gibanje cen stanovanj v prihodnosti

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
Citat:
Cene oglaševanih novogradenj v Ljubljani se gibljejo od 2.500 do 3.500 evrov za kvadratni meter, dosežejo tudi do šest tisoč. Podobne so na Obali, medtem ko cene novih stanovanj na Štajerskem znašajo od 1.200 do 2.200 evrov za kvadratni meter.

in potem se čudijo da nič ne prodajo
bonk.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.741
113
2400* 0.66= 1600€

1600 €/meter * 50 metrov= 80k€ za novodgradnje, stara stanovanja potem okol 65-70k€.

To bo padlo na ceno izpred 5 let po tej matematiki.

To je že nekako pošteno. Če ne bo spet potem v višave skočilo.
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.969
7.488
113
pri taščici
Vse je odvisno veliko od tega koliko ljudi bo rinilo v mesta.
Tud če sedajle pade za 50%, bo spet nekdaj zraslo v višave, ker bo trg "zaspal" z gradnjo novih stanovanj.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.557
1.138
113
Obišči stran
No sem sam objavil oglas za svoje stanovanje, v strogem centru lj, 40 kvadratov, mansardno brez lifta.

Sem dal ceno 150k€, v 4 dneh me je klical vsaj 15 ljudi, od tega pol agencij, ki iščejo tak stanovanje za svojo stranko in pol fizičnih oseb. Eden mi je celo ponudil, da mi da vsaj pol leta za preselitev, ker ne kupuje za stanovat...

Sem kar malo presenečen, sem pričakoval kvečjemu kak klic ali dva v mesecu ali dveh. Očitno sem še premalo ceno napisal
evil.gif

guardy

Guru
3. avg 2007
8.557
1.138
113
Obišči stran
Ma sm oglas odstranu zarad določenih razlogov, ene pol leta vsaj še ne bom prodajal. Ampak naslednjič dam za foro še večjo ceno :p

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
na nepremičninskem portalu so podobna stanovanja v centru, pa je max. cena 150k€
grims-1.gif

ok je tudi en pacient za 220k€.

ampak po polovici leta vsi nižajo cene
tongue-1.gif

Axi

Fizikalc
2. sep 2007
894
28
28
Ma ljudje že kličejo, hodijo gledat in nabijati kako jim je všeč in bla bla bla...samo postavljene cene na koncu ne skešira nihče. V tem je potem problem ponavadi.

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
najbolje pridejo skozi nekateri narodi, ki dobijo socialna stanovanja, pol pa čakajo, da jim preidejo v lastniška zastonj, njihov argument pa je, ''pa saj že deset let plačujem elektriko pa vodo, to je zdaj moje. Pa kakšna je to država?! A je to sploh pravna država?''
Enkrat sem to natančneje opisal na 24ur, pa sem skoraj za zapahi končal.
evil.gif
Za to civilizacijo ni več poti nazaj.

Sicer pa ta kriza ne more znižati cen stanovanj, zniža jo lahko le intenzivna gradnja in preseg ponudbe. Tisti, ki pa ste napovedovali padec cen za 70% pejte pa raj nazaj fuzbal gledat.
cheer.gif

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.196
3.682
113
41
Lj
Ne, najbolj so prišli skoz tisti, ki so stanovanje odkupil za smešne cene po Jazbinšku in s sedaj hočejo zagotoviti udobno življenje in pokojnine na podlagi tistega piškavega vložka. Vse to pa delajo na ramenih mlajše generacije, ki pa nimajo istih možnosti sedaj, kakor so jih imeli oni takrat.
Sicer pa se nima smisla pritoževat, edina rešitev je po moje selitev. Spremenit miselnost ljudi, ki so toliko časa živeli pod titom je nemogoče.

