Domači avtomati za kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.402
4.506
113
Doma že deveto leto brni Dolce Gusto, ki pa počasi izdihuje. Delamo si predvsem Cortado (Espresso z mlekom ali po domače Macchiato), Espresso in pa Au Lait (kot ena podaljšana kava z mlekom). Redko redko pade še kakšen Cappuccino, pa še to zgolj za goste. Cappuccinu se zlahka odpovem in ga ne potrebujem v novem avtomatu. Zelo zelo rad pa bi imel tudi brezkofeinsko opcijo.

Torej Macchiato, Esspresso, podaljšana z mlekom, brezkofeinsko, to je načeloma to.

Všeč mi je okus Dolce Gusto kave, vendar bi rad preizkusil tudi kaj novega, kar je mogoče še boljše, predvsem pa me zanima opcija, kjer dolivam sveže mleko in ne mleko v prahu. Še vedno je želja, da se kava pripravi (zelo) preprosto. Količinsko je ni veliko, recimo povprečno 2 na dan.

Nekako sem zožal opcije na Illy in Nescaffe. Zakaj? Pojma nimam, ampak nekako mi delujeta med večjimi firmami z dovolj opcijami, da najdeš nekaj kar ti ustreza. Oba imata mašine, ki imajo zraven tudi možnosti svežega mleka in seveda kavo v kapsulah. Potencialno ima Illy še možnost sveže kave, vendar ne vem, če je okus kaj drugačen od kapsule. Glede mleka mi je še najbolj všeč od Illy, ki ima samo "lulček" ven in mleko naliješ v svojo posodico in prisloniš k "lulčku", ki ti ga pogreje in speni. V tem primeru ni čiščenja dodatne posode, itd.

Kar me je razočaralo je, da nikjer v Slo ne moreš priti in sprobati kave, ki ti jih naredijo te mašine. Oz. ali kdo pozna kje bi to naredili? Seveda plačam, ampak si ne predstavljam kupit vse, nato pa ugotovit, da mi je zanič. Rad bi pil klasični Macchiato od Nescaffe, Illy kapsule in Illy mleto, da vidim razliko. Vem, da povsod sam doziraš količine, to bi že naredili, da je tam tam.

Ima kdo ali Illy ali Nescaffe in lahko pove kakšno osebno izkušnjo glede mašin, okusov, kako je s temi dodatki za mleko, itd.?
 

matofill

Guru
18. sep 2008
3.664
727
113
Se jih ni, ker se po opisanem vidi, da nisi pravi ljubitelj kave, ker kava iz kapsul pa Nescafee malo smešno, Illy pa ja pogojno, nikakor tisto, kar v trgovinah prodajajo.

Za začetek si poglej, kak resen aparat za kavo, kako klasično Juro ali kak WMF, potem pa naprej, področje je zapleteno, kot gastronomija !
 

Guinness

Guru
2. jul 2008
3.970
2.687
113
Dolce gusto, deveto leto? Kako za vraga meni vsi crknejo po 2 letih....
Verjetno sem res cudak in antikrist, ampak meni je kava iz dolce gusto kapsul boljsa kot tista iz raznih masin za jurja s keramicnimi mlincki, kevlarskimi spojlerji in dvema turbinama za jurja +
Seveda dopuscam moznost, da se jo da dodatno stweekati, da bi mi bila boljsa, samo vseeno,...
 

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.402
4.506
113
Pismo, nisem vedel, da so na Alterju vsi master Baristi, ki pijejo svoje kavice iz vsaj 1000 eur mašin oz. je vse kar je manj podn za naše gurmane. Ali pa težijo a svojimi džezvami, iz katerih še nisem pil dobre kave.

Pomoči zgleda ne bom dobil, bi se pa dotaknil komentarja o Cortadu in Macchiatu, kot niti približno podobna napitka.

Eden je 1:1 espresso in vroče mleko, običajno tudi skupno 1x več, čeprav ni nujno, izvor pa Španija. Drugi je espresso z malo (žlica) mleka, izvor Italija. Kot vedno, obstaja polno varijacij. Niti približno podobna?
 

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Jah tole je Alter....kot si napisal vsi pijejo kavo iz 1000eur+ aparatov, vozijo Panamero imajo top model za ženo in živijo v luksuzni hiši.....vsaj virtualno no. :)

V glavnem, degustacije so vsake tolk po raznih Sparih, Mercatorjih...mogoče na njihovi strani piše kje pa kdaj, in takrat sprobaš...če se ne motim, so včasih prodajali tudi škatlo z različnimi okusi tako da se sproba vse...
 
I

Izbrisan uporabnik 474

Sicer se nisem imel oglasit, ampak vseeno. Ja Alter je pač cvet gastronomije, kjer karkoli, kar ma manj kot 2 mišelinki, še psu ne dajo za povohat...
Če ti kava iz avtomata ustreza in ti je OK, potem go for it. Tudi meni je, se pa ob tem ne počutim nič manj vrednega, kot recimo nekdo, ki mu Jura za 2k€ pomeni spodnjo meje pogojnega (ob tem pa itak ne ločijo kav med sabo)...

Jaz sem probal precej aparatov - od klasičnega esspresso, Nesspresso, Dolce Gusto... Na koncu pristal pri Philips Senseo. Avtomati delujejo na blazinice (pašejo noter tudi od Illiy-ja, čeprav so malenkost drugačne), ponudnikov blazinic je pa veliko, predvem veliko izbiro ima leClerc. Dobiš njihov budget 48 blazinic za 3€ (pa kava sploh ni tako slaba!), original Senseo blazinice so bolj kakovostne, obstajajo pa tudi razni capuccino, kakavi itd.
Mene je predvsem pritegnilo to, da je izbor blazinic (predvsem v Avstriji je tega ogromno) velik, so poceni, kava je dobra (ni vrhunska, je pa dobra), lahko delaš 2 kavi hkrati, ima avtomatsko doziranje in kar mi je zjutraj top - vklopim aparat, stisnem kavo in ko se aparat segreje, sam prične z kavo in se tudi ustavi (dozira)...
Avtomatov je več, če želiš še s penilcem mleka, obstaja tudi tak (SENSEO Latte Duo Plus, cena cca. 220€)
 
  • Všeč mi je
Reactions: brane_new

Steve

Guru
13. avg 2007
9.606
1.526
113
Zdaj sem se opogumil in se tudi jaz javim, ko vidim da niso same bariste tu. Sem imel mašino za 500€. Ko me je nonstop yebala, štekala, crkovala, bila na servisih, sem se temu sranju odpovedal in kupil senseo za dobrih 50€. Prvo kaj je, kava je za mene boljša od tiste 10x dražje, drugo pa, DELA! In to že 6 let brez problema. Kar se blazinič tiče, lahko samo potrdim kar je gargy napisal.
Čakam pa vztrajno da ta philips crkne, da imam razlog da kupim wmf na blazinice
 
  • Všeč mi je
Reactions: brane_new

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.402
4.506
113
No me veseli, da ste se oglasili tudi "povprečni" :)

Bom razširil izbor še na Senseo in si ga ogledal podrobneje. Sam izkušenj z nekimi top firmami za kavne avtomate nimam, sem pa pri kolegu občudoval nek večji model od Jure. Izgledal je lepo. Kava mi je bila zanič (kar mu nisem upal povedat) in tudi aparat prekompliciran, ter večkrat na servisu. Kolega je po dokaj kratkem času tudi obupal in menjal za antikrist aparat na kapsule. Kava mu je sedaj precej boljša.

Sam se nimam za "kofetarja", zato tudi zelo rad dodam malo mleka v kavo, ne poznam vseh izvedenk, itd. Zato so mi takšni avtomati čisto dovolj, ker enostavno ne uživam v "pravi" ali pa še nisem srečal človeka, ki bi mi dobro znal skuhat. Opažam pa, da sem iz raznih pol mlečnih napitkov popolnoma prešel na kratke z malo mleka, mogoče se v par letih še to spremeni.

Kje pa kupujete te original Senseo blazinice? Tujina ali imajo tudi pri nas v navadnih trgovinah? Priznam, da se spomnim s polic le Dolce Gusto in Illy kapsule.
 

Steve

Guru
13. avg 2007
9.606
1.526
113
Ko sam sebe opisuješ je tako, kot da bi mene opisoval. Drage mašine so ti prekomplicirane, kava ti ni za okoli past dobra iz teh tovarn kave, nisi preveč zahteven. Pomoje bi bil z senseo čisto zadovoljen. Simpl zadeva, poceni, dela, kava je za nas navadne čisto ok.
Blazine dobiš po vseh trgovinah. Jaz jih kupujem v mulerju. Dobi pa se tudi adapter v obliki blazinice, kamor daš navadno mleto kavo not
 
I

Izbrisan uporabnik 474

Senseo original sem do zdaj zasledil v Leclercu in Müllerju. V Sparu (Slovenija) do sedaj še nisem zasledil blazinic, medtem ko jih ima recimo Spar Avstrija "na tone." Obstajajo tudi nastavki, kamor namesto blazinice daš pravo kavo, v kolikor bi pač to rad (sveže mleto, kakšne tebi dobre vrste), tako da na koncu nisi omejen samo na tiste, ki jih je predvidel proizvajalec.
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.276
2.378
113
še v SLO - ampak komaj
In glavna prednost Senseo proti DolceGusto je bistveno bolj prijazen do okolja. DG ima plastičnega odpada, da glava boli in tudi jaz "čakam", da se sedanji DG poslovi in se prestavim na Senso.
Da mi bo lažje - katera Senseo bi bila podobna DG Barista (ne - ni zayebancija - mi je res najboljša od DG kav)?
 

jello

Guru
22. sep 2008
9.568
3.436
113
Kje ste Juro našli, to je bilo moderno pred 15 leti. Zdaj se za domačo rabo kupuje tole https://rocket-espresso.com/index.html. Da avtomat in mlinček (ki je posebej) nastaviš je nujno (!!) najmanj dve kile kave in en plato mleka stran vržt. Kuhaš pa potem v povprečju eno kavo in pol na dan.

Pijem vse mogoče rjave brozge, dokler je v njih samo kava (črna). Od teh na kapsule je doma en DG na kapsule, ki je čisto prebavljiv in bi moral že davno crknit, pa po 7 letih še kar dela, ima pa kolega en fukiš Illy aparat (mislim da so drugačne kaspule kot pri DG) in je tista kava boljša, ne vem pa katere kapsule uporablja.
 
I

Izbrisan uporabnik 474

Kje ste Juro našli, to je bilo moderno pred 15 leti. Zdaj se za domačo rabo kupuje tole https://rocket-espresso.com/index.html. Da avtomat in mlinček (ki je posebej) nastaviš je nujno (!!) najmanj dve kile kave in en plato mleka stran vržt. Kuhaš pa potem v povprečju eno kavo in pol na dan.

To me spominja malo na audiofile, ki so pripravljeni odštet lepe denarce za nekaj, kjer tako ali tako ne slišijo razlike. Vidijo ceno na zvočniku, pa v nezavest padajo. da je na drugi strani priključen iPod, nema veze...
Isto je pri kavi - za vrhunsko kavo je pomembnih veliko več stvari, kot samo top shit aparat nastavljen po tvojih željah... In na koncu koncev so razlike v okusu tako majhne, da jih 95% ljudi ne loči. Zato se mi zdi nabijanje "to je top shit za domačo uporabo," ob ceni par k€ in da ima troughput omejen, drugače ga je treba spet štelat, totalna bedarija, če pa je že DG/Nesspress/Senso/Illy dovolj OK. Ne spereš ali ni spereš pravilno ročke za mleko en dan, pa ti noben, magari zlati, aparat ne bo pomagal...
 

jello

Guru
22. sep 2008
9.568
3.436
113
Točno to je tisto kar doma fali, namreč redna uporaba in vzdrževanje. Nekaj kar je v ita zagotovljeno v še tako zakotni beznici.
 
  • Všeč mi je
Reactions: x5x

matofill

Guru
18. sep 2008
3.664
727
113
Guardy tale tvoja mašina ma noter ne boš verjel mlin od Jure z Domel motorjem, sistem za dozirat in stisniti pa tudi od Jure, ostala elektronika pa je Bosch Simensova , tako, da ko če ti kaj odleti, veš, da se da tudi druge dele dobiti.

Načeloma zadeva rabi servis tam po 25.000 kavah, da se malo pretesni, gumice pomenja, sicer pa to deluje .....

Sam sem zadnjič videl Juro klasik still F50 do F90 modeli, konkretno je bila F70 z 350.000 kavami stara 11 let, pa še vedno deluje je pa menda skoraj vsako leto na servisu vsaj 1 x je pa v neki večji firmi.
 

guardy

Guru
3. avg 2007
8.382
957
113
Obišči stran
Guardy tale tvoja mašina ma noter ne boš verjel mlin od Jure z Domel motorjem, sistem za dozirat in stisniti pa tudi od Jure, ostala elektronika pa je Bosch Simensova , tako, da ko če ti kaj odleti, veš, da se da tudi druge dele dobiti.

Načeloma zadeva rabi servis tam po 25.000 kavah, da se malo pretesni, gumice pomenja, sicer pa to deluje .....

Sam sem zadnjič videl Juro klasik still F50 do F90 modeli, konkretno je bila F70 z 350.000 kavami stara 11 let, pa še vedno deluje je pa menda skoraj vsako leto na servisu vsaj 1 x je pa v neki večji firmi.

Top, tudi sam upam da bo zadeva delala in delala :D