Sistem TMC Novice

popotnik

GPS presidente
Osebje foruma
25. feb 2010
13.226
7
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Zastoj ni enak zastoju

Sistem TMC. Država bo vzpostavljala svoj sistem, ko je tehnologija že odpeljala naprej.


Naj počakam v zastoju ali bom hitrejši po obvozu?
TMC Pro je v takšnih situacijah precej zmogljivejši, saj podaja natančnejše informacije o prometu.
(Foto: Garmin)


Medtem ko tehnologija RDS, prek katere navigacijske naprave z osnovnim sistemom TMC (Traffic Message Channel) voznike opozarjajo na nepredvidene dogodke na cesti, počasi že postaja zastarela, namerava Slovenija šele v prihodnjih letih vzpostaviti povsem javni servis za TMC, ki v Zahodni Evropi deluje že vrsto let. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo, bodo servis vzpostavili v okviru novega nacionalnega centra za vodenje prometa in obveščanje, ki naj bi začel delovati prihodnje leto.

Zgrajen bo za tujce

Glavna in ena od redkih prednosti v primerjavi s sistemom TMC Pro, ki zadnji dve leti in pol že deluje pri nas v okviru javno-zasebnega partnerstva, bo možnost uporabe za vse navigacijske naprave s funkcijo TMC, tudi tiste, s katerimi prek Slovenije potujejo tujci. Dejstvo je, da so vsi največji proizvajalci (razen TomToma in proizvajalcev naprav z Androidom) z madžarsko družbo TrafficNav že sklenili ustrezne pogodbe za uporabo njenih lokacijskih tabel Slovenije in s tem sistema TMC Pro pri nas, tako da za slovenske uporabnike, ki so si delovanje servisa zagotovili z nedavnim nakupom naprave pri nas ali so jih ustrezno posodobili, ne bo sprememb.

Na boljšem bodo tako v prvi vrsti le tujci, saj na njihovih napravah brez TMC Premium sprejemnika slovenski TMC Pro ne deluje.

TMC Premium ažurnejši in natančnejši

Prednost TMC Premiuma je ob uporabi tehnologije XML ažurnješe in natančnejše informiranje, denimo glede dolžine zastoja ali trenutnih prometnih trendov, saj se med drugim zanaša na povratne informacije navigacijskih naprav samih, ki tako sporočajo, ali vozilo v sicer zabeleženi gneči stoji, se premika ...

"Dejstvo je namreč, da se navigacijski sistemi ne uporabljajo le za navigacijo od točke A do točke B po neznanih terenih, ampak tudi za doseganje znanih ciljev po cestah s čim manj prometa. Za to je potreben dober TMC servis," pravijo pri Garmin Slovenijia, ki obvladuje večinski delež cestnih navigacij pri nas.

Ta tehnologija sicer pri nas doslej ni bila v celoti izkoriščena, a na Radiu SI, ki je znotraj partnerstva skrbnik za servis, v prihodnje obljubljajo celovito 
obveščanje, saj je po njihovih informacijah družba TrafficNav že v fazi posodobitev sistema.

Plača se z nakupom

Posredno. Čeprav je uporaba obstoječega sistema pri nas za slovenske uporabnike na videz zastonj, ceno zanj plačajo ob nakupu naprave z ustreznim sprejemnikom.

Vir
 

TUPLI

Fizikalc
12. jul 2010
4.703
0
36
All World
Ko bo v Slo na voljo : Garmin HD Digital Traffic -- NAVTEQ Traffic , takrat bo zaživelo to. V Usa dela hitro, dobro, zanesljivo,

 

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Pri nam tega ne bo nikoli in nikdar. Še 'navaden' TMC ne morejo urediti, kot je treba, kaj šele ostalo. Dokler ima TMC zbiranje informacij neka radijska postaja, potem bo tako, kot je. Na tablici imam aplikacijo 'razmere na cestah', ki črpa info od promet.si, ki je edini pravi informator za prometne razmere pri nas in sem letos v snežnih razmerah že prihranil marsikateri živec, da o dnevih stanja na avtocestah niti ne govorim.
 

popotnik

GPS presidente
Osebje foruma
25. feb 2010
13.226
7
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
TMC za navigacijske naprave tudi črpa podatke iz promet.si


Citat:
Prometne informacije za Slovenijo na napravah Garmin
25. januar 2010 7:00:23

Trenutno je na navigacijskih napravah na voljo izbor najpomembnejših prometnih informacij, samodejni prenos vseh pa bo urejen predvidoma še letos. Vir za objavljene prometne informacije o cestah v Sloveniji je Prometno-informacijski center za državne ceste , vendar za njihov prenos v naprave in kvaliteto skrbi Radio SI in podjetje TrafficNav.
Celotni članek si preberite na VIR
 

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Za prenos \ kvaliteto seveda skrbi ponudnik, torej radio SI. Zakaj ? Ker podatki rabijo frekvenco, ki jo pa 'uradni' prometni portali nimajo.
 

popotnik

GPS presidente
Osebje foruma
25. feb 2010
13.226
7
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Traff nav je podpisal pogodbo z Radio SI in zato gre preko njih, podatki pa se zbirajo na promet.si in jih Radio SI le pretvori v način, ki ga prepoznajo TMC antene.
Če bi vas več gnjavilo na Traff nav glede podatkov bi že zdavnaj bilo urejeno, tako pa zakaj bi nekaj delali, če pa se nihče ne pritožuje nad trenutnim stanjem oziroma jim nihče ne piše.