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
kam se boš pa selil?! miselnost se ne bo spremenila, čeprav v duhovnem svetu velja, da se bo po letu 2012.
grin1.gif

v evoluciji so preživeli organizmi, ki so se znali prilagoditi. Torej, rešitev je postati tajkun in pol te boli k za ceno. Naj se s tem ubada raja.
grims-1.gif

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
cene stanovanj in hiš se nižajo (ne govorim da mora cena pasti za 70%, nekaterim je dosti že 20k€)
smirk-1.gif

en ki prodaja hišo je že znižal za 200k€
grims-1.gif

sploh ene agencije imajo prenapihnjene cene in imajo isto ceno npr. za hišo v LJ za bežigradom in isto ceno v centru npr. Ptuja
hysterical-1.gif

kot da ima Ptujčan isto višino plače kot Ljubljančan.
cene se bodo še bolj znižale ker je dosti ljudi izgubilo službe in ker banke niti ne dajo več "ugodnih" kreditov.
sploh dosti firm je vzelo kredite da so zgradili stanovanja, sedaj pa jih ne morejo odplačati, ker se stanovanja ne prodajo.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.741
113
Vse je odvisno od recesije... pomoje se zna še dve leti vlečt.
shocked-1.gif

Če se bo amerika začela celit šele po novem letu, mi smo pa še eno leto za njimi
uf-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.741
113
Da malo osvežimo tole...

Kolega je garsonjero dobil za 60k v mostah... Kar je bilo okol 2k za kvadrat na oko.

kaj novega?

Sismis

Pripravnik
30. sep 2007
34
0
6
Trend nižanja cen v prestolnici se bo nedvomno še nadaljeval. Čeprav očitno ne bodo padle tako hitro, kos so nekateri napovedovali. Investitorji imajo očitno še dovolj akumuliranih dobičkov iz prejšnjih let, pa tudi bankam črni scenarij verjetno ne diši. Vseeno pa zaloga novogradenj ne bo prodana še nekaj let, tudi, če novih projetkov sploh ne bi bilo več...

guardy

Guru
3. avg 2007
8.557
1.138
113
Obišči stran
Dejstvo je, da je cena novogradnje v Lj pod 2k€ utopija. Če seveda govorimo o normalnih lokacijah, ne pa kake vevče al pa polje.

Pa naj govorijo kar hočejo
smile-1.gif

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Citat:
Uporabnik Sismis pravi:
Trend nižanja cen v prestolnici se bo nedvomno še nadaljeval. Čeprav očitno ne bodo padle tako hitro, kos so nekateri napovedovali. Investitorji imajo očitno še dovolj akumuliranih dobičkov iz prejšnjih let, pa tudi bankam črni scenarij verjetno ne diši. Vseeno pa zaloga novogradenj ne bo prodana še nekaj let, tudi, če novih projetkov sploh ne bi bilo več...

od kod tebi te informacije? Ker so totalno napacne.

V Mariboru je sla povprecna cena stanovanja v 2/4 in 3/4 gor - v 3/4 leta je sla gor 3%
V Ljubljani je sla povprecna cen stanovanja v 3/4 leta prvic gor in to 5%

Strokovnjaki sicer opozarjajo, da se to vedno ne pomeni, da je padanje koncano, da je pac to odziv trzisca na ugodne cene, in da je lahko to zvisanje cen 1x dogodek in da utegne naslednjo cetrtletje spet past

Da ne bomo govorili na pamet. Vir: 24ur

pa se izsek:
Tako naj bi gradbinci do konca leta znižali cene novogradenj, saj potrebujejo olepšano nafrizirane bilance za bodoče pogodbe pri javnih naročilih ali za najemanje novih posojil pri bankah. Toda zadnji podatki, ki jih je objavila Geodetska uprava Slovenije, kažejo, da so se cene nepremičnin v tretjem četrtletju, predvsem Ljubljani in Mariboru, zopet dvignile. V Ljubljani so cene zrasle za pet odstotkov, kar je približno enako padcu v drugem četrtletju. Od začetka leta so cene v prestolnici v povprečju padle za šest odstotkov, v zadnjem letu dni pa za devet odstotkov. Cena kvadratnega metra stanovanja v Ljubljani je v obravnavanem obdobju sicer znašala 2.471 evrov.

drugace pa drugod po SLO se vedno padajo - LJ in MB sta izjemi