Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

matej1990

Fizikalc
14. feb 2020
468
110
43
Navdušenci nad pečenim korenčkom? :D

Meni je bolj všeč razprt piščanec, kot pa cel. Tako po okusu in po enostavnosti priprave.
Piščanca prerežem ob hrbtenici, ga položim na desko s prerezanim delom dol in dobro pritisnem, da se ves razpre (se sliši pokanje). Po potrebi natrem z oljem, ter nato le sol in poper. No, včasih zapaše tudi sprememba in dodam še kakšne začimbe.
Nato pa pokrita direktna(!) peka na cca 180°C. Najprej s kožo navzdol, po 15-20 min obrneš na notranjo stran in nato do 70° v prsih in bedrah (to je še cca 25 min). Če gledaš temperaturo je večji uspeh za res sočna prsa.
Piščanec gre nato na zaslužen počitek, ter nato na razrez.

Jaz pri tej direktni peki sploh ne uporabljam lesa za dimit, ker mi je že tako dovolj močan okus dima.

Še slike...
Direktno na žar s kožo navzdol:
1.jpg


Prvo obračanje:
2.jpg


Končan piščanec:
1615805497878.png
 

kemarkone77

Pripravnik
3. jun 2011
145
8
18
Eno vprašanje. A je možno da webrovi briketi sčasoma zgubijo na moči? Danes sem odprl sezono in sem imel obupne probleme z briketi, ker niso dali prave, vroče temperature. Temperatura se mi je ustavila pri okoli 170 stopinjah, tko da sem pekel pleskavice skoraj eno uro, ni in ni bilo prave temperature. Nazadnje sem iste brikete uporabil mislim da novembra in so bili OK - držali visoko temperaturo brez problema skoraj 3 ure. Danes, čez 5 mesecev, pa kot da bi jim zmanjkalo moči. Ne vem. Vse sem delal isto, tako kot vedno. V dimniku so bili lepo razžareni, ko sem stresel so pa kmalu izgubili tisto rdečino. Ni mi jasn.
Kje drugač kupujete gorivo za žar na oglje? Ker tele webrovi briketi so dragi ko hudič, kvaliteta je pa tut vprašljiva očitno.
 

grezilo

Fizikalc
13. avg 2009
242
27
28
Zdravo ,
Pivska pišeka-W800.jpg

Tole smo nazadnje spekli.
Že nekaj časa uporabljam samo " Očetovo oglje ". Naročim in se ga ob priliki dostavi. Zelo zadovoljen. Na zadnje sem kupil še njeno " Cer-ovo " oglje; celo vrečo. Je kar dražje. Se pa obnese. Tudi v starem žaru-direktno je bilo v redu.
Kolikor sem zvedel je imel prste tu vmes, da ga naredijo tudi naš kolega " twinman ". Briketov ne uporabljam.
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.268
3.687
113
davorinm.wordpress.com
Zdravo peki. Ravim pomoc kako generalno ocistiti plinski mali weber zar notri in zunaj. Zajebal sem ker nisem komec sezone in zdaj mam kar mam. Zgleda mission impossible. :D Kakrsnikoli nasveti kaj uporabiti in kaj ne. Resetka je od zgoraj cista od spodaj imam plast mascobe zabetonirane. Zunaj rabi temeljito ciscenje, vlaga, prah, mascoba je naredila svoje. Hvala.
 

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
380
123
43
Maščobo najbolje očistiš, če gor potreseš goreče oglje. Tako sem jaz naredil na svojem kettlu. Maščoba kaplja na poden in nekaj jo res steče dol v spodnji krožnik, tisto kar pa nisem mogel očistit in postrgat z leseno lopatko, sem pa preprosto gor nasul goreče oglje in pustil 20 minut, da je vse stopilo, potem sem pa rahlo polil z toplo vodo in je vse odteklo stran. Potem sem še cel kotel našprical z čistilom za pečice in pustil pol ure in spet vse spral z vročo vodo.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Dimer.


1618673917630.png



Baje da ne poškoduje laka. Jaz ga uporabljam za najbolj umazane površine, kadar smo na remontih v industriji.
 

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.354
298
83
Vrž v peč pa na pirolizo...sej webr, valda bo zdržal...v cevosan namoč čez noč, bo k nova...ne vem kaj bo s premazom, jest mrežico v čajniku za prave čaje ni šanse, da spucam, par ur cevosana, splakneš in šajna.