Tudi GTM 26/36 dolgo ni delal in se ni nič spremenilo dokler nismo začeli gnjavit na Garmin in Traff_nav, da naj že enkrat uredijo zadevo.
Iz mojih virov nas je na Traff_nav pisalo 12 komadov iz foruma, če je še kdo od njih pisal tudi na Garmin pa nimam podatka, vendar zadeva se je premaknila in sedaj GTM 26/36 deluje.

Namesto, da kdo jamra o slabi ažurnosti podatkov na forumu, naj raje pošlje svoje mnenje na traffic@trafficnav.co.uk
le na ta način se bo kaj spremenilo.
 

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.276
1
38
Izola, Medvode, Ljubljana
Eno vprašanje - ali TMC dela v original avtomobilskih navigacijah v naši prelepi deželi?

Recimo v Peugeot (MyWay ali eMyWay) ali Citroen ali Ford ali BMW...? Mislim, da večina uporablja Navteq zemljevide.

Do sedaj sem videl delovati TMC samo na Android sistemih (telefoni, tablice) in samo z iGO Primo aplikacijo
 

popotnik

GPS presidente
Osebje foruma
25. feb 2010
13.226
7
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Znanec je kupil čisto nov avto, znamka avta mi je padla iz glave in je bil ta kenwood že not (baje originalno), če je pa to res pa nisem preverjal.
Kolikor sem pa sedaj gledal pa se da tega kenwood posebej kupit, tako, da je čisto možno, da so mu ga podtaknili.
Ko ga zopet kaj vidim se bom malo bolj pozanimal in javim.
 

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
6.611
88
48
v leru
navi-guru.blogspot.com
No, saj to me malo mede..
Ker drugače mi je znan edino Blaupunkt New York, ki ima originalno naložen Primo s TMC podporo. Seveda pa ta sistem ni originalno vgrajen v nobeni avtomobilski znamki..
 

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.276
1
38
Izola, Medvode, Ljubljana
To je res bedno....in mi smo kao v EU?

Samo sramoto si delamo pred tujci....veliko je takih, ki ima vgrajene navigacije v avtomobile (še posebej severne države), kateri potujejo vsako leto čez Slovenijo in TMC jim ne dela. Dela jim v vseh EU državah, samo pri nas ne


Kdo ima to čez? RTV Slovenija? Komu je treba pošiljat obvestila oziroma zahteve, da se zadeva uredi tudi na OEM? traffic@trafficnav.co.uk?
 

popotnik

GPS presidente
Osebje foruma
25. feb 2010
13.226
7
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Pošlji na trafficnav in ti bodo tam odgovorili oziroma dali naslov kam naj se naprej obrneš, če oni niso pristojni za to področje

So zelo prijazni in ponavadi, ko se obrneš na njih se začne zadeva hitro odvijat.
 

s3c

Pripravnik
2. okt 2007
154
0
16
Citat:
Uporabnik Janch pravi:
No, saj to me malo mede..
Ker drugače mi je znan edino Blaupunkt New York, ki ima originalno naložen Primo s TMC podporo. Seveda pa ta sistem ni originalno vgrajen v nobeni avtomobilski znamki..
Sem ravno želel napisati da mi je čudno ker meni TMC deluje super. Pa vidim da deluje zgolj na NewYork-u, ki ga imam tudi sam...
 

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.276
1
38
Izola, Medvode, Ljubljana
Že isti dan prejel odgovor


Dear Mr. ...,thank you for reporting this issue, we will investigate it.

However please note, that we do not have information about every navigation system products and the actual implementations of TMC support.Best regards,

TrafficNav Ltd.


Sem jih pa samo vprašal, če morda vejo, zakaj v naši deželi TMC ne dela na OEM navigacijah, ki so vgrajene v Peugeot, Citroen, Bmw...
 

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.276
1
38
Izola, Medvode, Ljubljana
Prejel odgovor:

Hi,

sorry for my late answer.

Let me describe you the situation with TMC for these devices. To use our service in Slovenia and any other country the following two conditions must be met:

- the device and map database should contain our location table

- the retailer of the device must have a license(service key) to use the service

For these devices and Navteq map the location table is already integrated. We tried to approach these companies to make an agreement with them to distribute license but so far we have not succeeded. Small countries are sometimes out of the scope of these large corporations and it is difficult to make them pay attention to small markets.Anyhow if you can indicate to these companies that there is customer need for TMC, that may help our work! Thanks again for contacting us!Regards,


MAKAI, Bence

TrafficNav Kft.
Váci út 110.
H1133 Budapest
Hungary