Domači avtomati za kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.443
4.546
113
Doma že deveto leto brni Dolce Gusto, ki pa počasi izdihuje. Delamo si predvsem Cortado (Espresso z mlekom ali po domače Macchiato), Espresso in pa Au Lait (kot ena podaljšana kava z mlekom). Redko redko pade še kakšen Cappuccino, pa še to zgolj za goste. Cappuccinu se zlahka odpovem in ga ne potrebujem v novem avtomatu. Zelo zelo rad pa bi imel tudi brezkofeinsko opcijo.

Torej Macchiato, Esspresso, podaljšana z mlekom, brezkofeinsko, to je načeloma to.

Všeč mi je okus Dolce Gusto kave, vendar bi rad preizkusil tudi kaj novega, kar je mogoče še boljše, predvsem pa me zanima opcija, kjer dolivam sveže mleko in ne mleko v prahu. Še vedno je želja, da se kava pripravi (zelo) preprosto. Količinsko je ni veliko, recimo povprečno 2 na dan.

Nekako sem zožal opcije na Illy in Nescaffe. Zakaj? Pojma nimam, ampak nekako mi delujeta med večjimi firmami z dovolj opcijami, da najdeš nekaj kar ti ustreza. Oba imata mašine, ki imajo zraven tudi možnosti svežega mleka in seveda kavo v kapsulah. Potencialno ima Illy še možnost sveže kave, vendar ne vem, če je okus kaj drugačen od kapsule. Glede mleka mi je še najbolj všeč od Illy, ki ima samo "lulček" ven in mleko naliješ v svojo posodico in prisloniš k "lulčku", ki ti ga pogreje in speni. V tem primeru ni čiščenja dodatne posode, itd.

Kar me je razočaralo je, da nikjer v Slo ne moreš priti in sprobati kave, ki ti jih naredijo te mašine. Oz. ali kdo pozna kje bi to naredili? Seveda plačam, ampak si ne predstavljam kupit vse, nato pa ugotovit, da mi je zanič. Rad bi pil klasični Macchiato od Nescaffe, Illy kapsule in Illy mleto, da vidim razliko. Vem, da povsod sam doziraš količine, to bi že naredili, da je tam tam.

Ima kdo ali Illy ali Nescaffe in lahko pove kakšno osebno izkušnjo glede mašin, okusov, kako je s temi dodatki za mleko, itd.?
 
Ta DeLonghi bi recimo bil primerljiv, temu Philipsovemu in tudi kvalitetnejši?

kolikor sem gledal sta primerljiva, v spominu imam da delonghi nima kermaičnega mlinčka ampak nek drug material, ki naj bi bil podoben če ne celo boljši kot keramika . Pravim po spominu. Videl nekje ful časa nazaj, oz mrbit jih celo povprašal na YT oz messengerju.

MI je pa philips precej bolj podoben gaggiam kot delonghiju poglej si na gaggia.it njihove sisteme doziranja spenjenega mleka.

Tud philips ni slab, sam glih v šparu ga jaz ne bi jemal ...majdič ma pa super cene, ma ful odprodaj

 
Ta DeLonghi bi recimo bil primerljiv, temu Philipsovemu in tudi kvalitetnejši?


il macinino delle macchine superautomatiche è in acciaio

odgovor delonghi italija ko sem sam gledal avtomatske kavne aparate, ne sicer tistga kt ni, tiste nižje pa ja..tko da tud tista tvoja izbira ima nerjavno jeklo..več pa nism uspel zbrskati
 

ivi

Pripravnik
19. avg 2007
466
17
18
Si lastim istega delonghi-ja cca 7 mesecev in ga lahko samo pohvalim. Vzdrževanje aparata je sila enostavno. Mleko odlično speni, mletje je tišje kot na philipsu, kava odlična.... Do sedaj ni bilo nikakršnih problemov z njim.
 

Ted

Guru
8. sep 2007
1.683
576
113
Zadnjič sem spil kavo iz avtomata Sage, vrhunski kapučino. Sem potem pogledal cene na mimovrste in ostajam na Bialleti moka kuhalniku...
 

