sončna elektrarna

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.590
6.860
113
Ni to dolžnost elektra. Je pa njihova pravica, da te odklopijo, če jim pred potekom veljavnosti meritev ne dostaviš novih.

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.590
6.860
113
To verjetno res bojo. Bom vprašal rajonca če kaj ve o teh meritvah, ko bo prišel dvigat glavne varovalke in prekonfigurirat števec (mogoče celo menjat, glede na to, da mu decembra poteče rok veljavnosti).

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
2.336
1.459
113
Večina vas ima SE zavarovane. Če meritve ne bodo veljavne bo zavarovalnica rekla kaj? Če se slučajno kaj zgodi ko bodo meritve pretečene. Samo na glas razmišljam.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.558
9.708
113
Elektro hoce meritve samo na relaciji, kako SE lahko skoduje njim. Ne tebi... Te meritve ne igrajo vloge.

Zavarovalnica pa zahteva vzdrzevane SE. Kar pa poleg drugih stvari zahteva tudi meritve, ki bi pokazale potencialno nevarnost hiši.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.153
170
63
Doma
Imam 0export, potipal na elektro če je kakšna možnost da bi mi dali dovoljenje za export. Je komu to uspelo dosežt?

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
528
93
28
Imam 0export, potipal na elektro če je kakšna možnost da bi mi dali dovoljenje za export. Je komu to uspelo dosežt?
Cist mozno da ti bo, ali da nekomu je. Zakaj ne. Stanje na terenu se spreminja glede elektricnih stanj omrezja. Vsako leto. Itak sedaj nimas netmeteringa kajne ? (In ga zal tudi nikdar ne bo vec)

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.087
5.352
113
Zanimivo, mene je priklopil in na obrazcu označil ZAČASNO, Opomba - MERITVE. Očitno spet, odvisno od distribucije do distribucije kako obravnava vse skupaj.
Saj so Jabe tudi priklopili, ker brez priklopa NI MOŽNO opraviti meritev. Potem pa je od referenta odvisno ali teži takoj (14 dni) ali "pride vč kasno".

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.558
9.708
113
Torej, kaj je sedaj "priklopili"? Hanzi je rekel, da mu je ze eno leto NM laufal, preden so prisli.

Zdaj sem šla prav gledat... Na isti dan, ko so prišli delat meritve, sta bila na objektu oba. Monter in od elektra. Slednji je bil "zadovoljen" z rezultati, kar je zraven gledal in isti dan mi je začel NM laufat. Papirje je pa potem monter naknadno poslal na elektro. V vednost sem dobila po 14 dneh.

22. jul 2007
15.215
2.674
113
126
Redni pregled in meritve električnih inštalacij v stanovanjski hiši je potrebno opraviti najmanj vsakih 16 let. Ta rok določa slovenski Pravilnik o zahtevah za nizkonapetostne električne inštalacije v stavbah, saj stanovanjske hiše večinoma spadajo med manj zahtevne inštalacije. [1, 2, 3, 4, 5]

Kdaj je treba meritve opraviti izven rednega roka?
Zakonodaja zahteva, da se meritve izvedejo tudi v naslednjih primerih: [1]
    • Pred prvo uporabo – pri novogradnjah pred vselitvijo.
    • Po večjih spremembah – po elektro prenovi, dograditvi ali popravilih.
    • Po izrednih dogodkih – po udaru strele, poplavi ali požaru. [1, 2, 3]

Pomembne izjeme za krajše roke
    • Vsakih 8 let – če gre za starejšo napeljavo z dvožilnim sistemom (t.i. ničenje) ali če ima hiša močnejši glavni razvod, kjer so tokokrogi varovani z zaščitno napravo 63 A ali več.
    • Vsaki 2 do 4 leta – to velja za pregled strelovoda, če ga imate nameščenega na hiši. [1, 3]

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.087
5.352
113
Torej, kaj je sedaj "priklopili"? Hanzi je rekel, da mu je ze eno leto NM laufal, preden so prisli.

Zdaj sem šla prav gledat... Na isti dan, ko so prišli delat meritve, sta bila na objektu oba. Monter in od elektra. Slednji je bil "zadovoljen" z rezultati, kar je zraven gledal in isti dan mi je začel NM laufat. Papirje je pa potem monter naknadno poslal na elektro. V vednost sem dobila po 14 dneh.
Prej si napisala drugače. Če sta bila oba na objektu istočasno in je bil "rajonc" zadovoljen z videnimi meritvami ob vklopu (prej meritev ni možno narediti) je naredil zaznamek, da se meritve dostavijo v roku 7/14 dni in to je to.

Kot je WeWatchingYou pripel pravilnik na stanovanjskih objektih ni potrebnih naknadnih meritev ali obnova obstoječih, zato je vse nabijanje o zavarovalnicah,... BS.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.558
9.708
113
še enkrat. odgovor je bil Hanziju. Pod priklopili sem jaz iz konteksta prebrala, da misli priklopili v net metering, pač dokončno, kar končnega uporabnika zanima. Njemu je zadeva že laufala eno leto (po napisanem domnevam z netmeteringom, ne samo da je čičala na strehi), preden je kdorkoli kakršnekoli meritve opravit. Mene niso vklopili v NM shemo pred opravljenimi meritvami. Priklop dobesedno in v ožjem smislu menda pa res ne gre drugače. Če ni vštekneno, ne bo delalo.