Umro je drug Tito

tony

Guru
23. jul 2007
10.749
1.832
113
Na tole bi gledal še z druge plati: kot država (če že kot družba ne) smo v muzej (lepo rečeno, v bistvu smo poslali na smetišče) že postavili vse, kar je človek s kipa ustvaril: partijo, nekdanjo državo, socializem, bratstvo in enotnost, iz neuvrščenih smo menda se izpisali z vstopom v EU (pravi wiki; še Srbija je menda samo članica opazovalka), nismo več neblokovska država (v NATU in jugoslovanske tanke, oklepnike in municijo zanje made in serbia smo pošiljali za boj proti Rusiji) in največja vrednota družbe je postal kapitalizem: dobiček in denar. Mularija danes pojma družbena lastnina ne pozna.

Spomeniki so pa ostali in so v bistvu namenjeni nategu ljudi, ki jim fukniti vse našteto v kanto morda ne bi bila intimna opcija, da se tolažijo, da je stari ostal v našem prostoru vsaj še v bronu. Sprijazniti se bo treba, tisti ka nam komandirajo državo se na značaj in delo (sh.: lik in delo) starega mirno poserjejo. Kipi so ostali, da odločevalcem nebi kdo tudi sa z motorko glav preč dal... Kot staremu s kipa... :sprasujemse:

tony

Guru
23. jul 2007
10.749
1.832
113
strela jasna, Kardeljevo samoupravljanje sem pozabil na spisku... Kako dolgo je to trajalo? 35 let?

Po 35 letih oblasti Kučana, Janše, Drnija in kar je še teh fantov, ki so delali za CIO, niti slučajno niso ustvarili niti novoreka toliko kot stari. Hja, vidite, zato ima en še danes kup spomenikov, drugi trije pa vsi skupaj... komaj enega. :aplauz: :bonk:

B81

22. jul 2007
39.495
12.192
113
Na tole bi gledal še z druge plati: kot država (če že kot družba ne) smo v muzej (lepo rečeno, v bistvu smo poslali na smetišče) že postavili vse, kar je človek s kipa ustvaril: partijo, nekdanjo državo, socializem, bratstvo in enotnost, iz neuvrščenih smo menda se izpisali z vstopom v EU (pravi wiki; še Srbija je menda samo članica opazovalka), nismo več neblokovska država (v NATU in jugoslovanske tanke, oklepnike in municijo zanje made in serbia smo pošiljali za boj proti Rusiji) in največja vrednota družbe je postal kapitalizem: dobiček in denar. Mularija danes pojma družbena lastnina ne pozna.

Spomeniki so pa ostali in so v bistvu namenjeni nategu ljudi, ki jim fukniti vse našteto v kanto morda ne bi bila intimna opcija, da se tolažijo, da je stari ostal v našem prostoru vsaj še v bronu. Sprijazniti se bo treba, tisti ka nam komandirajo državo se na značaj in delo (sh.: lik in delo) starega mirno poserjejo. Kipi so ostali, da odločevalcem nebi kdo tudi sa z motorko glav preč dal... Kot staremu s kipa... :sprasujemse:
to je tisto. Če bi radi v državi mir, bi blo treba tiste kosti pokopat in prepovedat vso galamo okoli partizanov in domobrancev, zraven prepovedat še titovke in ostale lepe spomine...

Ampak mi smo čist posebna rasa.

Uradni pogled EU (evropski parlament, komisija itd.)
  • Tito je v evropskih dokumentih in resolucijah najpogosteje omenjen v kontekstu obsodbe totalitarnih režimov 20. stoletja.
  • Ključna je Resolucija Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu (2009) ter kasnejša Resolucija o 75. obletnici konca druge svetovne vojne (2020), kjer so izrecno izenačeni nacizem, staljinizem in drugi totalitarni režimi, vključno s tistimi v Jugoslaviji po letu 1945.
  • V teh dokumentih je Titov režim označen kot totalitarni komunistični režim, odgovoren za povojne poboje, politično represijo (Goli otok, Dachau v Jugoslaviji), enopartijski sistem in kršenje človekovih pravic.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
35.454
17.949
113
Se ne strinjam, razen če si mnenja, da tito nima krvavih rok.
Wut? Če sem menja, da tito nima krvavih rok, se pa strinjaš z mojo navedbo? LoL.

Tito ima, kot vsak drug diktator, krvave roke, seveda (poleg "zlatih" glede na to kaj vse je tudi dobrega naredil). Ampak to mojega mnenja v obliki predhodne izjave še vedno ne spremeni.
V ZDA je Black Life Matter gibanje zrušilo ogromno kipov zgodovinsko pomembnih osebnosti kar se tiče ZDA zgodovine iz podobnega razloga (čustva vezana na sužnjelastništvo) pa sem tudi tam samo zmajeval z glavo enako kot v primeru rušenja zgodovisnkih spomenikov in artefaktov s strani islamistov katerih čustva so bila pa užaljena na temo vere. Zgodovinskih artefaktov / kipov / spomenikov se ne uničuje/skriva zaradi užaljenosti čustev enega dela ( ali delčka kot v primeru BLM recimo) naroda. Če je pa celoten narod za je pa to drugo.

Ni potrebe, da se strinjava in tudi, če se ne, to ni prva stvar kjer se ne. Tako to pač je.

• Všeč mi je
Reactions: B81

tony

Guru
23. jul 2007
10.749
1.832
113
"to je tisto. Če bi radi v državi mir, bi blo treba tiste kosti pokopat in prepovedat vso galamo okoli partizanov in domobrancev, zraven prepovedat še titovke in ostale lepe spomine..."

Ne prepovedati, ker je to težko učinkovito doseči.

Država in politika bi morala 24 ur na dan razmišljati kako ustvariti družbo, ki bi generirala nove lepe spomine. Tako so pa sami s sabo zadovoljni, če en majhen del družbe malo manj spravljajo v stisko (primer: penzionisti in njihov novi davek), če pa to vse ostale (npr. vse tiste, ki to plačujejo v obliki še enega davka) spravlja v stisko pa... briga jih.