Smisel menjave starega avtomobila (upokojenec)

Yogi

Guru
1. sep 2007
5.224
1.633
113
Malo "brainstorminga"...

74 let star gospod vozi 20 let starega Kalosa (bencinar). Za ta leta solidno ohranjen, prevoženih nekje 100.000 km. Avto zanesljiv, izrednih stroškov skoraj ni. Letni stroški vzdrževanja nizki. Ima klimo, airbage, ABS, skratka, osnovo ki se rabi. Vse komande na knofe.

Ali ima smisel menjati za drug avto??? Nov mislim, da sploh nima smisla. Kaj pa recimo 5 - 7 let star? Čim manj ekranov, oz. rajši nič. Nekaj let vožnje je še pred njim. Edina prednost pri novem, ki jo vidim je, da bi lahko kupil nekaj višjega, da se z ženo lažje vsedeta/izstopita.

Sfurati tole do nekega večjega stroška?

mtl

Guru
19. jul 2007
11.496
1.117
113
Kras
www.mtl.si
Zadeva ni tako enostavna
S strogo finančnega vidika je menjava nesmiselna, glede na to, da jima avto nudi vse, kar potrebujeta. No, razen višine.
Je pa tukaj ena zadeva, na katero je potrebno pomisliti in sicer varnost. Verjetnost prometne se počasi povečuje in razlika 10-15 let v avtomobilu z varnostnega vidika ni zanemarljiva.
Avto katerega trenutno vozita je precej slab na tem področju.
Po drugi strani pa je druga stvar, kaj kupiti.
Morda kakšen Captur z 1.2 16v motorjem čim novejšega letnika. Ti mali SUVji so potem vsi novejši s turbo motorji.

• Všeč mi je
Reactions: gr69

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.639
6.267
113
Gospod lahko vozi še dobrih 10 let, če mu bo dano.
Mislim, da je še dovolj "mlad", da se sedaj navadi na avtomatika, ker je manj zahtevna motorika za voznika in potem tak avto zvozi do konca. V bistvu bi bilo kaj električnega lahko čisto primerno, če se potrudi. Po večini samo en pedal, volan in smerokazi. Ostalega ne rabi.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

frodoo

Fizikalc
16. maj 2026
610
163
43
Pri 100.000 v 20 letih naj sfura do konca. To je 5000 na leto vključno z obdobjem ko je bil še delovno aktiven. Če bo začel delati več km ali če bo avto riknil bo pa menjal. Takrat lahko kupi rabljeno tavišjo sanderko, ki je še bolj po tastarem narejena. Prav nič več ne potrebuje.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
6.193
1.105
113
Ali ima smisel menjati za drug avto??? Nov mislim, da sploh nima smisla. Kaj pa recimo 5 - 7 let star? Čim manj ekranov, oz. rajši nič. Nekaj let vožnje je še pred njim. Edina prednost pri novem, ki jo vidim je, da bi lahko kupil nekaj višjega, da se z ženo lažje vsedeta/izstopita.

Ekonomsko se nikoli ne splača.

Razen, če je pri žlahti na voljo boljši avto, ki ga je lastnik zamenjal, ker se ga je naveličal.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.401
5.562
113
Starejšemu gospodu ne privoščite veselja - sebi pa ne plače (posredno večinoma), ker avto industrija žal poganja svet.

Če ima denarja viška naj si vzame kar mu bo v veselje, če nima naj zvozi do konca, ali pa mu najdite nekaj kar ga bo zadovoljilo pa bo še vedno ugodno.

Spet ena tema: s tujim kurcem po koprivah.

Corvette

Majstr
6. nov 2008
598
541
93
Ekonomsko ne. Če pa ima rad sebe in potnike ter si lahko brez težav privošči višje stroške, potem pa mislim, da tudi sam veš odgovor.

Vidim konkretno razliko pri enako starih gospeh in gospodih doma, ko je zdaj pri hiši avtomatik, s kamerami in senzorji za parkiranje ter opozarjanjem na mrtve kote. So še toliko fleksibilni, da so se navadili na te novosti, deloma tudi na večje ekrane.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

mtl

Guru
19. jul 2007
11.496
1.117
113
Kras
www.mtl.si
Gospod lahko vozi še dobrih 10 let, če mu bo dano.
Mislim, da je še dovolj "mlad", da se sedaj navadi na avtomatika, ker je manj zahtevna motorika za voznika in potem tak avto zvozi do konca. V bistvu bi bilo kaj električnega lahko čisto primerno, če se potrudi. Po večini samo en pedal, volan in smerokazi. Ostalega ne rabi.
To tudi ni slaba ideja, avtomatik ali celo električar, če živi v hiši.
Koliko se je pa pripravljen ''priučiti'' temu, je pa druga zadeva. Nekateri starejši so navdušeni, drugim pa tudi omeniti ne smeš.
Takrat lahko kupi rabljeno tavišjo sanderko, ki je še bolj po tastarem narejena.
Odlična ideja, Sandero Stepway z 1.2 16v motorjem in to je to. Če mu ni do avtomatika.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.401
5.562
113
Do avtomatika ti ni, ker nimaš pojma kako se to vozi, enako EV, ko enkrat probaš ne greš več nazaj. Sem imel to vajo s pokojnimi starši, ki so se zapalili še pravi čas, medtem tast nikoli ni hotel avtomatika - iz inata!

• Všeč mi je
Reactions: gr69

frodoo

Fizikalc
16. maj 2026
610
163
43
To tudi ni slaba ideja, avtomatik ali celo električar, če živi v hiši.
Koliko se je pa pripravljen ''priučiti'' temu, je pa druga zadeva. Nekateri starejši so navdušeni, drugim pa tudi omeniti ne smeš.

Odlična ideja, Sandero Stepway z 1.2 16v motorjem in to je to. Če mu ni do avtomatika.
Tudi 1.0 je čisto ok

mtl

Guru
19. jul 2007
11.496
1.117
113
Kras
www.mtl.si
Do avtomatika ti ni, ker nimaš pojma kako se to vozi, enako EV, ko enkrat probaš ne greš več nazaj. Sem imel to vajo s pokojnimi starši, ki so se zapalili še pravi čas, medtem tast nikoli ni hotel avtomatika - iz inata!
Sem napisal zgoraj, kako in kaj.
Delim tvoje mišljenje, da ko enkrat greš na to, običajno ne greš več nazaj.
Tudi večina tistih, ki noče niti preizkusiti, so kot tvoj tast. To je tista skupina, kaj boš ti meni govoril, ko še v jajcih nisi bil, ko sem jaz že x vozil.
Ampak je pa tudi nekaj starejših, ki si tega enostavno ne želijo in dejansko hočejo le štiri kolesa in volan.
Tukaj sta sicer dve zadevi:
- vsekakor je pri teh letih lažje motorično obvladovati avtomatik
- po drugi strani pa vsa ta avtomatika tudi zmanjšuje motorične in ostale sposobnosti starejših ljudi

Tudi 1.0 je čisto ok
Hja, jaz raje ne bi. 1.2 16v je dejansko bulletproof motor.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.776
7.521
113
Malo "brainstorminga"...

74 let star gospod vozi 20 let starega Kalosa (bencinar). Za ta leta solidno ohranjen, prevoženih nekje 100.000 km. Avto zanesljiv, izrednih stroškov skoraj ni. Letni stroški vzdrževanja nizki. Ima klimo, airbage, ABS, skratka, osnovo ki se rabi. Vse komande na knofe.

Sfurati tole do nekega večjega stroška?
Ima smisel samo, če si prodajalec vozil.

Predlagam da kupi novo teslo y performance 4*4.

Daniel

Guru
21. dec 2007
9.139
7.024
113
Pri starejših večinoma najprej postane problem višina sedenja in vstop/izstop iz avta. Če mu to ne predstavlja problema pa je vse skupaj najbolj odvisno od finančnih zmožnosti. Vsekakor se z novejšim nekaj let starim avtom, ki še ne piska za vsako malenkost lepše in udobneje pelješ kot z 20 let starim. Smo imeli isto varianto pri starših in sedaj še pri kolegu, oba zaradi vstopa/izstopa iz avta, ko so leta tu.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.776
7.521
113
Samo koprive kupujejo nekaj let stare dacie.

Gospod dela 5k km na leto, če kupi največjega premium SUV z V8 motorjem ne bo nobene drame.
Yolo

Range Rover npr.

• Všeč mi je
Reactions: novaa

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.776
7.521
113
Da lahko kopriva prodajalec iz Celja proda, doh.

Če ima preveč polno denarnico, naj raje hišo porihta v nulo in gre na križarjenje po Karibih.

Pleha bo vedno dovolj naprodaj.