veliko bolj razširjeno in cenejšo dimenzijo 195/50/15. Policistu ni bilo všeč, mu je odredil izredni tehnični, tam so mu pobrali tablice, ko je kupil nove gume ustreznih dimenzij je lahko plačal kazen in ponovno opravil tehnični pregled. Tolk o tem.

I

Izbrisan uporabnik 3287

Kazen, za neimetje vsega kar je spremenjeno na avtomobilu in ni vpisano v homolomo kartonček, je 400 e. Plus izredni tehnični (cca 70 e) plus odvzem tablic do odprave vseh sprememb.

Da ne bo pomote: za vsako stvar na avtomobilu. (tudi za druga pedala!!
bonk.gif
)

Homolomo se opravi tako, da se odpelješ z predelanim avtomobilom ( v vašem primeru z drugo dimenzijo gum) na pooblaščeno ustanovo. (zdaj jih je kar nekaj) Potrebno je imeti TUV. (dokument o skladnosti) Se dobi BP.
Strošek cca 30 e. So pa zaposleniti od ustanove do ustanove zelo različni pri enakih zadevah. (določeni zeeloo komplicirajo)
Lahko vam svetujem kje v vaši bližini opravite najhitreje brez komplikacij (je@at ga - lastne izkušnje)

lp