DSG, da ali ne?

masevc

Guru
2. sep 2007
3.427
858
113
Prosim, da teh norm ne omenjaš. Neodvisen mehanik mi je zadevo zrihtal v 4ih urah, norma na pooblaščencu 9 ur.
Je pa res, da nima zadaj 10 tajnic in fikusov za nahraniti.
Ce se gre za menjavo olja v DSGju je bilo meni na pooblascencu razlozeno, da menjava res traja nekje 8 ur. Vendar samo zaradi ohlajanja olja na pravo temperaturo pred menjavo.
Pa tudi racunali mi niso teh 8 ur.
Nisem pa niti vprasal drugam, kako imajo drugje normo.
 

CLIO15

Guru
1. nov 2007
12.218
3.369
113
Majster je vredi, samo ima ponavadi gnečo tak da se moraš prej kakšen mesec naročiti.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Ni bil dsg ampak klasični avtomatik. Na poblascenem servisu so mi skoraj dva litra olja preveč nalili v menjalnik.

Kateri avto? 2l je mnogo preveč in to bi moralo povzročit že škodo na menjalniku oz. motorju (odvisno kam se odvečno olje odcedi če se kam ali ga samo stisne in potem popustijo semeringi ali pa se kakšen ventil dobesedno odlomi, lahko se tudi speni in potem imaš majonezo namesto olja kar pomeni zariban menjalnik dokaj hitro).

Pri večini avtomatikov je fill level enak luknji za dolivanje, tako da težko naliješ več olja kot ga menjalnik sprejme. Ponavadi itak moraš potem še dodatno dolivat ker nivo pade ko se menjalnik zažene, sploh če se je ustrezno dolgo "odcejal". Imaš sicer tudi neke butaste izjeme kjer se olje doliva po šipki, ampak klinc, tam imaš pa šipko kjer je označen zgornji max. pa res težko doliješ več ne da bi to opazil.

Je pa res z nivojem olja umetnost ker imaš 100 in 1 načina kako se nivo preverja. Recimo pri šipki se večinoma preverja olje pri toplem menjalniku ko teče (motor zagnan in menjalnik v P) ker brez motorja v teku bo kazalo višji nivo. Potem imaš pa tudi take ki se preverjajo pri šipki pri mirovanju motorja. Pa take ki sploh šipke nimajo pa moraš s prstom preverit skozi luknjo ....
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.148
5.753
113
pri taščici
Utisevalec Nissan prairie.
Pred servisom bil seznanjen da bo olja cca 5 litrov, pa toliko in toliko denarja.
Pri menjavi bil prisoten, iz njega izlili dobra dva litra, nalil pa več kot 4 litre.
Sem bil toliko nezaupljiv, da sem po 10 km ko sem prišel domov preveril količino na šibki in sem ga ven cuknil.....ne sprašuj kako....avto je potem še skoraj 5 let bil v moji lasti, (cca 40kkm) menjalnik ni povzročal težav.
Kaj bi bilo, če tega ne bo naredil, pa.... Je pa tega že skoraj 15 let.
Takole da nekega 100% zaupanja pooblaščencu nimajo. Tudi druge znamke. O menjavi stekla in težav s senzorji na njem pri Fordu sem že pisal.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.131
2.256
113
Skratka ni samo tako da pri enem čepu ven in drugem not. Menjalnik mora biti točno primerno ogret (od - do), zraven mora biti na testerju kjer kontrolira določene tlake in da se menjalnik v "določen" mode itd. itd... In ne, niti slučajno svojega nadavta ne bi zaupal nekomu ki tega ni še nikdar delal. Zraven tega rabiš še črpalko da olje po domače rečeno črpaš not v menjalnik in ne vlivaš od zgoraj kot je nekdo na pamet napisal. Nevem, poglejte si malo spodnji link, meni se ne zdi ravno tako enostavno da lahko to kvalitetno naredi vsak vajenec.

 

luka51

Guru
16. avg 2007
13.836
5.081
113
Zraven tega rabiš še črpalko da olje po domače rečeno črpaš not v menjalnik

Si vse povedal s tem stavkom. Ker met črpalko je pa raketna znanost al kaj? Vsak jeben servs ma črpako. Za navadne ročne klasične menjalnike mnogokrat vzameš črpalko, ker je lukna na tak nedostopnem mestu. Navadne avtomate pumpaš s črpalko not. Ker drugače težko od spodaj gor nalivaš.

Je pa zanimivo, post diy "strokovnjaka" na forumu se uporabi kot kredibiln (čeprav ne dela v skladu z servisnimi navodili, ki si jih objavil). Vsak ostali človek ki živi od šraufanja avtov pa nima pojma. Dajte se sami najprej odločit kaj je zaj ok in kaj ne.

To, da se tebi ne zdi lahko še ne pomeni, da je zajebano. Meni so integrali in polinomi tudi raketna znanost, matematik jih pa reši usput med tem ko frocu jajco na oko peče zjutraj ob 6:45.
 

mr_

Guru
20. sep 2007
8.885
2.355
113
Mogoče so jo odsvetovali tebi. Kakorkoli, vsi avtomobili kateri imajo menjano olje po tem postopku se še danes veselo vozijo.
Vsak se sam odloči.
Tudi serviserji ne kupujejo več Mašin za to metodo. Razlika je v čiščenju menjalnika s čistilom in popolni menjavi olja, kar naj ne bi bilo ravno dobro za menjalnik. Predvsem čistilo. To je kar jaz vem....odloči se vsak sam. Pa da vidimo kaj mojstri mehaniki porečejo.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.131
2.256
113
Ne kapiraš ti ene stvari ker si prebutast in sicer da je dan danes takšna konkurenca, toliko je serviserjev da lahko res izbiraš kam boš peljal svoj avtomobil. In ne, če mi res ni potrebno ne bom peljal avtomobila nekam na "generalko" kjer mi jo bo nekdo delal prvič in hkrati zraven laufal youtube kot je to delal kolegu nek serviser v Lendavi. Ti si res na glavo padel. Naj se raje uči na tvojem avtomobilu in še na katerem drugem in tretjem, potem pa se že lahko pogovarjamo o servisu. Tako žal je.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
13.836
5.081
113
Ti zgleda da verjameš, da si edini voznik Audija z DSG in živiš v strahu, da se bojo na tebi učili. Tam nekje v Andy Ampera rangu si.
Eden redkih izbrancev ki imate to čast vozit tako posebno tehnologijo.
 
  • Všeč mi je
  • Haha
Reactions: tomazpog in Robert

RoMeX

Guru
20. feb 2008
2.279
761
113
Vsak se sam odloči.
Tudi serviserji ne kupujejo več Mašin za to metodo. Razlika je v čiščenju menjalnika s čistilom in popolni menjavi olja, kar naj ne bi bilo ravno dobro za menjalnik. Predvsem čistilo. To je kar jaz vem....odloči se vsak sam. Pa da vidimo kaj mojstri mehaniki porečejo.


kaj je dobro in kaj slabo naj vsak presodi sam, ali pa naj verjame forumu. po izobrazbi žal nisem mehanik torej moje mnenje ne šteje.niti sanja se mi ne kako deluje avtomatik, tudi menjalnika še nisem videl od znotraj.. pripelji, se bom učil na tvojem :D nekje je treba začet..
 

LeQuack

Guru
26. avg 2007
6.808
3.336
113
40
Lj
Ti zgleda da verjameš, da si edini voznik Audija z DSG in živiš v strahu, da se bojo na tebi učili. Tam nekje v Andy Ampera rangu si.
Eden redkih izbrancev ki imate to čast vozit tako posebno tehnologijo.

Po propadu VW dizlov je DSG zdaj očitno naslednji money maker, kjer misljijo z rezervnimi deli mastno služiti ker se skoz kvari.
 

koliko

Guru
21. avg 2007
4.217
2.034
113
SV SLO
Sem sprobal star dsg in v enakem avtu 8 stopenjsko klasično avtomatiko pa je klasični avtomatik proti dsg-ju zakon. Klasika prestavlja hitro in mehkeje kot dsg. Dsg proti klasiki cuka.
Tak da je po moje res, da pri vw grupi mislijo z dsg menjalniki služiti izpad dohodkov in notri pripeljat denar za stroške tožb od dizel gate afere. Osebno bi naredil velik obvoz od avtov iz VW grupe in njihovih menjalnikov DSG.
 

RoMeX

Guru
20. feb 2008
2.279
761
113
Kje in kakšno olje pa kupujete za dsg


jaz v dsg od šefice točim tole. je po specifikaciji, od zadnjega servisa je ravno 58k tako da bo spet čas za menjavo, avtomat deluje fenomenalno s tem oljem.

 
  • Všeč mi je
Reactions: Hanzi