Sankcioniranje dela na črno je doseglo moralno dno

NOPAYREPORT

Zelenc'
5. jun 2014
13
0
1
Tule bi rabil malo pomoči ker res ne vem če vse tole pije vodo.

V mesecu juliju prodajam na bolhi en model ročne ure za 70 eur. Pokliče me oseba katera se mi predstavi z imenom in želi kupiti uro. Ure mu ne prodam ker se mi je oglaševana medtem žal pokvariila se pa z njim dogovorim da jo lahko dobi čez nekaj dni ker sem jo nameraval popraviti pri urarju. Ceno pa mu lahko še malo znižam. O popravilu se z njim nisem pogovarjal. Ne izpeljeva nobenega posla, pove mi da gre na dopust ter da zopet pokliče. Omenjena ura se žal ne da popraviti tako da jo tudi več ne oglašujem. Čez en mesec (takoj po uveljavitvi novega zakona o delu na črno) me pokliče ista oseba in mi pove da je v mojem domačem kraju (očitno je na podlagi moje tel. štev. iz bolhe pridobil podatke) in še vedno želi kupiti isti model ure katere pa žel več nimam, kar mu tudi povem, ker pa sem na drugem koncu Slovenije mu ponudim drug podoben model ure katero sem imel takrat na roki. Kupec mi pove da žal ne bo šlo ker ga ob moji vrnitvi več ne bo in pogovor po telefonu zaključiva.

Naslednji dan dobim zapisnik o opravljenem inšpekcijekem nadzoru v odsotnosti. Imenovani kupec je bil tržni inšpektor. V zapisniku je sicer korektno opisan cel postopek telefonske konverzacije kjer je tudi navedeno da do prodaje ne v prvem in ne v drugem primeru ni prišlo. Dobim pravni pouk da se moram v 48 urah zjasniti o prekršku saj naj bi šlo ža kršitev zakona o delu na črno. Ne vem če so bila sploh uporabljena prava določila glede na to da sem fizična oseba in ne pravna.

V zakonskem roku napišem resnično pojasnilo kjer lepo naveden da sem zbiratelj ur da občasno kakšno iz svoje zbirke tudi prodam, opišem zadevo z reklamacijo prve ure ki jo nisem uspel popraviti in predložim njene slike saj jo imam nedelujočo še vedno doma in tudi pojasnim da sem zaradi slednjega želel prodati v drugem primeru podobno uro ki sem jo imel takrat na roki. Da pa več na tak način ne bom vzdrževal zbirke če se smatra to za delo na črno. Dejansko inšpektorju nisem prodal nobene ure. Za to drugo pa je sam izzval prodajo pa še to je šlo za uro ki sem jo imel s seboj na roki se pravi za rabljeno uro. Tudi zraven julijskega oglasa za katerega me je prvotno kical inšpektor sem imel jasno napisano da prodajam uro iz lastne zbirke.

Danes dobim odločbo da se mi kot posamezniku prepove opravljanje trgovinske dejavnosti prodaje ur kot delo na črno. itd itd, rok za pritožbo 8 dni, upravna taksa 18,12 eur, itd itd

Sedaj pa če prav razumem je to upravna odločba in ko je pravnomočna če se ne pritožim se smatra da sem delal na črno.

Še vedno ne vem če so v vsej zgodbi podani vsi elementi prekrška, če mi kot posamezniku z 48 urami ni bil postavljen malo prekratek rok za pojasnila, če je prav da se mi do prejema zapisnika inšpektor sploh ni predstavil oz. če je navedeni način pravilna praksa ker na opisani način nekaj tisoč uporabikov bolhe potem dela na črno in so vsakodnevno v prekršku. Zdi cel postopek narejen precej po domače.

NADALJEVANJE:

No na omenjeno odločbo se nisem pritožil in je postala pravnomočna tako da sem dobil upravno odločbo da sem delal na črno - prodajal ročne ure na črno in da se mi to prepove kot dejavnost.Nekako sem neglede da smatram da gre za napačno ugotovljeno dejansko stanje nekako pozabil.

Do danes dobim od FURSa obvestilo in pouk kršitelju da se izjasnim o dejstvih in okoliščinah prekrška kjer se oklepajo na ugotovitve poobleščene uradne osebe - inšpektorja TIRSa da gre za delo na črno in po tem zakonu je kazen od 1000 do 7000 EUR za fizično osebo.

Imam občutek da država na vsak način želi napolnit prazno malho kjerkoli lahko kaj iztrži pa čeprav morda kje sploh ne gre za dejanske kršitve in prekrške.

Zanima me kakšno pravno mnenje ali gre tu sploh za prekršek, glede na to kako je bil postopek voden, da do stika z inšpektorjem sploh ni prišlo, niso bili prodani ali zamenjani nobeni predmeti saj imam obe uri še doma, da sploh ne vidim da bi bili podani vsi elementi prekrška.Da bom sedaj oglobljen do 7000 eur zaradi poizkusa prodaje dveh ur pa še to izzvano s strani inšpektorja se mi zdi noro in nepravično.

Kakršni koli predlogi za rešitev navedenag sranja bodo dobrodošli. Danes so inkasanti napadle mene jutri pa lahko na podoben način vas.
 
Nazadnje urejeno:

Garfildd

Guru
24. jul 2007
5.715
4.199
113
Citat:
Uporabnik NOPAYREPORT pravi:
To ni pravljica to se dogaja tukaj in sedaj....:(

NO, če je vse resnica v tej zgodbi, potem zadevo obelodani preko kakšnega medija, POP TV recimo...
 

mr_

Guru
20. sep 2007
8.887
2.360
113
Se strinjam, da je svinjarija. Upam da se bo kak pravnik oglasil in ti svetoval, ceprav je verjetno cas za pritozbo mimo, kot si napisal.
 

Grikos

Pripravnik
21. jul 2007
386
0
16
13.gif
Čim prej se spravi s temi papirji k odvetniku...najslabše je take zadeve ignorirati potem pa postanejo pravomočne...
 

NOPAYREPORT

Zelenc'
5. jun 2014
13
0
1
Za upravni del sem zamudil je kar je. Verjetno pa ne bo nič drugače pri FURSu v prekrškovnem delu ker statistika mora mora izkazovat "dobro" delo in polnjenje prazne državne malhe.
 

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.034
1.430
113
39
Čaki ne štekam...kaj je bilo sploh narobe?

A zdaj bojo salamonca in bolho ukinili ali kaj? Kaj pri tem tvojem oglasu bi naj bilo delo na črno?
10.gif
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
40.756
5.384
113
Kolega podobno...

Pravi od sedaj naprej en posel ena mobi stevilka... Na avtonetu..

Nikoli ne delaj vec poslov z eno stevilko
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.078
3.565
113
Marlbor
ESporno je verjetno oglaševanje prodaje novega artikla. Če prodajaš nek nov, nerabljen izdelek, moraš paziti, kako napišeš oglas, predvsem pa se ne sme slutiti, da prodajaš več teh izdelkov.

Že sama bolha zazna takšne prodajalce in jim poskuša vsiliti odprtje plačljive trgovine, če ne sprejmeš pa zelo radi podajo prijavo na inšpektorat.
 

