Športna ura do 200 €

map

Majstr
6. jul 2008
4.606
177
63
najrajš na babi
Kameleon. Kolker jest zastopim zadevo, se natančni podatek kolko kisika absorbira telo dobi samo z testi. Te ure računajo nek index na podlagi HR v mirovanju in max hr v akativnosti. Pomojem zraven v formulo še vtaknejo kako dolžino koraka, hitrost, vzpon, vse skupaj z tvojim naporom (HR). Na koncu to prilagodijo Cooperjevim tabelam. Nek pokazatelj splošne kondicije to sigurno je, kolk je pa zanesljivo, pa pitaj boga. Lahk je tud marketinški trik. Kaj rabiš, kaj hočeš imeti, moreš pa sam pogruntat. Morda se kdaj tudi nategneš. Tako je pr bicklih, avtih, motorjih, povsod. Samo z uporabo vidiš kaj rabiš.
 

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
11.415
112
63
kod Džej-Zija
Pri izračunu je bistven Training effect, tehnologija by Firstbeat, ki meri disperzijo frekvence utripov srca in iz tega izmeri utrujenost. Garminov vo2max kar dobro deluje, najbolje pokaže relativno stanje posameznika glede na njegovo zgodovino. Precej bolj vprašljivo pa je, koliko je ta mera primerljiva med različnimi posamezniki.
 

sssss

Pripravnik
5. maj 2010
169
2
18
Tista HRmax=220-leta je bila Polarjeva komercialna nebuloza izpred mnogo let, brez nekih resnih raziskav in seveda niti približno ne velja. HRmax he tako zelo odvisen od posameznika, da je vse, kar se da povedati, dejstvo, da HRmax pri enakem nivoju dejavnosti z leti pada.
Seveda je odvisno od posameznika, ampak pri mnogih vsaj okvirno velja. Govorim seveda o primerjavi z laboratorijskim testom in ne kaj ti ura na zapestju pokaže kot max HR. Meni se je razlikovalo za 2 utripa teorija vs test.
 

sssss

Pripravnik
5. maj 2010
169
2
18
Če prav berem o tem Vo2....to ti ga kaže za vsako dejavnost posebaj? Ni to kot neka splošna natreniranost/pripravljenost tebe?

Ker ja če je za vsako dejavnost posebaj je to res krnekaj.... Sem ga razumel bolj kot nek količnik ki ga dosezeš in ga probas vzdrževat...v smislu da te ura vzpodbuja k aktivnosti!
Če hočeš nekaj, kar te vzpodbuja k aktivnosti je zanimiv nov Polar Ignite, ki ima Fitspark dnevni vodič, ki ti predlaga aktivnost....

https://www.polar.com/sl/smart-coaching/fit-spark
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
Osebje foruma
23. jul 2008
29.820
941
113
Hvala za predlog...zanimiva aplikacija...edino ura je pa v zgoraj omenjenem rangu ko si na roko zalepiš 2eur kovanec :)
 

sssss

Pripravnik
5. maj 2010
169
2
18
20 utripov laboratorijsko zmerjeno ali na uri? Saj pravim, odvisno od človeka, ampak generalno je za silo uporabno, če nisi nek naprednejši rekreativec, ki trenira v HR conah.
Je pa še več teh generalnih formul za teoretični izračun max utripa. Ena od bolj prepoznavnih je tudi tale

208 - 0.8xstarost za moške
201 - 0.63xstarost za ženske
 

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
11.415
112
63
kod Džej-Zija
Garmin ti najprej ponudi oceno po formuli. Ko pa presežeš računski HRmax, ti shrani doseženega. Torej, pulz iz formule sem v naravi presegel za skoraj 20 utripov. Kolikšen je pa moj dejanski HRmax, ne vem, nikoli nisem bil na obremenitvenem testu.
 

Jabe

Majstr
1. okt 2007
5.169
260
83
Pri meni tudi te formule zgrešijo za 20+... Ampak, najbrž je zvonc. Tok pa tok jih ven pade.
 

jello

Guru
22. sep 2008
5.679
597
113
F3 imam skoraj 4 leta in sem z njo zelo zadovoljen. Edino dva originalna nesilikonska paščka sem v tem času uničil. Ker em več zaupal, se kupil nato strap, ki je neuničljiv. Ker nima HR senzorja na zapestju, to ni problem.
Včeraj sem sprobal še navigacijo na F3. Sicer (glede na velikost ekrana) gre predvsem za to da nataknem gpx in na kritičnih punktih na hitro preverim če sem na pravi poti. Za MTB in gorski tek OK zadeva, ker ni treba vlečt ven telefona. Ne znam pa iz sledenja oziroma zemljevida enostavno preklopit nazaj na prikaz aktivnosti in obratno, ampak sem moral iz aktivnosti v navigacijo vedno po menujih v navigacijo - zemljevid,......je kakšna druga bližnjica?

Naredila sva pa tole turo z MTB: