Škoda Fabia za vožnjo po mestu

Vadim

Guru
2. jul 2020
6.987
9.037
113
Kaj pa Swift? Atmosferski motor z alternator-elektromotor kombinacijo. 910 kg in 82 konjev.

• Všeč mi je
Reactions: Marxon

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.516
4.988
113
Hvala da si vskočil, meni tudi ni jasno zakaj ljudje tako silijo v zgolj eno znamko in še tam v en model.
Cel kup avtov imaš, ki so primerljivi s Fabio, mogoče celo boljši.

• Všeč mi je
Reactions: Marxon

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.654
6.855
113
Za vse, ki ste začeli s Pagom, Teslo, avtocesto, hribi, tsi in podobnim
a) žena ima 10 km mirne voznje do službe cca 50km/h, nazaj pa v guzvi. Potem vožnja za osnovnošolskega otroka, treningi ipd cca 3 km v eno smer. Podobno do mesta za nakupe. Tega bi bilo 99%.

Toyota Prius, avtomatik, znana zgodovina, prva lastnica, baterija zamenjana, 1390 eur

Sedaj čakam, da kdo privleče srt hellcata v debato (turbina, V8, 6.2l)

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo in tony

ideolog

Fizikalc
16. feb 2012
247
69
28
17.325776N, 23.254786E
Kakšen šofer je žena? Namreč gužva po mestu, semaforji, trgovine, otroci v vrtec/šolo/treninge/violina, parkingi itd. kličejo po avtomatskem menjalniku. Da ti ne bo nazadnje pri tem simpl in buletpruf atmosfercu na koncu shodila sklopka...

tony

Guru
23. jul 2007
11.019
1.875
113
Kar je dodaten argument za BEV električarja... Avtomatik serijsko, ne ropota, ne svinja zraka in zagotovo porabi manj energije od ICE, ker jo del dobiš nazaj pri zaviranju z regeneracijo v baterijo... BEV je idealen avto za mestno vožnjo in take razdalje kot jih rabiš...

tony

Guru
23. jul 2007
11.019
1.875
113
z fakin 7kw polnjenjem? dajmo se zresnit.
Dajmo nehat s tem perfekcionizmom. Za twingota je čisto dovolj. Daš polnit zvečer, zjutraj bo nafilan.

Siolov (?) novinar je pisal, da so v Španiji celo novinarsko floto filali *v marini* na šuko štekarjih za jahte, do jutra so bili vedno vsi avti polni... To bi moralo komu malo odpreti oči.

tony

Guru
23. jul 2007
11.019
1.875
113
U hvala za tole. Na hitro pogledano se mi zdi tole boljše od fabie z atmosfercem, cena je tam tam, swift pa ima tudi atmosferca kjer mu malo pomaga baterija.
Swift (imam enega doma) je po vseh parametrih (razen zanesljivosti, ker na njem (razen Lion baterije, ki crkne pri 70k km) ne bo nič crknilo da ga jebeš) slabši avto od fabije, pa še spodobnega avtomatika nima več... Pa še turbo motorja nima več...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.508
4.899
113
Kar je dodaten argument za BEV električarja... Avtomatik serijsko, ne ropota, ne svinja zraka in zagotovo porabi manj energije od ICE, ker jo del dobiš nazaj pri zaviranju z regeneracijo v baterijo... BEV je idealen avto za mestno vožnjo in take razdalje kot jih rabiš...
Razen za slovenska mesta, kjer večina ljudi živi v blokovskih naseljih kjer so ravnokar razstrelili parkomate, ker so jim rekli da bodo morali plačat samo da parkirajo pred lastno stanovanje. Parkira se itak kot na divjem zahodu in sploh se ne upošteva enega pravila. Sedaj pa imej električni avto.

Če že potem nekaj kar ima vsaj spobno zasnovo in omogoča hitrejše DC polnjenje, recimo predlagani twingo to ni ker 50kw DC je bilo 10 let nazaj smeh, danes je pa katastrofa.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

tony

Guru
23. jul 2007
11.019
1.875
113
"Če že potem nekaj kar ima vsaj spobno zasnovo in omogoča hitrejše DC polnjenje, recimo predlagani twingo to ni ker 50kw DC je bilo 10 let nazaj smeh, danes je pa katastrofa."

