bedaki na cesti

sajkek

Guru
16. mar 2008
37.169
11.908
113
ne vem če je tako, vozniško ti velja do 80, kartica pa ima omejeno veljavnost. bomo videli ko bom šel po novo kartico.

Jeri

Fizikalc
2. sep 2007
587
174
43
41
Ko je ravno o tem...
Kako je pa s tem, če so ti vmes lasersko odpravili dioptrijo? Jaz imam še vozniško kjer imam vpisano da vozim z očali. Kako to spremenim? Moram it vseeno na zdravniškega? Potem pa po novo kartico?

mr_

Guru
20. sep 2007
9.447
2.788
113
Ko bi pa kakšno nesrečo zakuhali s pretečenim vozniškim dovoljenjem in bi vas zavarovalnica terjala za povzročeno škodo bi pa rekli, da je kriv nesramen agent, osorni cenilec na zavarovalnici, nesramna država, ki ne ščiti državljanov... Če človek ne ve, kaj je osnova za udeležbo v cestnem prometu, naj ne vozi.
Kaj šele, da kaj skuhaš v tujini, ne pa uro od doma, kar je že očitno merilo, da te morajo policaji ujčkat in ne preveč kregat.
Seveda je kazen huda, ampak neveljavno vozniško pomeni, da ga nimaš. Pretečeno, neopravljeno, karkoli že, na cesti nimaš kaj delat. Nepoznavanje zakonov, te pač ne opravičuje kazni.

• Všeč mi je
Reactions: DOMEK

Ledenko

Guru
18. jul 2011
2.607
958
113
Jeri, dobro vprašanje. Sem se isto tudi sam spraševal (ker razmišljam v smeri laserske operacije). Zdravniški pregled je najbrž v vsakem primeru, ker zaradi poteka starega potrebuješ novo zdravniško potrdilo.

Sicer pa s svojo objavo niti nisem imel v mislih konkreten primer, ampak to, da "očalarju" zaradi poteka veljavnosti vozniškega izpita zasežejo avto kot najhujšemu kriminalcu. Ajde, daj mu denarno kazen, prepovej nadaljno vožnjo (v najslabšem primeru pobereš dol tablice) in je to to.

Morgoth

Majstr
27. sep 2018
790
889
93
Danes na parkirišču na Vilharjevi:
IMG_20200730_081804_copy_1600x1200.jpg
IMG_20200730_081821_copy_1600x1200.jpg

Floki

Guru
6. sep 2007
10.277
3.297
113
Dober opomin. Sem šel gledat do kdaj mi velja vozniško dovoljenje.
Kartica je veljavna 10 let, pri meni še 2 leti.

kar nevarna stvar, ker nisem potegnil vozniškega dovoljenja ven iz denarnice že vsaj 3, 4 leta.....

Jaz sem 2 leti nazaj prevozil celo bivšo jugo, 3 tedne konec aprila in začetek maja. Konec meseca maja sem imel registracijo in mi ženska p ašalterju pove, da mi je vozniška potekla 6 mesecev nazaj :evil: . Itak jo vzamem iz denarnice samo kadar avto rezerviram na počitnicah. 3,5k kilometrov pa me ni noben policaj ustavil......na srečo.

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.929
-5.066
113
Veljavnost roza vozniških so ponovno podaljšali za dve leti. :cheer:
Podaljšali? Haha napiši pravilno SKRAJŠALI za nekaj 10 let.
Si plačal dovoljenje, ki velja npr do 2043 leta, država ti je rok veljavnosti potrdila, napisala in poštempljala, sedaj pa ti naenkrat velja 20 let manj.
Pa se sprašujem, ali štempelj od države sploh kaj velja?

To ti je enako, kot da bi registriral avto za eno leto, plačal registracijo, država ti ta štempelj z veljavnostjo 1 leto, po dveh mesecih bi se pa spomnili, da velja samo 3 mesece, pa registriraj in plačaj ponovno.

Al pa vzameš nekaj v najem za 10 let, plačaš celo najemnino, sklenete pogodbo, podpišete, potem se pa en spomni, da velja samo 5 let, pa plačaj ponovno

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: zakon

jello

Guru
Izključen uporabnik
22. sep 2008
10.544
3.978
113
Jaz sem s službenim 14 dni kruzal po madžarski, ko sem prišel nazaj smo ugotovili da sta tehnični in registracija potekla pred mesecem dni. Še v časih ko ti niso tehnični, amzs, zavarovalnica in še kakšen random težak poslali 10 mailov in 20 smsov kdaj ti poteče tehnični.

Podaljšali? Haha napiši pravilno SKRAJŠALI za nekaj 10 let.
Si plačal dovoljenje, ki velja npr do 2043 leta, država ti je rok veljavnosti potrdila, napisala in poštempljala, sedaj pa ti naenkrat velja 20 let manj.
Pa se sprašujem, ali štempelj od države sploh kaj velja?

Če ti vzamem 100 eur in se sprijazniš s tem, potem boš vesel vsakega eur, ki ti ga vrnem nazaj. Seveda štempelj velja, ali bo veljal tudi jutri in ali je veljal včeraj pa je drugo vprašanje.

