Slovenski jezik in slovnica na TV

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Včeraj sem na Voyotu gledal posnetek Prevejeno ... In novica je govorila o domačinih v postojni, kjer so domačini govorili kako in kaj ... ampak podnapisi ... Človeka so podnaslovili kakor je govoril, da bi uporabili slovnični jezik ... kaj je že to?

Tudi po TVju opažam, da so televizijske postaje (še posebej RTV) popolnoma pozabile na slovnični jezik. Novinarji na 24ur se pogovarjajo med sabo po "lublansk", enako tudi športni novinarji na RTV ...

Me res zanima, ali so Ljubljančani in okolica res tako močno zagledani vase, da samo "kvakajo" po TVju ali pa ne vejo kaj je slovnični oz. slovenski jezik in si morda mislijo, da samo ljubljančani spremljajo njihove prenose, oddaje in poročila?

In zanimiva je razlika TVjev, RTV ima pač take športne novinarje, ki nonstop kvakajo pri prenosih, 24ur pa še kvakajo v podnapisih.

Če gledam kulturo ljudi po sloveniji; mariborčani se trudijo govoriti pravilno slovenščino vedno, ko koga vprašajo novinarji po ulicah, enako prekmurci, prleki, cela štajerska, dolenjska itd, samo ljubljančan ti ne bo pred kamero govoril, ampak bo kvakal, enako mogoče velja tudi za gorenjce, ker je njihov jezik dokaj podoben ljubljanskemu.

Da o forumih in komentarjih ne govorim ... Saj ne, da je ljubljanski jezik najbolj prepoznaven (ravno zaradi TV novinarjev), ampak z besedo napisana ljubljanski in gorenjski jezik, je pa muka za vsakega slovenca prebrati. En je na 24ur tak komentar napisal, da sem mislil, da se mi bo jezik zavozlal ...



 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.537
61
48
To je pač SVET na Kanalu A.... tragikomedija, sploh kar se tiče novinarjev.

za kozlat
 

mistique

Guru
16. jun 2009
13.075
883
113
Emona / Carnium
EmptyHead, yahel, Spirit,...Runo? Kerga še?
smile-1.gif
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.537
61
48
hahah jst se pa fuuuul sekiram

jah kar je res je res, svet je za kozlat, 24ur tudi.
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
11
38
To je poden, katerega spremlja vecina prebivalstva.
Jaz nisem, odkar obstaja poptv, pogledal 2h njihovega informativnega programa v seštevku.
 

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Planet TV je ok, samo ona baba ima tako govorno napako, da jo je težko poslušat, pa še glas bolj za otroške pravljice kot novice.
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.537
61
48
Planet TV je dejansko okej TV, pa tudi na nacionalki so se popravili.

Bobovniku se bo še kolcalo, cena mu bo padla isto sekundo, ko bo prestopil prak poptvja.
 

msenjur

Guru
11. sep 2007
25.348
251
113
In pop tv ima akademijo novinarstva, od tukaj ocitno taki bistri novinarji...
 

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Bobovnik ne bo prestopil k 24ur ... mislim, da je bilo omenjeno to v Slovenskih novicah par dni nazaj. Še dobro, da je ostal na rtv, ker to še je edina normalna tv, če tudi imajo zanič sporede ... ponovitve itd ... moram pa priznati, da imajo odlične prenose, edino čas bi bil, da se oni strokovni komentatorji, ali kaj so, začnejo malo zavedati, da jih cela slovenija gleda, ne samo ljubljančani in okolica ...

V vrtecu, mali šoli, še posebej pa v osnovni šoli, srednji šoli in na faksu se učiš slovenski jezik. Torej čemu potem rabimo slovenjski jezik? Najboljše, da nas začnejo učiti ljubljanski jezik.

Novinarji bi naj bili spoštovani ljudje po vsem svetu, zato se tudi od njih pričakuje, da govorijo slovnično ...

Kaj če bi na CNNju na primer govorili v gengsterskem jeziku? "Hey ya" "wassup" "dat guy tryna kick dat ball" ... na primer ... ne znam pravilno napisati gengsterskih jezikov, ampak upam, da razumete.

Ok, 24ur je res poden, ampak s temi podnapisi pa so šli že malo predaleč ... Pred nekaj meseci je bila ena novica na tvju, ko je ženska v temi govorila, in imela računalniško spremenjen glas, da je ne bi kdo prepoznal, v mariborščini ali nekaj takega, in tam pa so pravilno podnaslovili. Tu pa so podnaslovili kakor je govoril ... Me prav zanima kakšen podnapis bi bil, če bi kitajca meli v delu .. verjetno bi še kitajske črke notri spravljali.
 

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
42
Se strinjam.
Ampak, a si tole zanalašč podtaknil, ali ...?

Citat:
Uporabnik EmptyHead pravi:
V vrtecu , mali šoli, še posebej pa v osnovni šoli, srednji šoli in na faksu se učiš slovenski jezik. Torej čemu potem rabimo slovenjski jezik?
 

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Nič nalašč, to je živa realnost ... v šoli se vedno učiš, da se v javnosti govori slovenski jezik in ne domač jezik. Zakaj nas potem silijo s pravopisom in slovnico, če je ne rabimo upoštevati?

Samo poglej kaj te naučijo v šoli - ne lažimo, ne kradimo, živimo pošteno, spoštujmo druge ljudi, si pomagajmo med sabo, itd ... no, zdaj pa mi ti najdi enega politika, ki počne vsaj nekaj od tega ...
 

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Se strinjam.
Ampak, a si tole zanalašč podtaknil, ali ...?

Citat:
Uporabnik EmptyHead pravi:
V vrtecu , mali šoli, še posebej pa v osnovni šoli, srednji šoli in na faksu se učiš slovenski jezik. Torej čemu potem rabimo slovenjski jezik?

Bom samo ponovil besede, ki jih je meni ob podobno začudeni priliki nedolgo nazaj namenil uporabnik Abraham: Nomen est omen.

grin1.gif
 

peters

Pripravnik
30. jul 2007
196
0
16
Pa prav boleče je tudi poslušati novinarje (in ostale javno govoreče), ki ne uporabljajo rodilnika...
 

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.889
264
83
tam ko se terc po tori rola
Že kar nekaj časa opažam to posiljevanje z ljubljanščino... Ko se je to dogajalo v Studio City, je nekako sovpadalo v kontekst oddaje. Ampak, da pa se tako govori pri dnevniku, poročilih... je pa že višek.