Clancy

Majstr
20. avg 2007
788
353
63
No, jaz sem pred dvema tednoma vseeno vzel tistega Philipsa, ki je bil v Šparu v akciji za 359€. Model je EP2231/40.
Aparat sicer neke velike izbire napitkov nima, saj je bolj osnovni model. Skuha kavo, kapučino in expresso. Ima še posodico za penjenje mleka LateGo, saj je najdražji model v seriji 2200. Še dražji modeli, eno serijo višje, skuhajo več napitkov in imajo dodanih več funkcij. Sama notranjost aparata, je po moje pri vseh modelih ista.
Z ženo nama je trenutno najboljši kapučino tako, da z kavo in ekspressom še nisem dosti eksperimentiral.

Proti prejšnjemu, preminulemu aparatu Spidem Splendida, je ta dosti tišji in tudi čiščenje je dosti bolj enostavno. Všeč mi je tudi, da opozarja, ko je posodica za odpadno vodo in kavo polna. Prejšnji tega ni imel in se je dostikrat vse zabasalo, da sem ga komaj očistil.
Edino kar je, porabi precej vode in je potrebno kar pogosto dolivati svežo vodo in izlivati odpadno vodo. Ampak me to niti malo ne moti. Je vsaj aparat od znotraj čist in kot sem že omenil, je izlivanje odpadne vode enostavno.

Za zdaj sem z aparatom zadovoljen.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.158
2.256
113
Sicer mi ti Sage izgledajo kar mamljivo, imam pa pomislek glede servisov. Kdo ti bo to šraufal? Verjetno nihče. Npr. za DeLonghi in ostalo komercialno sranje imaš v vsaki večji vasi servis...
 
Sicer mi ti Sage izgledajo kar mamljivo, imam pa pomislek glede servisov. Kdo ti bo to šraufal? Verjetno nihče. Npr. za DeLonghi in ostalo komercialno sranje imaš v vsaki večji vasi servis...

kolkr sm razbral je sage nekakšen avstralski kitchenaid. Pri nas bi bil previden (cena, servis), v tujini pa ma kar nekaj oboževalcev...
 
Ne razumem kaj hočeš povedat v drugem delu. Kaj je predvideno v povezavi s ceno in servisi?
pri nas so cene daleč prenapihnjene, drugo je pa sam servis, ki je pod vprašajem. Servis verjento je, vprašanje pa je kje je, koliko jih je itd....sm se pred leti zaj***na dokaj podoben način ko sm moral servisirati smegovo mikrovalovko...sej servis v LJ je, sam rezultat je bil na koncu drugačen...jo je šraufal en 100+km stran
 
  • Všeč mi je
Reactions: AvtoFun

zakon

Guru
16. maj 2008
8.571
685
113
toti Maribor

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.443
4.546
113
Si kdo lasti tole:

De Longhi ECAM 22.110 Magnifica, ali pa De Longhi ECAM 21.117 Magnifica?
Izkušnje, mnenja...?

Imel kar nekaj let. Sedaj ga uporablja kolega naprej.
Za svojo ceno ena boljših mašin. Prostor za zrnje, nastavitev mlina, lahko daješ notri po žlicah tudi že mleto kavo (recimo decaf), mlin je delal dobro, voda se polni preprosto, končni produkt je bil dober. Palčka za penjenje mleka je povprečna, a dela ok. Upravljanje preprosto, čiščenje tudi, saj vzameš lahko kuhalno enoto celo ven in jo namočiš, občasno razdreš in spucaš tudi notri in namažeš gumo.

Če rad piješ podaljšan espresso, dolgo kavo, americano in tudi kaj z mlekom občasno, bo super. Če rad piješ komplicirane napitke z mlekom, boš mogoče pogrešal več avtomatike pri penjenju mleka, itd. Nima veliko programov, narediš lahko espresso (je bolj podaljšan), americano in peniš mleko posebej, to je to.

Kuhalna enota (glavni del) je zelo dobra in enaka tudi pri dražjih DeLonghijih. Sedaj je zunaj nova serija DeLonghi mašin, kjer pa ne vem ali kuha dejansko kaj bolje, so pa mašine precej dražje že na račun materialov, screenov, programov, itd.