sončna elektrarna

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.089
5.353
113
še enkrat. odgovor je bil Hanziju. Pod priklopili sem jaz iz konteksta prebrala, da misli priklopili v net metering, pač dokončno, kar končnega uporabnika zanima. Njemu je zadeva že laufala eno leto (po napisanem domnevam z netmeteringom, ne samo da je čičala na strehi), preden je kdorkoli kakršnekoli meritve opravit. Mene niso vklopili v NM shemo pred opravljenimi meritvami. Priklop dobesedno in v ožjem smislu menda pa res ne gre drugače. Če ni vštekneno, ne bo delalo.
:rolleyes: a so spet tisti dnevi, ko se ti ne da nič dopovedat?

Da boš vedela za drugič, ker očitno tega nisi delala sama, ampak ti je to delal ponudnik:
- pred vklopom = priklopom v omrežje moraš SODO predložiti sklenjeno pogodbo s ponudnikom/prodajalcem elektrike. Ta pogodba je bila za nas sklenjena kot net metering z letnim obračunom.
Na podlagi tega in seveda zaključene montaže, pride "rajonc" (ali njegov namestnik, v glavnem od SODO = pristojen elektro) prevzet priključek/SE, po potrebi zamenjat/popisat števec, dokončat dela v njihovi El. omarici, vstavit nove varovalke in sistem zažene. Od tega trenutka je SE uradno priklopljena in NM laufa skladno s pogodbo. Meritve na priklopu se izvedejo takoj po vključitvi oz. po dogovoru v nekaj dneh, nakar se dostaviju referentu na SODE = Elektro in tu se zadeva konča.
Če se meritve ne dostavijo ima referent možnost izklopa (prej še ene parkrat gnjavi izvajalca/investitorja za meritve).

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.558
9.708
113
Ok... Zdaj pa preberi, kaj je hanzi napisal.
Zanimivo da so prve meritve delal šele eno leto po zagonu. So jih verjetno malo opomnili

Kaj je mislil, ne vem, ampak jaz sem razumela, da so njemu njemu te meritve opravili eno leto kasneje, ne "Meritve na priklopu se izvedejo takoj po vključitvi oz. po dogovoru v nekaj dneh, nakar se dostaviju referentu na SODE = Elektro in tu se zadeva konča."

Zdaj, ce se enkrat ne gre, bova pustila stati...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.089
5.353
113
Preberi še naslednji stavek/poved mojega citiranega dela!

Nekatere meritve nokoli ne najdejo svojega fascikla. :oops1:

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.590
6.861
113
Redni pregled in meritve električnih inštalacij v stanovanjski hiši je potrebno opraviti najmanj vsakih 16 let. Ta rok določa slovenski Pravilnik o zahtevah za nizkonapetostne električne inštalacije v stavbah, saj stanovanjske hiše večinoma spadajo med manj zahtevne inštalacije. [1, 2, 3, 4, 5]

Kdaj je treba meritve opraviti izven rednega roka?
Zakonodaja zahteva, da se meritve izvedejo tudi v naslednjih primerih: [1]
    • Pred prvo uporabo – pri novogradnjah pred vselitvijo.
    • Po večjih spremembah – po elektro prenovi, dograditvi ali popravilih.
    • Po izrednih dogodkih – po udaru strele, poplavi ali požaru. [1, 2, 3]

Pomembne izjeme za krajše roke
    • Vsakih 8 let – če gre za starejšo napeljavo z dvožilnim sistemom (t.i. ničenje) ali če ima hiša močnejši glavni razvod, kjer so tokokrogi varovani z zaščitno napravo 63 A ali več.
    • Vsaki 2 do 4 leta – to velja za pregled strelovoda, če ga imate nameščenega na hiši. [1, 3]
A tukaj pa celo 16 let, neverjetno.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.089
5.353
113
Ja, ampak on je rekel, da so merili po enem letu, ne da so papirje poslali po enem letu.

Ja tisti dnevi so.

Meritev ne predaš, če jih nisi opravil.

Če se ne motim ima Hanzi SE na poslovnem objektu in tam veljajo drugačna pravila o meritvah (so zahtevane tudi obdobne), pa tudi če ne - imaš izvajalce - enega osebno poznam, ki meritev nikoli ne opravijo/dostavijo pa je vse OK.