Teslo v Tesli Y

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.983
853
113
www.jernej.org
Če servisni interval ni predpisan, še ne pomeni, da servisov ni. Malo poglej navodila avta. Potem se pa vsi čudijo, da Tesle negativno izstopajo pri tehničnih pregledih… na koncu so pa krivi lasniki, ker mislijo, da ne potrebujejo vzdrževanja.

• Všeč mi je
Reactions: NekdoK

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.036
8.128
113
Zakaj je Tesla najboljši EV.
Ker je uporaba nestresna.
Na aplikaciji nastaviš pot, daš telefon v žep se usedeš v avto in odpelješ.
Ne razmišljaš kje boš polnil, kakšno aplikacijo rabiš, kakšno plačilno kartico... avto vse izračuna sam, te napoti kam moras... tam vtakneš notr kabel, avto ti pove kdaj imas dovolj...
Avto dela. Servisov ni. Pa notr je špartanski brez milijon blink blink led lučk trakov nepotrebnih podatkov itd. Samo navigacija in hitrost.
Aplikacija dela, avto dela, zame je to vse kar je pomembno
Eden ki je priznal in omenil da je EV stres. Drugi se jajčka 100 da prileze do polnilnice. Ajme kam smo prišli...

Marxon

Majstr
24. feb 2009
860
464
63
Eden ki je priznal in omenil da je EV stres. Drugi se jajčka 100 da prileze do polnilnice. Ajme kam smo prišli...
Ne vozim EV pa bom vseeno komentiral: Sam peljem ponavadi 110 po AC, ampak občasno mi zapaše it tudi 130+,... ampak več kot 150 se na naših AC ne uspem peljat niti 1km, ker vedno se najde ena 3.14zda ki skoči na prehitevalnega... nevem kje vi šumaherji v Prassatih TDI (vse rdeče) 4 motion peljete 250 povprečno?

• Všeč mi je
Reactions: igi in Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
9.256
4.295
113
Ker lahko trenutno v živo spremljam privajanje in vožnjo s Teslo Y in Hyundai Ioniq 5 - oba kupljena nova, moje ugotovitve:
- Y je kot so predhodniki omenili, za vožnjo nestresen, predvsem pa je vsaj zame idealen preskok iz ICE na EV (pustimo ceno!). Avto je toliko drugačen, da enostavno niti enkrat nisem "dal v prvo" tam kjer dajem na Citroenu ali Mercedesu (pri obeh se mi kontra dogaja, da šarim po sredinski konzoli ali ročki za brisalce). Tiste 4 tipke na volanu sem osvojil v 10 minutah, enopedalna vožnja pa me je ravno zadnjič v Citroenu skoraj stala "ritnega poljuba" s spredaj vozečim. Drugega enostavno ni, oz. ne rabiš. Aja, manjka mi nekaj predalov/polic za odlagat šato/daljince spredaj okoli voznika.
- Ioniq 5 - precej bolj podoben ostalim ICE vozilom, tako vizuelno znotraj kot po logiki; edino "menjalnik/vklop vožnje" ima neko svojo logiko oz. način ob volanu. S polnjenjem na poti se še ne ukvarjamo, ker ima doma za ritjo polnilnico, torej se lahko polni vsako noč, razen ko mu ICU ne dela.

Pri polnjenju pa je bistvena razlika med obema tudi v tem, da na Tesli se za vsako posamično lokacijo lahko nastavi režim polnjenja (amperaža in ure) in ostane v spominu, medtem ko Ioniq tega nima, oz. nastaviš enkrat za vse.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.036
8.128
113
Ne vozim EV pa bom vseeno komentiral: Sam peljem ponavadi 110 po AC, ampak občasno mi zapaše it tudi 130+,... ampak več kot 150 se na naših AC ne uspem peljat niti 1km, ker vedno se najde ena 3.14zda ki skoči na prehitevalnega... nevem kje vi šumaherji v Prassatih TDI (vse rdeče) 4 motion peljete 250 povprečno?
Saj se ni treba več kot 150 peljat. Niti ni varno. Samo je pa to vseeno 50% več kot lagana 100tka.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.004
4.664
113
Ker lahko trenutno v živo spremljam privajanje in vožnjo s Teslo Y in Hyundai Ioniq 5 - oba kupljena nova, moje ugotovitve:
- Y je kot so predhodniki omenili, za vožnjo nestresen, predvsem pa je vsaj zame idealen preskok iz ICE na EV (pustimo ceno!). Avto je toliko drugačen, da enostavno niti enkrat nisem "dal v prvo" tam kjer dajem na Citroenu ali Mercedesu (pri obeh se mi kontra dogaja, da šarim po sredinski konzoli ali ročki za brisalce). Tiste 4 tipke na volanu sem osvojil v 10 minutah, enopedalna vožnja pa me je ravno zadnjič v Citroenu skoraj stala "ritnega poljuba" s spredaj vozečim. Drugega enostavno ni, oz. ne rabiš. Aja, manjka mi nekaj predalov/polic za odlagat šato/daljince spredaj okoli voznika.
- Ioniq 5 - precej bolj podoben ostalim ICE vozilom, tako vizuelno znotraj kot po logiki; edino "menjalnik/vklop vožnje" ima neko svojo logiko oz. način ob volanu. S polnjenjem na poti se še ne ukvarjamo, ker ima doma za ritjo polnilnico, torej se lahko polni vsako noč, razen ko mu ICU ne dela.

