Citat:
Izvršba za račun iz 2007, WTF
Napisal/-a Mislim » 10. jan 2013 ob 00:30
T-2, kaj je zdaj tole? Sem letos (2013!) prejel sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine za dva mesečna računa iz leta 2007, ki sta bila izdana po prenosu pogodbenega razmerja na prevzemnika. Prevzemnik je čez 10 dni odpovedal naročniško razmerje in vrnil opremo. Evo, potem pa še dva polna mesečna računa, naslovljena name? Ko me več ni bilo tam???
Saj vem, da je T-2 brez keša, ampak tak odnos do strank? Sem odgovoril že na opomin dva meseca nazaj in T-2 opomnil na enoletni zastaralni rok, kot ga določa 355. člen Obligacijskega zakonika (
http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r03/predpis_ZAKO1263.html ; glej 97/2007-UPB1 ). Mah kaj, enoletni zastaralni rok, celo splošni petletni zastaralni rok po 346. členu je minil! In poka, skoraj prvo pismo letos, pa sklep o izvršbi!
Preživeti popoldne na
http://evlozisce.sodisce.si/ ni ravno moja ideja preživljanja prostega časa, ampak so dobili
Ugovor zoper sklep o izvršbi.
Mene bolj zanima, koliko mamc je plačalo take bogus račune. Ker če v osmih dneh od dneva vročitve ne vložiš ugovora, nimaš kaj več piskati. Sklep postane izvršilni naslov. Zakonodaja tu res ni na strani fizičnih oseb, za katere bi bil lahko rok 30 dni in še brezplačna 080 številka za pravno pomoč fizičnim osebam. Tako pa predlagatelj izvršbe elektronsko odda (brez kakršnih koli prilog!) zgolj "Predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine", in sodišče jo brez preverjanja avtomatsko dovoli. In če ne ugovarjaš, izdani sklep o izvršbi postane avtomatično pravnomočen. To ti je prava asimetrija, tako v pravicah kot v pravni podkovanosti. Heh ja, še rubit ti lahko pridejo PRED pravnomočnostjo sklepa, tj. pred potekom osmih dni...
Zato pazi, da ti kdo drug ne podpiše takih (ZPP / ZUP) stvari, ker ko ti stvar leži v predalu, izgubiš možnost ugovora oziroma pritožbe.
Saj jaz bom dobil povrnjene svoje materialne stroške in izgubljen čas, vendar se na žalost izvršbe na osnovi zastaranih računov in s tem goljufanje prebivalstva še vedno splačajo :grr:
T-2, shame on you :grr: :grr: :grr: