Skrivnosti "štelanja" vode

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Pri akvarijski riverzni osmozi gre mimo 70% vode uporabne dejansko filtrirane pa ostane samo 30% zato je poraba vode s tem načinom filtracije veliko večja.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.857
3.878
113
Ja, pri pasivnih sistemih RO je vedno velik izpad vode ker rabiš vodo oz. tlak ki poriva "dobro" vodo skozi membrano. Delež izgubljene vode je odvisen od vrste vhodne vode (bolj mehka voda porabi manj vode/energije za prehod), tipa membrane in pa samega pritiska v sistemu (več tlaka, manj odpadne vode). Ampak to na splošno velja za vse RO sisteme. Bolj učinkoviti so sicer aktivni sistemi ampak rabijo elektriko in pa v vstopnem razredu jih ni.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Ja res je. Hvala za natančno razlago. Želel sem opozoriti na višjo porabo vode ki nastane ob uporabi riverzne osmoze. Da ne bo potem nepotrebnih presenečenj.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.857
3.878
113
Ja sej je prav da si omenil, da se ve kako je z RO v praksi.

Druga stvar je da RO membrane prepuščajo določen delež snovi vseeno, gre sicer za zelo nizke vrednosti ki pa se s staranje membrane povečujejo. Enako se lahko pojavi defekt (po domače luknja) ki prepušča skozi vse. Tako da na videz popolnoma delujoč RO sistem je treba vedno preverjat, nujno orodje je tako merilnik trdote vode (TDS meter). Načeloma bi TDS pri klasičnih membranah moral past za vsaj 20x, torej voda z okoli okoli 250ppm (14dH) bi morala iz RO prit na 25ppm ali manj (okoli 1dH). Take vrednosti se pa lahko v pivovarskih kalkulatorjih zanemari oz. se smatra da je osnova "destilirana" (vrednosti vsega na 0).
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
@Utisevalec o tem govoriš?

http://www.ebay.de/itm/Dennerl...6kAAOxyHIlTYXPO

Lahko tudi v sloveniji kupis
smile-1.gif
http://www.aquashop.si/Product-Aquili-RO-Classic_11789.aspx
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.857
3.878
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Kakšen je priporočljiv Ph vode za izpiranje?

?

Odgovor je spet odvisno.

Pri izpiranju je pomembno da sladica nima pHja preko 6 (povečano izločanje taninov iz sladu), sam vpliv pHja vode za izpiranje tu ni pomemben, pomembno je kako se celoten kemijski profil manifestira v celoto.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Kakšen je priporočljiv Ph vode za izpiranje?

?

Odgovor je spet odvisno.

Pri izpiranju je pomembno da sladica nima pHja preko 6 (povečano izločanje taninov iz sladu), sam vpliv pHja vode za izpiranje tu ni pomemben, pomembno je kako se celoten kemijski profil manifestira v celoto.

Dobro samo če imam obično vodo ph 7.8 je verjetno priporočljivo vodo za izpiranje spraviti nekje na 6ph? imam prav, eno malenkost pa potem zniža še slad.

Ph verjetno lahko pomerim tudi pred vretjem (celotno količino pivine), ter mora biti ta ravno tako med 5.2 in 5.6 imam prav?

Kakšna je spodnja meja phja? Glede na to da pivo rata tudi pr ph 6.5 kako je s spodnjo mejo? verjetno bi bil pri 4 že močno kisel?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.551
8.908
113
Še enkrat. PH vode nima nobene povezave s PH drozge, ampak res nobene. Res mi ni jasno, kako je to tako težko razumet. Merjenje PH vode je torej brezpredmetno. Povedano že večkrat v zadnjih nekaj tednih.
 
Nazadnje urejeno:

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Pred nekaj tedni je nekdo nalimal v to temo link da naj bi ph vplival na vse od fermentacije do hmelja,...

Kako naj pol vemo kaj je prav in kaj ne.

Se pravi da je vazno da se drozga na ph 5.2-5.6 vse ostalo izpiranje in npr redcenje pivine ni pomembno. Imam prav Kalbo??
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.551
8.908
113
Še enkrat ph vode nima nobene povezave s phjem drozge in kasneje phjem sladice ob izpiranju. Zato je odgovor na vprašanje, ali zbijat PH vode za izpiranje NE, ker ph vode nima povezave s phjem sladice.

Se pravi, če imam jaz vodo s ph8 in ti vodo s ph7 lahko glede na najino različno sestavo vode ti dobiš ph drozge 6,2 in jaz 5,2. Bolj po telebansko pa ne znam razložit, res.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
V glavnem ti poštelaj vodo za sparge enako kot za mash, se boš bolj počutil, ker si nekaj "poštelal", per pa bo zarad tega boljši.

Če pa vode za sparge nebi štelal, bi bil pa per enako dober....
grin1.gif
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Imam vprašanje glede reverzne osmoze. Če imam HCO3 263ppm, koliko ga bo ce spustim vodo cez RO? Ce RO zbije minerale do 98 procentov, ali potem posledicno tudi za toliko zbije HCO3?
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
A ima kdo izkušnje z uporabo Acid malta za nižanje PH-ja vode?

jaz ga dajem 200g na 5kg slada.
sicer ni dovolj in moram dat še mlečno kislino, odvisno od stila.
za pale ale še 5g 80% kisline in pride ravno na 5.2-5.3
imam pa dokaj trdo ljubljansko vodo s ph cca 7.5 v štartu.
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Pa da kakšen priokus? Bral sem, da v manjših količinah (pod 10% skupnega grain- billa) naj ne bi vplival na okus.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
A ima kdo izkušnje z uporabo Acid malta za nižanje PH-ja vode?

1% za nižanje 0,1Ph, uporabljaš ga do 10%, enkrat je nekdo tu pisal da ga je uporabljal in je dobil takšne rezultate...
Kaj točno te matra?