Pri polnjenju pa je bistvena razlika med obema tudi v tem, da na Tesli se za vsako posamično lokacijo lahko nastavi režim polnjenja (amperaža in ure) in ostane v spominu, medtem ko Ioniq tega nima, oz. nastaviš enkrat za vse.

Ne vem kakšno logiko ima ioniq 5, samo domnevam da so pri hyundayu iz EV prinesli meni v ICE te neuporabne funkcije. Recimo planiranje postankov za tankanje če vključiš navigacijo oz. tudi če jo nima vkljjučne, ko pride do rezerve na zaslonu ponudi pot do najbližje/-ih tankštel v navigaciji. Seveda mora to ponovit vsakič ko se usedeš v avto, tako da razumem kako stresno se počutijo vozniki EVja ko se SOC pade pod 25% (ker rezerva se pri ICE vključi tam pri 80km dosega). Pot si pošlješ tudi preko appa na telefonu in že tam ti pove kje se boš ustavil na tankštelah. Skratka v ICE avtu so vse funkcije ki so namenjene EVju, neke silne razlike do tesle nsem opazil in domenvam da EVji delujejo povsem ekvivalentno (planiranje polnjenja na routi, popravki na ETA zaradi polnjenja, zivi updejti stanja/zasedenosti polnilnic in ustrezen detour, predgretje pred prihodom na polnmilnico, placilo polnjenja preko "avta" za vse taglavne tipe polnilnic, ...).

Tista ročka menjlanika v hyundaiju je čuden sistem, samo jo imajo vsi hyundai sedaj in se jo dokaj hitro navadiš. V konceptu je še bolj enostavna/inuativna od "teslinega" menjalnika, sploh v verzijah, ki nimajo ročke (pač en od Muskovih mimosunov, da avto sam ve v katero smer želiš, oz. swajpaš po zaslonu za menjavo smeri).

dwight

Pripravnik
29. nov 2013
235
17
18
Lastniki "službene" Tesle, ki jih polnite doma Tesla Home Charger in beležite kW... vam da charger dovolj podatkov za računovodstvo... Furs?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.420
8.448
113
pri taščici

Za Y (starega, verjetno tudi juniperja) dobis pri Kitajcu take in drugacne "predalcke" ki jih postavis v obstojece "luknje"v sredinski konzoli

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

delavec44

Guru
17. dec 2012
3.655
2.497
113
Saj se ni treba več kot 150 peljat. Niti ni varno. Samo je pa to vseeno 50% več kot lagana 100tka.
Meni je glavna razlika, da se z 120+ pelješ na prehitevalnem, s 100 pa na voznem med šleparji kar pa se mi ne zdi povsem varno. Če hočeš prehitevati je pa tudi stresno, ker vsakič pospešuješ in iščeš luknje.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.544
922
113
EU
Ne vem no. Ok razumem, če je gužva, ampak ko recimo grem po hrvaški AC v Dalmacijo, naštimam avtomat na 130 km/h (ker po predpisih:p, na nemški AC dam više na 145 km/h) in tako vozim večino poti. Itak, da je vmes tu in tam treba zavirat, spreminjat hitrost itd. večino tega rešuje radarski tempomat.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.544
922
113
EU
Le pravim, da 130 km/h na običajni avtocesti ni nobena velika hitrost. Na dobri AC niti 200 km/h (Nemčija) ni nič posebnega. Tam na prekmurski je pa itak omejitev 110 km/h ne?

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.836
1.801
113
Le pravim, da 130 km/h na običajni avtocesti ni nobena velika hitrost. Na dobri AC niti 200 km/h (Nemčija) ni nič posebnega. Tam na prekmurski je pa itak omejitev 110 km/h ne?
Na običajni avtocesti v EU je to maksimalna legalna hitrost.
Realne so pa zaradi zastojev, del na cesti, okoljskih con, ipd, pa še dramatično nižje.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.036
8.128
113
dokaz bralnega nerazumevanja
1770197803236.png

Ne vem sicer kako bi to drugače razumel. Mogoče pa ima kak višji pomen :p

Podobne teme

I
Odgovori