gibanje cen stanovanj v prihodnosti

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.969
7.488
113
pri taščici
Cene padajo, predvsem pa se bojim da sedajle ni kupcev. Vsi sšekulirajo z nižjimi cenami, tisti ki pa ne, pa ne dobijo kredita na banki....

Floki

Guru
6. sep 2007
10.267
3.285
113
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
No ima kdo kakšne cifre?

Kar imam jaz občutka so ble v Ljubljani cen v oglasih:
garsonjere pred pol leta 100k ----> 70k
1.5 in 2 sobna stanovanja 160-170 ----->120k

Naj me kakšen popravi to sem po občutku napisal
rolleyes-1.gif

če tako la hitro preletiš nepremičnine 1.5 sobno 140-150k 2 sobno 170k če ni ravno več kot 30 let staro

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
glede na to kakšne nizke plače imajo mlade družine in mladi ter da je veliko ljudi ostalo brez služb je prav da cene padejo na normalno raven
smirk-1.gif

ne pa da mladi do 30 ali pa do 35 živijo še pri starših, ker so stanovanja predraga.
kako naj vzamejo kredit, če se pa ne ve ali bo sploh še imel isto službo čez 1leto.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.557
1.138
113
Obišči stran
Dejstvo je. da bodo stara stanovanja brez parkplacev padla na ceni. Nova ne toliko kot stara, a še vedno.

Vedno pa bodo stanovanja na elitnih lokacijah imela dobro ceno (primer: strogi center lj, 40kv, ocenjena vrednost 160k€).

guardy

Guru
3. avg 2007
8.557
1.138
113
Obišči stran
. Stanovanje omogoča hiter dostop do starega mestnega jedra, UKC-ja in športnega parka Kodeljevo. V neposredni bližini je na novo odprt nakupovalni center (Hofer, Mercator). vseljivo takoj.

LOL to je tko center, kot bi bil v šiški pa bi rekel center
grin1.gif

Center je zame 30s do prešernovega trga
wink-1.gif

Gustl

Pripravnik
5. sep 2007
252
0
16
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Nevem točno lokacijo, ampak verjetno bi šlo tudi za 80k€.

http://www.bolha.com/oglas3237284/stanovanje-center-36-27-m2-1-sobno-prodam

Tole je nekje blizu Mesarske ulice, kjer so na novo odprli Hofer in Mercator. Ker je stanovanje staro in v dvonadstropnem objektu, sklepam da je v eni od individualnih hiš v bližini in ne v kakšnem bloku npr. na Povšetovi. In to ni niti blizu centra Ljubljane. Verjetno gre za kakšno bajto iz let po 2.sv. vojni, v kateri so po smrti babice in dedka naredili nekaj "kao" stanovanj. O funkcionalnosti, zasebnosti, delitvi stroškov... bi se pa verjetno dalo pogovarjati. Lahko da se motim, ampak za tako stanovanje ne bi dal niti 40k EUR.
uf-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Si kar prav napisal. Gledam stanovanja za trenutno 140 jurjev, ki so bila prejšno pomlad v rangu 180-200 jurjev.

Vaio

Fizikalc
22. jul 2007
1.223
0
36
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Skratka, ne pretirano računat, da bodo cene šle dol.
V Mariboru je sedaj neko podjetje odkupilo 243 stanovanj v treh stolpnicah:
"Penthouse" za slabih 170 tisočakov

Dvosobna stanovanja prodajajo od 71.000 EUR naprej.

Ali lahko kdo iz Maribora pove, kakšen sloves ima ta del Maribora (Betnavski park)?

Meni osebno je zelo dobra lokacija!
Sem začel konkretno delat na tem, da dobim kaj v tem objektu.Se pa govori,da bi naj bila stanovanja v pritličju od 1000€ za m2,kar se mi zdi zelo dobra cena!

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.741
113
Po dolgem času en dober članek v financah... in še komentarji.

http://www.finance.si/240865?src=pj160309

Citat:
Objavljamo nekaj mnenj iz razprave, ki se je med bralci Finance.si razvila na našem forumu o vprašanju, kakšna je realna cena kvadratnega metra stanovanja

»Če so borze zbrisale dobičke od leta 1999 naprej, tedaj ni teorije, da bi stanovanjski trg zbrisal le dobičke od lani, saj so se skoki cen nepremičnin večinoma napajali iz naslova skokov cen vrednostnih papirjev. Realen padec bo bližje 70 odstotkom,« meni tstih.

Se bo zidava v lastni režiji splačala?

Če bodo cene padle za 70 odstotkov, potem se definitvno ne bo več splačalo zidat na svoji zemlji in v lastni režiji. Bo ceneje kupit novo bajto, saj boš za ceno papirjev dobil hišo. Razen, če se pojavi kak Miha Jazbinšek. Spet,« je dodal Hanzi77.

Debata v forumu [+]

»Tisti hip, ko bodo banke zahtevale denar nazaj (podaljševanje kreditov je pa vedno dražje in dražje), bodo cene postale realne,« sodi Justice1, ki omenja tudi, da hočejo nepremičninski špekulanti še vedno naplahtat potencialne kupce da je 2 tisoč evrov za kvadratni meter normalna cena.

Naši vrli gradbinci s stoodstotno maržo

Kren1 je prepričan, da bodo cene stanovanj realne, ko bodo investitorji, na primer pri gradnji bloka, ocenili dejanske stroške na stanovanjsko enoto, jim pribili petodstotno maržo in stanovanje po taki ceni prodajali. »Naši vrli gradbinci pa bi seveda radi ob enem zgrajenem stanovanju imeli še enega zase oziroma stoodstotno maržo, je sklenil.

Prava cena je 1.000 evrov

Wahell je izračunal strošek izgradnje stanovanja: 600-800 evrov na kvadratni meter je strošek izgradnje, če zraven dodamo še parcelo, komunalno opremo, projekt, pridemo na ceno 1.000-1.200 evrov za kvadratni meter. »Vse, kar je več, je čisti dobiček tako prodajalca zemljišča kot nepremičninarja.«

»Vse se suče okrog jurja,« meni tudi bigl. Celotno razpravo si preberite na tukaj [+].

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.693
1.396
113
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
bil pred dvema letoma v španiji in bral v njihovih časopisih, da je zaradi nepremiæninske krize ukasnilo več kot pol nepremičniinskih agencij. predvsem zaradi tega, ker so bile nepremičnine precenjene in balon je počil. mislim, da se bo to zgodilo tudi pri nas oz. se dogaja, pa še gospodarska kriza bo/je,. samo čas mora napočit.

lp

ja samo pri nas bodo protestirali in jih bo država rešila
hysterical-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.741
113
Jaz gledam in gledam pa ne vidim nobenih znižanj... 3k€/m2
bonk.gif
Pa še v ljubljan ni.

http://www.novogradnje.com/sl/...las2876238.html

Kaj po novem letu... ko bo recesija pokazala zobe. No se bo že poleti, ko se subvencije podjetjem iztečejo in bo val odpuščanj. Do novga leta se bodo pa podpore iztekle.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.558
487
83
Odgovor leži v glagolskem vidu, kot bi rekli jezikoslovci.

Eno so cene, po katerih se stanovanja prodajajo, drugo pa cene, po katerih se prodajo.

Če je pri ceni 3k prometa nula, kakšna je potem realna cena na trgu? Vprašanje... Sem že enkrat napisal, da bi po tej logiki lahko rekel, da so cene v zadnje pol leta zrasle za 30%.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.741
113
Citat:
Konec leta do tretjino nižje cene

Upadanje cen se bo po Perovškovih pričakovanjih nadaljevalo vsaj do konca leta, verjetno pa še dlje. "Pričakujem, da bodo cene nepremičnin v tekočem letu upadle za 20 do 30 odstotkov," je izjavil. Sicer pa Perovšek meni, da ne bo prišlo do naglega zloma nepremičninskega trga, kjer so premiki veliko bolj rigidni kot na finančnih trgih, a dopušča tudi bolj črnogleda scenarija:

Iz financ
cheer.gif
Kmalu boš flat dobil za en dober avto, če bo šlo tako naprej.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Citat:
Konec leta do tretjino nižje cene

Upadanje cen se bo po Perovškovih pričakovanjih nadaljevalo vsaj do konca leta, verjetno pa še dlje. "Pričakujem, da bodo cene nepremičnin v tekočem letu upadle za 20 do 30 odstotkov," je izjavil. Sicer pa Perovšek meni, da ne bo prišlo do naglega zloma nepremičninskega trga, kjer so premiki veliko bolj rigidni kot na finančnih trgih, a dopušča tudi bolj črnogleda scenarija:

Iz financ
cheer.gif
Kmalu boš flat dobil za en dober avto, če bo šlo tako naprej.

js ti napovem da bojo padle za 50%, tk da si začni čimprej rihtat kredit
bonk.gif

če 500 folka napove kake bojo cene čez pol leta bo sigurno en zadel

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.741
113
Če 500 folka pove da bo padlo potem bo verjetno padlo.

Kako je že tisto self fulfiling prophecy.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Če 500 folka pove da bo padlo potem bo verjetno padlo.

Kako je že tisto self fulfiling prophecy.

hja, ko je v ameriki tisti en govoril, da se jim bo nepremičninski trg sesul, se mu jih je leta 2007 smejalo 5 ekspertov v isti oddaji, pa se je vseeno zgodlo tisto kar je 1 napovedal ne kar jih je 5...