Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
za obcutek, 85% red x in15% slajene psenice sem stelal cisto isto kot 90/10 pale/cara z mlecno kislino. Gre za ljubljansko vodo...
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
za obcutek, 85% red x in15% slajene psenice sem stelal cisto isto kot 90/10 pale/cara z mlecno kislino. Gre za ljubljansko vodo...

a to si zvaril? kako je uspelo pivo?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
za obcutek, 85% red x in15% slajene psenice sem stelal cisto isto kot 90/10 pale/cara z mlecno kislino. Gre za ljubljansko vodo...

a to si zvaril? kako je uspelo pivo?

odlicno. zaradi psenice ni krvavo rdec ampak bolj oranzen. ker imam ponavadi tezavo da mi vsa piva pozre na 1010 (kar mi je precej suho), sem ga mashal na 70.5C in je fg prisel na 1018. dodal sem centinel in cascade in se ful lepo ujame z sladom. Tak zenski per
smile-1.gif
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Če s prostim padcem spuščam v plate chiller počasi na drugi strani pa mi pumpa šopa mrzlo vodo..bi moglo bit zmagovalna za shladit takoj na 20C? Do zdaj sem skoz na ročno pumpo vlekel pivino pa težko uravnavam da počasi črpam in mi prehitro leti pa na 35C shladi.
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Adijo sem ga vseko dans....varil stout kjer sem mel po receptu OG 1062. Kaže mi vse super med drozganjem..držim na 65-66C 1urco...začnem sparge..lepo po malem prelivam..1l ven 1l not..barva odlična..koštam okus super...zmerim 1059 odlično. Ker sem bil že od jutra skočim vmes za cca 8min na malco..da se mi odlije v miru...pridem nazaj..kar svetlo naenkrat..fak vidim pipo pozabo zapret sparge vode...steklo čez še 15l preveč..zmerim gledam..1049 na koncu dal vret 55l namesto 40 načrtovanih za kar mel recept. Košta vodeno bol...skoro vse skup vstran vlil..:/
Slabe volje.....ne grem več stran niti srat medtem ko se vari!
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
gres stran za deset minut medtem k se ti sparge uliva?

drgac pa kalbo-tov komentar na mestu!!!
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Nisem stran zlil..sem ga pol probo rešit da mi je ratalo na 1053..samo ni to to kaj sn hoto. Stran sn šau ker se mi je še samo odtekalo...gori pa smo pipo pozabli odprto da je še sparge voda čez tekla...ko šalabajzar
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik HudaLiza pravi:
Nisem stran zlil..sem ga pol probo rešit da mi je ratalo na 1053..samo ni to to kaj sn hoto. Stran sn šau ker se mi je še samo odtekalo...gori pa smo pipo pozabli odprto da je še sparge voda čez tekla...ko šalabajzar

Problem ki ga boš lahko imel, je da si preveč spiral (če gre zadnja sladica pod 1015) je estrigenčnost - taka neprijetna pekoča grenčina.
Sfermentiraj, sflaširaj in poročaj
smile-1.gif
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Kaj pa kadar dobimo ven precej večji og od načrtovanega? a je vseeno ali dolijemo vodo za razredčenje pred (v fermentor) ali po fermentaciji, npr pri dodajanju sladkorja pred flaširanjem?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.959
327
83
Lahko pustiš tako in imaš močnejše pivo, lahko pa redčiš z vodo, brezproblema
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Lahko pustiš tako in imaš močnejše pivo, lahko pa redčiš z vodo, brezproblema

kaj pa pivo, ki je v kegu, lahko potem redčiš kadarkoli? recimo da imam v kegu eno pšenično pivo, ki se mi zdi premočno. lahko dolijem često vodo v keg in ponovno nastavim co2 regulator na recimo 15 psi, malo pretresem da se fino premeša in bo?
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Da, samo pazi da je voda sterilna

evo sem "obdelal" premočno pivo. večini nam prej ni bilo všeč, ker je bilo premočno in tudi povsem izven stila za ameriško pšenično pivo. (og je bil 1.062, moral bi pa biti med 1.035 in 1.045 po Palmerju)
zdaj sem v cca 6l, ki so se mi še valjali v tem kegu zlil 1l vode in pivo je naenkrat izvrstno. kdo bi si misli, kakšna razlika, škoda da nisem tega naredil že prej.
cool-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.959
327
83
Na Tavel channel mate odlično oddajo o craft pivu (dva dela zapored), se ravno vrti
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.334
-8.453
113
Bi pa moral malo popraviti AA vrednosti, ki jih ima napisane v štacuni, ker kar fino odstopajo od tega, kar piše na listkih.