Cene padajo, predvsem pa se bojim da sedajle ni kupcev. Vsi sšekulirajo z nižjimi cenami, tisti ki pa ne, pa ne dobijo kredita na banki....
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
No ima kdo kakšne cifre?
Kar imam jaz občutka so ble v Ljubljani cen v oglasih:
garsonjere pred pol leta 100k ----> 70k
1.5 in 2 sobna stanovanja 160-170 ----->120k
Naj me kakšen popravi to sem po občutku napisal![]()
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Nevem točno lokacijo, ampak verjetno bi šlo tudi za 80k€.
http://www.bolha.com/oglas3237284/stanovanje-center-36-27-m2-1-sobno-prodam
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
V Mariboru je sedaj neko podjetje odkupilo 243 stanovanj v treh stolpnicah:Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Skratka, ne pretirano računat, da bodo cene šle dol.
"Penthouse" za slabih 170 tisočakov
Dvosobna stanovanja prodajajo od 71.000 EUR naprej.
Ali lahko kdo iz Maribora pove, kakšen sloves ima ta del Maribora (Betnavski park)?
Citat:
Objavljamo nekaj mnenj iz razprave, ki se je med bralci Finance.si razvila na našem forumu o vprašanju, kakšna je realna cena kvadratnega metra stanovanja
»Če so borze zbrisale dobičke od leta 1999 naprej, tedaj ni teorije, da bi stanovanjski trg zbrisal le dobičke od lani, saj so se skoki cen nepremičnin večinoma napajali iz naslova skokov cen vrednostnih papirjev. Realen padec bo bližje 70 odstotkom,« meni tstih.
Se bo zidava v lastni režiji splačala?
Če bodo cene padle za 70 odstotkov, potem se definitvno ne bo več splačalo zidat na svoji zemlji in v lastni režiji. Bo ceneje kupit novo bajto, saj boš za ceno papirjev dobil hišo. Razen, če se pojavi kak Miha Jazbinšek. Spet,« je dodal Hanzi77.
Debata v forumu [+]
»Tisti hip, ko bodo banke zahtevale denar nazaj (podaljševanje kreditov je pa vedno dražje in dražje), bodo cene postale realne,« sodi Justice1, ki omenja tudi, da hočejo nepremičninski špekulanti še vedno naplahtat potencialne kupce da je 2 tisoč evrov za kvadratni meter normalna cena.
Naši vrli gradbinci s stoodstotno maržo
Kren1 je prepričan, da bodo cene stanovanj realne, ko bodo investitorji, na primer pri gradnji bloka, ocenili dejanske stroške na stanovanjsko enoto, jim pribili petodstotno maržo in stanovanje po taki ceni prodajali. »Naši vrli gradbinci pa bi seveda radi ob enem zgrajenem stanovanju imeli še enega zase oziroma stoodstotno maržo, je sklenil.
Prava cena je 1.000 evrov
Wahell je izračunal strošek izgradnje stanovanja: 600-800 evrov na kvadratni meter je strošek izgradnje, če zraven dodamo še parcelo, komunalno opremo, projekt, pridemo na ceno 1.000-1.200 evrov za kvadratni meter. »Vse, kar je več, je čisti dobiček tako prodajalca zemljišča kot nepremičninarja.«
»Vse se suče okrog jurja,« meni tudi bigl. Celotno razpravo si preberite na tukaj [+].
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
bil pred dvema letoma v španiji in bral v njihovih časopisih, da je zaradi nepremiæninske krize ukasnilo več kot pol nepremičniinskih agencij. predvsem zaradi tega, ker so bile nepremičnine precenjene in balon je počil. mislim, da se bo to zgodilo tudi pri nas oz. se dogaja, pa še gospodarska kriza bo/je,. samo čas mora napočit.
lp
Citat:
Konec leta do tretjino nižje cene
Upadanje cen se bo po Perovškovih pričakovanjih nadaljevalo vsaj do konca leta, verjetno pa še dlje. "Pričakujem, da bodo cene nepremičnin v tekočem letu upadle za 20 do 30 odstotkov," je izjavil. Sicer pa Perovšek meni, da ne bo prišlo do naglega zloma nepremičninskega trga, kjer so premiki veliko bolj rigidni kot na finančnih trgih, a dopušča tudi bolj črnogleda scenarija:
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Citat:
Konec leta do tretjino nižje cene
Upadanje cen se bo po Perovškovih pričakovanjih nadaljevalo vsaj do konca leta, verjetno pa še dlje. "Pričakujem, da bodo cene nepremičnin v tekočem letu upadle za 20 do 30 odstotkov," je izjavil. Sicer pa Perovšek meni, da ne bo prišlo do naglega zloma nepremičninskega trga, kjer so premiki veliko bolj rigidni kot na finančnih trgih, a dopušča tudi bolj črnogleda scenarija:
Iz financKmalu boš flat dobil za en dober avto, če bo šlo tako naprej.![]()
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Če 500 folka pove da bo padlo potem bo verjetno padlo.
Kako je že tisto self fulfiling prophecy.