NOPAYREPORT

Zelenc'
5. jun 2014
13
0
1
Da sem prodajal ročno uro na bolhi za 70 EUR. Ko me je undercover inšpektor poklical mu je nisem prodal ker je bila pokvarjena. Vmes je šel na morje in shranil mojo številko. PO enem mescu ko je veljal strožji zakon me je spet poklical in se celo pripeljal v kraj kjer živim se ustavil na neki črpalki (najavja da je bil tam opravljen inšpekcijski nadzor v odsotnosti) in želel tisto uro ker pa je bila pokvarjena mu jo seveda nisem prodal sem mu pa ponudil eno drugo ki sem jo imel takrat na roki katere pa ni hotel oz. se nisva uspela dobit. Vse to je potekalo po telefonu jaz tega inšpektorja v živo sploh nisem srečal. Obe ure imam še vedno doma ena je pokvarjena druga rabljena. To vse je pa ugotovitvah inšpektorja delo na črno in se mi kot posamezniku izda upravna odločba - prepoved prodaje ročnih ur kot delo na črno....blazno. ko sem že mislil da se bo to tu končalo so me najprej na podlagi te odločbe vrgli še iz zavoda za zaposlovanje kjer sem bil takrat prijavljen kot iskalec zaposlitve (pol leta prepovedi pred novo prijavo) in sedaj mi hoče FURS pribit še globo po zakonu o preprečevanju dela na črno katera je od 1000 do 7000 EUR. Ta država ima res izdelan sistem kako uničit človeka.
 
Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.323
372
83
ksz

Za vse Trotterje: na začetku vsakega klica ali srečanja s potencialnim kupcem velja zastavit eno simpl vprašanje, in sicer ali je dotični inšpektor (karšnegakoli tipa že). Ako ima inšpektor 5g soli v glavi bo to priznal, v nasprotnem primeru gre za prikrite preiskovalne ukrepe, ki jih niti policija ne sme uporabljat brez odredbe sodišča, kaj šele nek bolha & salomon inšpektor.
 

MOBIKING

Pripravnik
15. okt 2010
163
0
16
No ravno berem Zakon o inšpekcijskem nadzoru ni ravno tako samo kar po telefonu na pamet brez identifikacije pa tudi pomoje tudi ne gre:

"opraviti navidezni nakup na način, da se po opravljenem nakupu izkaže s službeno izkaznico, če se na ta način lahko ugotovijo znaki prekrška oziroma podatki o kršitelju"
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.150
5.756
113
pri taščici
Kaj pa če se ob prodaji predstavim za nekega znanega politika ( njegovega sina ), visokega usluzbenca fursa. .. bo treba res dobiti prepaid simko da bom prodal 30 let stara vrata na bolhi?
so na boljšjaku na avtosejmu že naredil kakšno racijo? Tam res folk prodaja po 100 ur pa sem prepričan da niso pravne osebe oziroma nimajo SP.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.806
3.815
113
KSZ.

Meni se zdi vse ok. A ni logično da je pridobitno dejavnost potrebno prijavit, torej uredit pravni status in plačevat davke s tega naslova?
tongue-1.gif


Zgodba povedana po domače bolj logično se glasi tako, avtor teme zbira (kupuje pokvarjene) in preprodaja (popravljene) rabljene ure. To je pridobitna dejavnost, pika amen. Še celo 2 dejavnosti bi moral imeti prijavljene, servis in prodaja!

In ne ne gre samo za eno uro, iz dopisa je očitno da je inštektorju skušal prodat VSAJ dve uri. Torej ne gre za en, osamljen primerek, gre za dolgotrajno (več kot mesec) dejavnost z večimi predmeti. Tu nimaš kaj z odvetniki in kesanjem, plačaš kazen in se naslednjič ne greš več neumnosti.
 

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
0
36
Če se na odločbo nisi pritožil se strinjaš z odločbo....

Tko, da ne vidim v čem je problem.
sprasujem se.gif
 

lost1

mnz
19. jul 2007
8.414
125
63
Citat:
Uporabnik uncle_sam pravi:
Čaki ne štekam...kaj je bilo sploh narobe?

A zdaj bojo salamonca in bolho ukinili ali kaj? Kaj pri tem tvojem oglasu bi naj bilo delo na črno?
10.gif

Bolha te pozove da odpri trgovino, če je ne odpreš, te prijavijo inšpektorju.
Preverjena zadeva.