V Nemčiji še vedno veljajo vozniški izdani v DDR. Mi znamo bolje od njih.

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.929
-5.066
113
Meni se vseeno zdi ukrep precej nesorazmeren, ker tlači v isti koš ljudi, ki niso nikoli naredili izpita ali jim je bilo vozniško dovoljenje odvzeto zaradi hudih kršitev in ljudi, ki niso pravočasno naredili vsega potrebnega, da vozniško podaljšajo. ...
Veljaven izpit imaš ali pa nimaš, smeš vozit ali pa ne smeš.
Če ga nimaš, nima veze, ali si izpit kdaj opravil, ti je preteklo prejšnji teden, ali je odvzeto zaradi 18 točk. Pač ne smeš vozit.

Če pa misliš da bi morala bit razlika med tistimi, ki niso nikoli naredili izpita in tistimi, ki mu je izpit pretekel, potem tisti, ki jim je bilo odvzeto vsekakor spadajo na stran tisti, ki jim je pretekel - so ga nekoč že opravili.

Bi bilo pa res pravilno, da bi država domov poslala obvestilo, da bo vozniško preteklo. Ampak že vedo, zakaj ne pošiljajo. Ker jih več pozabi in potem pokasirajo še s kaznimi.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

zakon

Guru
16. maj 2008
8.994
960
113
toti Maribor
Vozniško ni preteklo, ker si ga opravil. Pretekel je zgolj qrčev štempelj. Kazen bi morala biti 120€ in konec. Vi se pa pogovarjate tako kot, da bi po preteku vozniške moral le-tega zopet opravljati.

• Všeč mi je
Reactions: brane_new

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.929
-5.066
113
V Avstriji je podobno. Prepoved nadaljevanja vožnje in kazen 600€. Vozniska pretekla 1 dan! So pa počakali, da je žena prišla po avto in voznika. Zaplembe ni bilo.
Kaj pa če se mu je med tem časom vid tako poslabšal, da zdravniškega nebi več naredil? Bi smel vozit brez dovoljenja in tvegat minimalno kazen - češ je samo pozabil?

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.929
-5.066
113
V Nemčiji še vedno veljajo vozniški izdani v DDR. Mi znamo bolje od njih.
Je tudi prav, da veljajo dovoljenja iz DDR, če na njih veljavnost še ni potekla.
Če si plačal vozniško z veljavnostjo do 80-ga leta, država ti je to potrdila in štempljala, bi tako moralo bit. Brez izjeme.

qrc pa taka država, ki se ne drži tistega, kar je sama določila. za to pokasirala in poštempljala.

Itak je pa prenehanje veljavnosti vozniške ukrep, ki je namenjen samo temu, da dvorni tiskar in njimi povezani še nekaj zaslužijo.

Saj pravim, kot bi plačal registracijo za celo leto, po dveh mesecih bi se pa spomnili, da velja samo 3 mesece. Pa plačaj ponovno.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.728
5.344
113
Kaj pa če se mu je med tem časom vid tako poslabšal, da zdravniškega nebi več naredil? Bi smel vozit brez dovoljenja in tvegat minimalno kazen - češ je samo pozabil?
Zakonodaja je butasta in nedorečena.
Kaj pa če se je nekomu, ki ob pridobitvi izpita ni imel očal vid skozi desetletja toliko poslabšal, da zdravniškega ne bi naredil?

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.877
2.237
113
Je tudi prav, da veljajo dovoljenja iz DDR, če na njih veljavnost še ni potekla.
Če si plačal vozniško z veljavnostjo do 80-ga leta, država ti je to potrdila in štempljala, bi tako moralo bit. Brez izjeme.

qrc pa taka država, ki se ne drži tistega, kar je sama določila. za to pokasirala in poštempljala.

Itak je pa prenehanje veljavnosti vozniške ukrep, ki je namenjen samo temu, da dvorni tiskar in njimi povezani še nekaj zaslužijo.

Saj pravim, kot bi plačal registracijo za celo leto, po dveh mesecih bi se pa spomnili, da velja samo 3 mesece. Pa plačaj ponovno.
Spomnimo se menjave registrskih tablic.

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.929
-5.066
113
Zakonodaja je butasta in nedorečena.
Kaj pa če se je nekomu, ki ob pridobitvi izpita ni imel očal vid skozi desetletja toliko poslabšal, da zdravniškega ne bi naredil?
Zakonodaja je čisto dorečena. Imaš izpit ali nimaš. Smeš vozit ali ne smeš.

Tisti, ki se mu je vid toliko poslabšal, da nebi naredil zdravniškega, ne sme vozit, kljub veljavnemu vozniškemu. Tako kot tudi tisti, ki se je preveč napil ne sme vozit. Kljub temu da izpit ima. Al pa če si visoko vročino fasal, pa se ti vrti v glavi.

Če ti pri avtu bremze crknejo, tudi ne smeš vozit, kljub temu da registracija velja še npr. pol leta.

Nazadnje urejeno:
  • Haha
Reactions: Pepe