Domači avtomati za kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.402
4.506
113
Doma že deveto leto brni Dolce Gusto, ki pa počasi izdihuje. Delamo si predvsem Cortado (Espresso z mlekom ali po domače Macchiato), Espresso in pa Au Lait (kot ena podaljšana kava z mlekom). Redko redko pade še kakšen Cappuccino, pa še to zgolj za goste. Cappuccinu se zlahka odpovem in ga ne potrebujem v novem avtomatu. Zelo zelo rad pa bi imel tudi brezkofeinsko opcijo.

Torej Macchiato, Esspresso, podaljšana z mlekom, brezkofeinsko, to je načeloma to.

Všeč mi je okus Dolce Gusto kave, vendar bi rad preizkusil tudi kaj novega, kar je mogoče še boljše, predvsem pa me zanima opcija, kjer dolivam sveže mleko in ne mleko v prahu. Še vedno je želja, da se kava pripravi (zelo) preprosto. Količinsko je ni veliko, recimo povprečno 2 na dan.

Nekako sem zožal opcije na Illy in Nescaffe. Zakaj? Pojma nimam, ampak nekako mi delujeta med večjimi firmami z dovolj opcijami, da najdeš nekaj kar ti ustreza. Oba imata mašine, ki imajo zraven tudi možnosti svežega mleka in seveda kavo v kapsulah. Potencialno ima Illy še možnost sveže kave, vendar ne vem, če je okus kaj drugačen od kapsule. Glede mleka mi je še najbolj všeč od Illy, ki ima samo "lulček" ven in mleko naliješ v svojo posodico in prisloniš k "lulčku", ki ti ga pogreje in speni. V tem primeru ni čiščenja dodatne posode, itd.

Kar me je razočaralo je, da nikjer v Slo ne moreš priti in sprobati kave, ki ti jih naredijo te mašine. Oz. ali kdo pozna kje bi to naredili? Seveda plačam, ampak si ne predstavljam kupit vse, nato pa ugotovit, da mi je zanič. Rad bi pil klasični Macchiato od Nescaffe, Illy kapsule in Illy mleto, da vidim razliko. Vem, da povsod sam doziraš količine, to bi že naredili, da je tam tam.

Ima kdo ali Illy ali Nescaffe in lahko pove kakšno osebno izkušnjo glede mašin, okusov, kako je s temi dodatki za mleko, itd.?
 
EcoDecalc ki je original kao za mojga DeLonghija je na osnovi mlečne kisline torej pokvarjeno mleko ki ga omenjaš. Podvprašanje, celo življenje od kar pomnim pa nisem mlad, smo vse te kavne avtomate kalkali z citronsko kislino. Kaj misliš da se je čez noč spremenilo da tega več ne bi smel? Moje mnenje, gre zgolj za trend, "noname" kalkerje z mlečno kislino bistveno težje dobiš kot s citronsko namreč večina jih je še vedno na oldschool bazi. Sicer pa ne vem kako lahko porabiš manj tvojega kalkerja kot jaz? Oba je treba naliti na črtice?
ecodecalc nima vonja po pokvarjenem mleku kot nekateri ita decalci na osnovi mlečnih kislin.
zakaj ne bi smel...ker recimo eni se s temi zadevami ne razumejo najbolje (npr lelit)
kako porabim manj...mislim da v navodilih piše da dam nekje 50 ml čistila....v kotliček dam morda piko manj (se ga pa tud bolj pogosto čisti). Delonghi naredi nekje 16-20 kav na teden, tako da se ga čisti enkrat na mesec in pol
 
Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: AvtoFun

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.131
2.256
113
Nenavadno in sicer če z Delonghijem skuhate 15-20 kav na dan da se vam kalker vklopi na mesec in pol? Mi skuhamo bistveno manj pa se nam lučka prižge bistveno bolj pogosto kot na mesec dni. Je pa zdaj aparat star že kr nekaj, ima že 6000 kav in se mi zdi da v štartu ni zahteval tako pogosto programa?
 

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.111
438
83
Napisal je na teden, ne na dan. Meni se na philipsu sicer decalc vklopi cca na 6 mesecev (3 kave na dan, občasno več), tako da kupujem kr original (par € gor ali dol).
 
  • Všeč mi je
Reactions: AvtoFun

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.131
2.256
113
Boljši oz. tolko boljši je sigurno ampak Jura ima en velik minus. Ne gre čistit oz. ima sistem samočiščenja kar je sranje. Za pravo čiščenje je treba dati na servis. Če ima dotična Jura E8 to drugače rešeno ne vem ampak pri Jura od nekdaj kuhalna enota ne gre ven in govoril sem z enim serviserjem ki serisira Jure in je rekel da če hočeš kavo kot treba da je treba vsaj na pol leta razstaviti in sčistiti. Dvomim da boš to plačeval na pol leta, razen če se sam naučiš. Ima pa zdaj Harvey v akciji DeLonghija ECAM550.65.SB za okoli 700€ kar mislim da je odlična ponudba. Na kaki Philips, ne serji :)
 

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
1.959
803
113
Pogledal en youtube - ko en dela “deep cleaning” Jure.. prisel do dveh sklepov:
- zgleda res jeba
- ne vem ce bom sploh se pil kofete iz avtomatov.. fuj in fej :p
 

