Dva zapornika že sanjata o Sloveniji
Del slovenske javnosti in politike nasprotuje sprejetju guantánamovca. Kaj jim sporočate?
Slovence najbolj skrbi, da bi sprejeli nekoga, ki je nevaren. Američani jih ne bodo sprejeli, zakaj bi jih torej mi, se sprašujejo. Pomembno je vedeti, da gre za ljudi, ki so v Guantánamu pazljivo izbrani. Zelo natančno smo se prepričali, da niso grožnja za varnost.
Drugi problem je, da v Slovenijo nočejo ljudi, za katere menijo, da sem nočejo priti – to je dezinformacija. Dejstvo je, da noben zapornik ne bo prišel sem, če tega noče.
Lahko vam povem, da so dva ali trije zaporniki, ki so bili intervjuvani v Guantánamu, izrazili velik interes, da bi prišli v Slovenijo. Zelo veseli bi bili, če bi lahko prišli sem.
Ali lahko o teh ljudeh iz Guantánama, ki bi lahko prišli k nam, poveste kaj več? Kdo so, od kod so?
Ne poznam vseh podrobnosti. Vem, da so izbrali in intervjuvali vsaj tri zapornike. Vem, da je eden gradbeni delavec, ki je to delo opravljal dolgo časa, drugi pa je halal mesar (mesar s poznavanjem obrednega klanja živali). Imata torej znanja, ki bi jih lahko uporabila v Sloveniji.
Del slovenske javnosti in politike nasprotuje sprejetju guantánamovca. Kaj jim sporočate?
Slovence najbolj skrbi, da bi sprejeli nekoga, ki je nevaren. Američani jih ne bodo sprejeli, zakaj bi jih torej mi, se sprašujejo. Pomembno je vedeti, da gre za ljudi, ki so v Guantánamu pazljivo izbrani. Zelo natančno smo se prepričali, da niso grožnja za varnost.
Drugi problem je, da v Slovenijo nočejo ljudi, za katere menijo, da sem nočejo priti – to je dezinformacija. Dejstvo je, da noben zapornik ne bo prišel sem, če tega noče.
Lahko vam povem, da so dva ali trije zaporniki, ki so bili intervjuvani v Guantánamu, izrazili velik interes, da bi prišli v Slovenijo. Zelo veseli bi bili, če bi lahko prišli sem.
Ali lahko o teh ljudeh iz Guantánama, ki bi lahko prišli k nam, poveste kaj več? Kdo so, od kod so?
Ne poznam vseh podrobnosti. Vem, da so izbrali in intervjuvali vsaj tri zapornike. Vem, da je eden gradbeni delavec, ki je to delo opravljal dolgo časa, drugi pa je halal mesar (mesar s poznavanjem obrednega klanja živali). Imata torej znanja, ki bi jih lahko uporabila v Sloveniji.