Domači avtomati za kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
1.559
1.910
113
Doma že deveto leto brni Dolce Gusto, ki pa počasi izdihuje. Delamo si predvsem Cortado (Espresso z mlekom ali po domače Macchiato), Espresso in pa Au Lait (kot ena podaljšana kava z mlekom). Redko redko pade še kakšen Cappuccino, pa še to zgolj za goste. Cappuccinu se zlahka odpovem in ga ne potrebujem v novem avtomatu. Zelo zelo rad pa bi imel tudi brezkofeinsko opcijo.

Torej Macchiato, Esspresso, podaljšana z mlekom, brezkofeinsko, to je načeloma to.

Všeč mi je okus Dolce Gusto kave, vendar bi rad preizkusil tudi kaj novega, kar je mogoče še boljše, predvsem pa me zanima opcija, kjer dolivam sveže mleko in ne mleko v prahu. Še vedno je želja, da se kava pripravi (zelo) preprosto. Količinsko je ni veliko, recimo povprečno 2 na dan.

Nekako sem zožal opcije na Illy in Nescaffe. Zakaj? Pojma nimam, ampak nekako mi delujeta med večjimi firmami z dovolj opcijami, da najdeš nekaj kar ti ustreza. Oba imata mašine, ki imajo zraven tudi možnosti svežega mleka in seveda kavo v kapsulah. Potencialno ima Illy še možnost sveže kave, vendar ne vem, če je okus kaj drugačen od kapsule. Glede mleka mi je še najbolj všeč od Illy, ki ima samo "lulček" ven in mleko naliješ v svojo posodico in prisloniš k "lulčku", ki ti ga pogreje in speni. V tem primeru ni čiščenja dodatne posode, itd.

Kar me je razočaralo je, da nikjer v Slo ne moreš priti in sprobati kave, ki ti jih naredijo te mašine. Oz. ali kdo pozna kje bi to naredili? Seveda plačam, ampak si ne predstavljam kupit vse, nato pa ugotovit, da mi je zanič. Rad bi pil klasični Macchiato od Nescaffe, Illy kapsule in Illy mleto, da vidim razliko. Vem, da povsod sam doziraš količine, to bi že naredili, da je tam tam.

Ima kdo ali Illy ali Nescaffe in lahko pove kakšno osebno izkušnjo glede mašin, okusov, kako je s temi dodatki za mleko, itd.?
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
21.714
909
113
davorinm.wordpress.com
Sem prešaltal na tursko zadnje dva dni, ker mi je zmanjkalo kofeta za kofetiero in cakam uno dostavo kave. Moram rect, da sem se hitro navadil kave iz kofetiere kot dobre in odvadil turske, na zelodec udari. Sem pa ene prvih 5 kav zasral s kofetiero, dokler nisem nastudiral kok vode, kok kave, kok mocan ogenj, kdaj odstaviti itd.
 
  • Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.855
1.569
113
Samo to imaš inox kofetero (za indukcijo)? Kofetiera mora bit obvezno aluminij in obvezno kuhat na plinu oz. še bolj originalno na štedilniku na drva! Takrat dobi kava originalen in pravi okus/aromo. ;)
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
21.714
909
113
davorinm.wordpress.com
Kofetiera je za indukcijo una drazja, zgoraj aluminij heksagon, spodaj jeklo. Indukcijo imam pa vrhunsko Siemens, s kaksno slabo ki ti greje v valovih namesto enakomerno, pa je zagotovo tezje skuhati.