Covid-19 Aplikacija za sledenje

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.620
1.327
113
Okuženi NE bo sporočal, da je okužen. Aplikacija bo.
Vsak uporabnik tel dobi edinstveno šifro. Ko si okužen, si okužen! Razen, če se odkužiš - po 3 mesecih v bolnici.
Kodo boš dobil zato, da jo vpišeš v app (prostovoljno, če je ne boš je pač ne boš, casa bos imel le 1 uro). Šele po. pisi te kode in s tvojo potrditvijo bo app tvoje kode zadnjih 14 dni dal v bazo. Po 2 tednih bodo iz nje izbrisane.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: philips

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.620
1.327
113
Torej praviš, aplikacija bo sporočala. ok
1. Komu - in koliko časa bo tisti hranil podatke?????.
2. Kako bo sporočala - preko wifi, podatkov, bluetooth... ????
3. Kaj točno bo sporočala????.

3a. sklepam da se bo app pri povezovanju na server najprej predstavila z imei, telefonsko, Mac, serijsko app, IP., kot vedno, ko se kam priklopi. ali kaj podobnega. (anonimnost adijo).
3b. sklepam da bo app sporočila tvoje (svoje) kode. Ne samo eno, ampak vse, saj pravite da app stalno menja kode. torej kode lastnega telefona.
Če app kode menja v določenem časovnem intervalu, se torej točno ve, ob katerem času si kakšno kodo imel.
3c. Da bi Beovičeva lahko našla tvoje stike -(tako kot zatrjuje da jih bo) bo nujno, da app sporoči tudi vse kode tvojih stikov.
4c. Downloadal bo listo okuženih kod - da te app lahko obvesti da si bil v stiku z okuženim - torej vse kode, ki jih je nekdo drug okuženi uploadal na server (3b).

Na serverju bo app iz podatka 3b in 3c, ki jih uloadata dva uporabnika lahko izračunala, katera dva telefona in kdaj sta bila v stiku. Ker vsaka koda je aktivna samo določen in znan čas (15 min?) Ker priklop na server ni anonimen, (3a, znan IP, imei, MAc.. ali vsaj eno od teh), pa razkrije uporabnika telefona.

A je to to, kar dobimo?
3a: Ne. Javi samo kode.
3b: kode zadnjih 14 dni. Po 2 tednih se bodo brisale.
3c: ne. Ker je zate popolnoma nepotrebno, da jih veš. Bodo po tisti, ki so bili v stiku s tabo v tem času dobili obvestilo, da so bili v stiku z okuženim oz oceno tveganja. In se lahko javijo epidemiologu. Če se ne, se pač ne.
Vse ostalo so pa praviljice za strašenje nevednih ali neumnih.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: philips

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.832
10.166
113
S čim se folk ubada... najprej jih skrbi za vklopljen gps, pa BT, pa wifi... Pol se pa povsod slikarjo pa slike popajo na instagramu pa FB-ju.

Če ti bojo hotl sledit ti bojo. Zdej, če delaš kaj ilegalnega,pol verjamme, da te skrbi. Če pa ne počneš nč posebnega, pa ne vem zakaj bi se kdo ukvarjal s tabo??
Vsak let ko grejo otroc v šolo me roka boli, ker podpišem eno tono papirjev, da se strinjam z vsemi mogočimi stvarmi, v svetu, ko folk lima na FB kokrat se froc uščije na dan..... Tolk o tej paniki okol aplikacije....

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.408
936
113
Tale aplikacija je en čisti nateg, računalničarji nam eno zgodbo prodajajo, stroka drugo, politiki pa tretjo. Vse skupaj pa nekompatibilno konfuzno. Ko bi se vsaj uskladil o gobezdanju, ampak to je nemogoče, ker je tud njim jasno da to ne funkcionira, vsaj ne na način kot to predstavljajo.

• Všeč mi je
Reactions: mirsi

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.930
740
113
Tale aplikacija je en čisti nateg, računalničarji nam eno zgodbo prodajajo, stroka drugo, politiki pa tretjo. Vse skupaj pa nekompatibilno konfuzno. Ko bi se vsaj uskladil o gobezdanju, ampak to je nemogoče, ker je tud njim jasno da to ne funkcionira, vsaj ne na način kot to predstavljajo.

Potem pa prosim pojasni zakaj to ne funkcionira. Brez argumentov te noben ne bo resno jemal.

kemb

Majstr
7. okt 2018
897
911
93
Vsak let ko grejo otroc v šolo me roka boli, ker podpišem eno tono papirjev, da se strinjam z vsemi mogočimi stvarmi, v svetu, ko folk lima na FB kokrat se froc uščije na dan..... Tolk o tej paniki okol aplikacije....

Se strinjam 100%. Zanimivo, da se pri fb in podobnih zadevah nihče ne sprašuje glede sledenja in ostalega. Kot bi bila to 2 razlicna svetova..

mirsi

Predator
4. jun 2014
9.014
-5.329
113
Še vedno ne vem, kako bosta Beovičeva in Fafanel poiskala moje stike in jih opozorila (tako sama dva pravita), če aplikacija ne bo poslala kode mojih stikov, kot trdite? Ker js ne poznam vseh na žurki oz se vseh ne spomnim. Kako bosta pa onadva vedela?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.930
740
113
Še vedno ne vem, kako bosta Beovičeva in Fafanel poiskala moje stike in jih opozorila (tako sama dva pravita), če aplikacija ne bo poslala kode mojih stikov, kot trdite? Ker js ne poznam vseh na žurki oz se vseh ne spomnim. Kako bosta pa onadva vedela?

Ne bosta, vsaj ne preko aplikacije. Ne vem zakaj ti je to tako težko za razumet :)

mirsi

Predator
4. jun 2014
9.014
-5.329
113
Se strinjam 100%. Zanimivo, da se pri fb in podobnih zadevah nihče ne sprašuje glede sledenja in ostalega. Kot bi bila to 2 razlicna svetova..
Zaniivo, ko je pa meni telekom zamenjal firmware na TV komunikatorju, ki je moja last, - da odslej dela čisto drugače, ima druge funkcije, pa ni bilo treba nič podpisat. Enostavno se je zgodilo čez noč brez mojega vedenja da se bo, brez mojega pristanka. In pristanka tudi nebi dal, ker sem bil s starim vmesnikom bolj zadovoljen.

mirsi

Predator
4. jun 2014
9.014
-5.329
113
Ne bosta, vsaj ne preko aplikacije. Ne vem zakaj ti je to tako težko za razumet :)
Ampak onadva trdita, da jima bo ravno aplikacija pomagala poiskat stike. Se torej lažeta, ali vesta več kot ti?

Ali pa mogoče že sedaj vesta, v katero smer se bo razvijala app, pa bo v naslednji verziji app pošiljala tudi tvoje stike?

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.408
936
113
Potem pa prosim pojasni zakaj to ne funkcionira. Brez argumentov te noben ne bo resno jemal.
Ne razvijam in ne vsiljuje aplikacije jaz, zato nimam kaj pojasnjevati, to naj naredi tisti ki nam jo hoče namestiti, in to naj stori tako da bo razumljivo vsem, ne pa da se še med seboj ne znajo dogovoriti kaj naj bi in kako aplikacija sploh delovala.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.930
740
113
Ampak onadva trdita, da jima bo ravno aplikacija pomagala poiskat stike. Se torej lažeta, ali vesta več kot ti?

Ali pa mogoče že sedaj vesta, v katero smer se bo razvijala app, pa bo v naslednji verziji app pošiljala tudi tvoje stike?

Zadeva je preprosta:
- Zdravstveni stroki zaupaj o zdravstvenih zadevah. Ostalo jemlji z rezervo.
- Računalniški stroki zaupaj o računalniških zadevah. Ostalo jemlji z rezervo.
- Politiki ne zaupaj nič. Ostalo jemlji z rezervo.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113

Si pomislil, da bo oseba keri bo app sporocil da je bila v kontaktu z okuzeno osebo sama prisla do doktorja?

• Všeč mi je
Reactions: Matey

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.930
740
113

Aplikacija pomaga iskati stike na tak način, da se le-ti prostovoljno javijo.

