Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.744
10.105
113
Lepinje so čist enostavne recept je za kilo moke. 70% hidracija. En lonček navadnega jogurta zmešas z vodo. Skupi z vso vodo ki jo dodaš naj tehta točno 700g na kilo moke. 30g soli, tri jusne žlice olivnega olja in ena vrečka suhega kvasa.
Lažje je z mašino za testo ampak gre tud na roke, sam mal ee našvicas, vseskup moraš fejst pregnest, pustiš da se enkrat dvigne, pol spet pregneteš in rukneš v hladilnik za čez noč. Ne dodajaj moke.
Naslednji dan nardiš kugle tele so 180g. Ko shajajo jih najprej potopiš v ostro moko, pol razvaljaš priblizno centi na debelo in rukneš na peki papir in v pečico segreto na 270. Tele so pečene v peči za pico na drva na cca 350 stopinj.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.744
10.105
113
Pa mogoče za v pečico pustiš ene 15 minut da hajajo na peki papirju in preden rukneš not še pošpricaš z vodo. Za v pica peč ne rabiš.
 

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.414
575
113
Lepinje so čist enostavne recept je za kilo moke. 70% hidracija. En lonček navadnega jogurta zmešas z vodo. Skupi z vso vodo ki jo dodaš naj tehta točno 700g na kilo moke. 30g soli, tri jusne žlice olivnega olja in ena vrečka suhega kvasa.
Lažje je z mašino za testo ampak gre tud na roke, sam mal ee našvicas, vseskup moraš fejst pregnest, pustiš da se enkrat dvigne, pol spet pregneteš in rukneš v hladilnik za čez noč. Ne dodajaj moke.
Naslednji dan nardiš kugle tele so 180g. Ko shajajo jih najprej potopiš v ostro moko, pol razvaljaš priblizno centi na debelo in rukneš na peki papir in v pečico segreto na 270. Tele so pečene v peči za pico na drva na cca 350 stopinj.
kako dolgo se pa pečejo v pečici?
 

SPICEK

Pripravnik
2. nov 2007
185
15
18
Lepinje so čist enostavne recept je za kilo moke. 70% hidracija. En lonček navadnega jogurta zmešas z vodo. Skupi z vso vodo ki jo dodaš naj tehta točno 700g na kilo moke. 30g soli, tri jusne žlice olivnega olja in ena vrečka suhega kvasa.
Lažje je z mašino za testo ampak gre tud na roke, sam mal ee našvicas, vseskup moraš fejst pregnest, pustiš da se enkrat dvigne, pol spet pregneteš in rukneš v hladilnik za čez noč. Ne dodajaj moke.
Naslednji dan nardiš kugle tele so 180g. Ko shajajo jih najprej potopiš v ostro moko, pol razvaljaš priblizno centi na debelo in rukneš na peki papir in v pečico segreto na 270. Tele so pečene v peči za pico na drva na cca 350 stopinj.
Sem testiral tvoj recept za lepinje. Lahko rečem samo TOP :ok:
Zelo enostavno in hitro narejene.
Za prvič so ratale vrhunske. Edino naslednjič bom probal malo debelejše delat cca 2cm.
Se mi zdi da ostane več zraka notri in se bolj napihne.
 

Priponke

  • Lep3.jpg
    Lep3.jpg
    2,1 MB · Ogledi: 61
  • Lep2.jpg
    Lep2.jpg
    1,9 MB · Ogledi: 60
  • Lep1.jpg
    Lep1.jpg
    1,9 MB · Ogledi: 58
  • Lep.jpg
    Lep.jpg
    1 MB · Ogledi: 59
  • Všeč mi je
Reactions: Baho in kalbo

Baho

Pripravnik
12. okt 2010
44
24
8
Se malo pohvalim in hkrati podelim "mojo pogruntavščino" za moj sedaj končno vsestranski žar, ki je bil kupljen kot offset smoker, katerega obenem lahko uporabljam kot navaden žar na oglje, cold smoker (sir super izpade), z ražnjem in od danes naprej pa še kot plinski žar, mogoče komu pride prav ideja.

Mi je uspelo najti plinski gorilec 9 kW kateri se lepo prileže v polovico glavne komore, priklop in ventili lepo sežejo skozi stranska vratca, postavim ga notri in privijačim na jeklenko v manj kot minuti. Če uporabim ploščo, ki se prilega širini komore ga lahko uporabim kar takega, sem dal pa tudi narediti* zaščito iz nerjavnega jekla tako, da lahko s plinom pečem na rešetkah. Druga polovica žara ostane za indirektno peko. Saj tudi, ko delam z ogljem naložim oglje le na polovico ali 3/4, da preostanek žara nima neposrednega vročega žgečkanja spodaj. Razen seveda kadar je potrebna cela površina recimo za paprike.
Višine gorilca, zaščite in rešetk se tudi izidejo kot je po propisima pri namenskih plinskih žarih. Če si pa kdo zaželi malo pokajenega okusa, dam pa lahko zraven sekance v tuljavo ali pa na drugi polovici le prižgem en kos oglja, da malo zakadi. Če me bo pri prižiganju gorilca zaščita preveč motila si lahko namontiram še pizeo vžig.

Dodajam slike za lažjo predstavo.

*Seveda nisem zmeril vseh kotov in sem predvideval da so podpore pod 120°, ena ni ampak to ne pokvari funkcije zaščite.
 

Priponke

  • oglje 3-4.png
    oglje 3-4.png
    1,8 MB · Ogledi: 37
  • rerbrca.jpg
    rerbrca.jpg
    2 MB · Ogledi: 37
  • raženj.png
    raženj.png
    899,4 KB · Ogledi: 38
  • Plata.png
    Plata.png
    1,4 MB · Ogledi: 40
  • gorilec.jpg
    gorilec.jpg
    1,6 MB · Ogledi: 37
  • zascita.png
    zascita.png
    1,6 MB · Ogledi: 36
  • paprika oglje.png
    paprika oglje.png
    2,3 MB · Ogledi: 37
  • prekajen sir.png
    prekajen sir.png
    1,2 MB · Ogledi: 37

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.414
575
113
vidim, da imaš tulec za dimit. jaz sem v lidlu kupil posodico za dimit. pa ko se les vname, kr zagori full hitro. imam pa domač les.
kako teb to deluje? Morda veš kje je fora, da meni tako hitro zagori in zgori?
 

Baho

Pripravnik
12. okt 2010
44
24
8
V polnem tulcu mi kupljeni weber sekanci stlijo v dobri uri, tudi konretno hitreje, kot berem na tujih forumih, da zdrži tulec 3 do 4 ure. Mogoče probaj drug les, pa velikostjo sekancev se da poigrat, verjetno je tudi odvisno koliko "prepha" je, čeprav bi morale že male luknje omejiti pretok zraka. Močenje ni priporočljivo.
 

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.414
575
113
V polnem tulcu mi kupljeni weber sekanci stlijo v dobri uri, tudi konretno hitreje, kot berem na tujih forumih, da zdrži tulec 3 do 4 ure. Mogoče probaj drug les, pa velikostjo sekancev se da poigrat, verjetno je tudi odvisno koliko "prepha" je, čeprav bi morale že male luknje omejiti pretok zraka. Močenje ni priporočljivo.
bom probal večje kose pa v alu folijo in manj lukenj.

zelo podobno temu zgleda, samo ima full več lukej in tudi spodaj... https://productimages.biltema.com/v1/Image/product/xlarge/2000043434/2
 
  • Všeč mi je
Reactions: Baho