Perfekcionistična motnja za telebane, ni hudič da ni celo v slovenščini... Perfekcionizem vas bo še v grob spravil...

Jao, dajte nehat s temi električarji s 500 konji in 750 kilskimi baterijami. OP tega ne rabi. On ne bo s twingom/mazdo na klinčev Pag vlekel prikolice, vsak VIKEND DOL IN KONEC VIKENDA NAZAJ... :bonk:

Dajte no.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

tony

Guru
23. jul 2007
11.019
1.875
113
Razen za slovenska mesta, kjer večina ljudi živi v blokovskih naseljih kjer so ravnokar razstrelili parkomate, ker so jim rekli da bodo morali plačat samo da parkirajo pred lastno stanovanje. Parkira se itak kot na divjem zahodu in sploh se ne upošteva enega pravila. Sedaj pa imej električni avto.
To se mora pa OP izjasniti. Zaenkrat sploh še ni sprejel ideje, da ga BEV zanima, tudi zato, ker mu nekateri hočete prodati space shuttle, rabi pa twingota...

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.508
4.899
113
To se mora pa OP izjasniti. Zaenkrat sploh še ni sprejel ideje, da ga BEV zanima, tudi zato, ker mu nekateri hočete prodati space shuttle, rabi pa twingota...
Itak smo zašli iz teme oz. je v topicu teme mislim da vse napisano.

Zakaj rabiš Fabio, ki je normalen družinski mali 4.1+m dolg avto namesto twingota (ali pa swifta) ki je en rang nižje in 30cm manj avta sploh ni debata te teme, sedaj se pa 3 strani brezveznih komentarjev nabere. Še čudno da kitajcev ni noben privlekel v temo.

Recimo če je to edin avto pri hiši zakvaj v nakup EV twingeca, da se boš na utesnjeno vozil 5h dalj na pag, pa od tašče ne boš mogel odnest vse krame ki jo je pripravila z vrta, ipd. vprašanja o katerih debatiramo sedaj samo teoretično in niti ni namen te teme. To se vedno čudim kako zaide vsaka tema v atomobilizmu v smer EVja, kot da bi vsi to nujno nucal.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.576
11.373
113
EU
Žena je imela Hunday Atosa, 1.0 brez turbine. Dvanajst ventilov in 55 konjev. Mali petvratni enoprostorec.
Letel kot sneta sekira. Za lokalno rabo odličen, ker je motor bil živahen, in rad se je vrtel.
Vzdrževanje. Samo menjava olja, sam doma.
Sedaj ima Hondo jazz 1.2 in devetdeset konjev.
Pravi, da je ji je Atos bil bolj všečen, ker ga je bilo frajersko peljat.

tony

Guru
23. jul 2007
11.019
1.875
113
Zato smo mu najprej omenili mazdo mx30 EV, za isti denar večji in boljši avto od twinga. Gotovo tudi boljši avto kot fabia, za isti denar kot fabia, in brez tankanja...

tony

Guru
23. jul 2007
11.019
1.875
113
Res je, neka zanimivost je tak avto tiščati, ker skoz držiš gas do dile :D

Je pa razlika, če se vsedeš v avto s turbino, takrat vidiš, da je bilo vse skupaj nekoliko... brezveze. Morda je, tudi z drugim NA motorjem, tak občutek težko dobiti (moral bi iti iz 55 na 200 konjev ;-))...

Žena je imela Hunday Atosa, 1.0 brez turbine. Dvanajst ventilov in 55 konjev. Mali petvratni enoprostorec.
Letel kot sneta sekira. Za lokalno rabo odličen, ker je motor bil živahen, in rad se je vrtel.
Vzdrževanje. Samo menjava olja, sam doma.
Sedaj ima Hondo jazz 1.2 in devetdeset konjev.
Honda ročni al cvt menjalnik?