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
1.959
803
113
Ker? Na DeLonghiju (druga ne bom komentiral ker nikoli imel in ne poznam) lahko vzameš kuhalno enoto ven in spereš..to pa res ni fuj.
Poisci video od “deep cleaning Jura”.. sej pomoje so vsi avtomati v drobovju enak “fuj”.. mam philipsa - perem kuhalno enoto.. nisem vedel da Jura tega nima (hvala za to).. zdej baje gleda/mo se Siemens eq6 (sem preveril - gre kuhalna ven)
 

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.468
804
113
:valjamse:
Štiri leta intenzivne uporabe brez čiščenja ... moj aparat ima kuhalno enoto tako zapacano po par (2-3) mesecih - pa ga ne uporabljam intenzivno (sva le samo dva doma).
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.131
2.256
113
Poisci video od “deep cleaning Jura”.. sej pomoje so vsi avtomati v drobovju enak “fuj”.. mam philipsa - perem kuhalno enoto.. nisem vedel da Jura tega nima (hvala za to).. zdej baje gleda/mo se Siemens eq6 (sem preveril - gre kuhalna ven)

Ja, možno da so v drobovju fuj ampak dokler to drobovje nima fizičnega stika z mojo kavo me ne boli, kar nima. Kavo mlin zmelje, vrže v valj, potem tisti bat potučka in skoz spusti vročo vodo. Čistim tako kuhalno enoto kakor tudi tisti bat ki stisne kavo, prideš z roko in krpo lepo zraven. Kar se pa tiče Siemensa, sem si ga nekoč tudi jaz ogledoval, sicer višjo serijo pa se nisem odločil. Kot prvo je drag, kot drugo ni italijan, kot tretje od kdaj se siemens bavi profi z pripravo kave, premalo je tega da bi vedal kako so vzdržljivi in kdo mi ga bo šraufal izven garancije in kako je z deli... Ne vem, ne vidim razloga zakaj bi ga kupil. Zagotovo pa skuha dobro kavo. Mene kupijo ti novi DeLinghiji z 19 bari pritiska. Koncept se mi zdi dober. Torej 19 namesto 15. Včasih dobim kakšno "butično" kavo ki je bolj mastno pražena in pri nastavljenem Ristrettu kjer potisne skoz majhno količino vode se zgodi, da je na koncu ta kava pol krajša kot bi morala biti. Če bi imel 19 barov pritiska bi ta kava zagotovo bila prave dolžine ali vsaj približne dolžine, vsaj mislim...
 
  • Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
1.959
803
113
Ja sej jest isto philipsa - kuhalno enoto splaknem.. ko se spomnim jo namocim v lonec vode in mal pustim namakat.. priplava na povrsje usedlin - sploh ne vem od kje.. pa na amazonu sem kupil tablete, ki raztapljajo kavno mascobo - vrzes v luknjo za zmleto kavo, zalaufas program, prekines vmes - pustis 15 min.. pa spet priplava celo rec ven.. pa kupil sem si “krtacke” za ciscenje pipe (za kajenje).. porinem v izliv iz spodnje strani.. tud “lepe barve”..
Kava ima potem drugacen okus.

menjal bi pa predvsem zarad “kapucina” in teh kombinacij z mlekom.. k philips k ga mam ima to nerodn narejeno..
 
  • Všeč mi je
Reactions: AvtoFun

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.131
2.256
113
Sem sem, druga kot srednji višji in najvišji razred ne gledam pri teh avtomatih. Glede na to koliko z njim skuhamo kav mi tistih nekaj 100€ razlike na življenjsko dobo aprata ne pomeni nič. Drugo bi bilo če bi ga menjaval vsako leto.
 

endvatri

Guru
2. mar 2018
18.426
3.185
113
:valjamse: :valjamse: :cheer: :cheer: :evil: :evil:
Sem sem, druga kot srednji višji in najvišji razred ne gledam pri teh avtomatih. Glede na to koliko z njim skuhamo kav mi tistih nekaj 100€ razlike na življenjsko dobo aprata ne pomeni nič. Drugo bi bilo če bi ga menjaval vsako leto.
Posnetek zaslona 2022-11-27 121939.png
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.131
2.256
113
Imaš prov...pri jurja vrednem avtomatu je 20 € res ogromen strošek.
Katero škatlo imaš ?

Nevem kako je pri tebi, meni se ta lučka za kalker kar dost prižiga sploh zdaj ko je že v letih, tega gre res veliko in ponavadi nabavim kar ene 5-6 flaš tega na zalogo. Enako mi pogosto teži za menjavo filtrov in ne boš verjetl, kljub temu da nimam avtomata za 200EUR, tudi granulat kupim v refuzi in rešim. Imam DeLonghija ECAM 350.50.B, srednja liga, takrat ene 6-7 let nazaj ko sem ga kupil je bil za ene 700EUR dober deal, zdaj pa gledam da jih dobiš že za doberih 500EUR. Nevem kakšno filizofijo imaš ti ampak jaz gledam tako da če so me že pri avtomatu nategnili, me ne rabijo še dalje s potrošnim materialom.