sončna elektrarna

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.708
4.940
113
Nisi ne. Kot tudi niti omenil nisi dolgoročnih pogodb in nakupov vnaprej. Ampak ne bodimo malenkostni... Kot sem dejal, izgube ki jih trenutno dobavitelji ustvarjajo se direktno odražajo na plačah v branži.
Sej ne vem kako je s tem ampak terminske cene za SE so recimo 1/3 cene od MHE (nakupne) na mwh, kaj šele od kakšnih resnih HE. Zdej vprašanje pa kaj ti revni ponudniki SEja dejansko kupujejo na trgu (ker so zakonsko obvezani zakupit toliko in toliko mwh na toliko in toliko odjemalcev) ... najbrž kupijo poceni sončnično energijo, potem pa razlike pokrivajo z dejansko borzno ceno. Pol pa stokajo pa subvencije pobirajo ko gre EU trg v ekstreme kot je bilo zadnje 2-3 tedne.

sass

Guru
1. sep 2007
5.382
1.013
113
problem je, ker je obseg kompletne situacije, kot si si jo ti zamislil v tvoji glavi, jasen samo tebi, potem pa zgleda pride do zapleta, če kdo drug ne zajame te širine.
če se vrnemo nazaj na osnovni zaplet: dobavitelji torej večino elektrike zakupijo po dogovorjeni ceni, preostanek pa sproti kupujejo na borzi. na sončen dan nabirajo dobičke, na mračen dan pa izgubo, saj morajo tudi svojim odjemalcem prodati elektriko po neki dogovorjeni ceni.
recimo ravno zdajle Bisol prodaja elektriko po dinanični ceni 14c/kWh, kar je skoraj 3 cente več od moje dogovorjene odkupne cene. ponoči bo cena narasla na več kot 19 centov, se pravi skoraj 10 centov več od moje dogovorjene cene.

Kupec

Pripravnik
19. sep 2016
69
5
8
jaz podatke imam vse (zase). ravnokar gledam, zdaj naj mi pa en še pove, kaj in kako naj iz njih izračunam. ni problem, ampak trenutno beremo v enem članku par vstopnih podatkov narobe pa še par kontradiktornih zaključkov. Uporabljene formule pa še zmeraj nikjer...
Iz Mojelektro vzameš 15' podatke o oddani (A-) in prevzeti (A+) električni energiji. Vsako posebej zmnožiš z borzno ceno (BSP oz. SIPX) za tistih konkretnih 15' in dobiš vrednost prevzete oz. oddane elektrike. Sešteješ vse mesečne 15' vrednosti in dobiš mesečno vrednost oddane in prevzete elektrike. Ni ravno neka raketna znanost...

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.520
9.673
113
Se pravi po tvoje se odskodnina racuna po tej formuli? Ce si tok dober pa svojo trditev podkrepis s kakim kredibilnim virom. Sam izracun, ki ga tvoj model predvideva, je dalec od kakršnekoli znanosti, ampak ce je v osnovi napacen,...