Pošiljanje stikov (zraven lastnih kod) nima nobenega pomena. Naprave za temi kodami so anonimne do trenutka, ko se oseba prostovoljno odloči da se javi oz. preda svoje kode.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
V obči klimi, kjer se okužene s COVID-19 smatra za skoraj slabše od teroristov, vsekakor pa slabše kot ostale prenašalce bolezni (tudi AIDSa) in se jih stigmatizira, šikanira,... ni prav nobenega argumenta za to, da bi se prostovoljno vključil, kaj šele prostovoljno razkril svojo identiteto.

Kaj so rekli včeraj al predvčerajšnjim za Francijo - 2 milijona (od 67) prebivalcev naložilo, javljenih manj kot 50 primerov okužb, pa še od teh jih je bilo skoraj pol napačnih oz. lažnih.

• Všeč mi je
Reactions: alkoholik

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Česa ne razumeš? Aplikacija bo epidemiologom pomagala s tem, da njim ne bo treba nič zbirat, iskat in pošiljat. To bo naredila aplikacija oz. sistem sam. Brez imen, priimkov, naslovov in telefonskih številk.
Beovićeva in Fafangel bosta pa še vedno na peš iskala stike tistih okuženih, ki ne bodo imeli aplikacije in bodo fasali amnezijo.

mirsi

Predator
4. jun 2014
9.014
-5.329
113
Zadeva je preprosta:
- Zdravstveni stroki zaupaj o zdravstvenih zadevah. Ostalo jemlji z rezervo.
- Računalniški stroki zaupaj o računalniških zadevah. Ostalo jemlji z rezervo.
- Politiki ne zaupaj nič. Ostalo jemlji z rezervo.
Ja saj se Beovičeva najbrž ni sama izmislila, da bo lahko opozarjala stike, kar je njen glavni argument zakaj je aplikacija potrebna, ampak so ji tako rekli tisti, ki se na aplikacijo spoznajo. In to so računalničarji. Je pa iskanje okuženih stikov čisto zdravstvena zadeva.

Računalničarji pa vemo, da tudi če app danes dela tako, (ne pošilja stikov) lahko že jutri ob posodobitvi dela čisto drugače, (pošilja stike), ne da bi uporabnik za to vedel. App se pa posodablja avtomatsko. Saj v 1, verziji jw app stike pošiljala, sedaj v 2. pravite da jih ne bo, v 3. bomo pa še videli.
Pravtako se lahko aplikaciji na daljavo lahko individualno dodaja nove funkcionalnosti, ne da bi uporabnik za to vedel, oz dal pristanek. In tudi vemo, da noben priklop na server ni anonimen, vsakega se da izsledit.

O politikih nebi, se zlažejo, ko odprejo usta. Da pa politik grozi, "app ali lockdown", pa tudi svoje pove.

Da me aplikacija opozori, da sem bil pred 14-timi dnevi v stiku z okuženo osebo, je pa povsem nekoristen podatek. Če bi me opozorila preden sem bil v stiku z okuženim, oz. takoj, bi bilo koristno, tako pa ne. Aplikacija s posodobitvami bo odlično delovala za vohunjenje za državljani. Ne pa za preprečevanje širjenja virusa. Če mi app sporiči, da sem bil pred 14-dnevi v stiku z okuženim, pač ni preprečilo, da sem se okužil.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Računalničarji pa vemo, da tudi če app danes dela tako, (ne pošilja stikov) lahko že jutri ob posodobitvi dela čisto drugače, (pošilja stike), ne da bi uporabnik za to vedel. App se pa posodablja avtomatsko. Saj v 1, verziji jw app stike pošiljala, sedaj v 2. pravite da jih ne bo, v 3. bomo pa še videli.
Pravtako se lahko aplikaciji na daljavo lahko individualno dodaja nove funkcionalnosti, ne da bi uporabnik za to vedel, oz dal pristanek. In tudi vemo, da noben priklop na server ni anonimen, vsakega se da izsledit.

glede na to da ti osnove androida in iosa niso jasne mocno dvomim v to da si “racunalnicar”