Okolju prijazni avtomobili

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
844
138
43
Ko ste že tolk navalili na SE in podobne zadeve, še en podatek; Kvalitetna 11kWp SE na ugodni legi, v enem letu proizvede skoraj natančno toliko ee kot proizvede JEK v eni minuti. Marsikomu se to zdi malo, meni se ne zdi prav zanemarljivo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.639
7.650
113
Prerez kanlov, napetostni nivo, kaksne transformatorje in
ČE gre tem, zakaj ne nam?

The Australia-Asia PowerLink (SunCable) is a massive $24 billion renewable energy project designed to transmit solar power from Australia's Northern Territory to Singapore via a 4,200-kilometer high-voltage direct current (HVDC) subsea cable. It aims to supply 1.75 gigawatts of low-carbon electricity—about 15% of Singapore's energy needs—with deliveries targeted to start after 2035. [1, 2, 3, 4]

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
844
138
43
Prerez kanlov, napetostni nivo, kaksne transformatorje in
Pred leti mi je en jakotokaš razlagal o omrežju in transformatorjih, pa sva prišla do debate o izvozu in uvozu el. Pa pravi, da če ne bi SLO imela nekega posebnega trafota tam blizu meje z IT, da bi nam tranzit ee iz HU v IT "skuril" daljnovode.

kemb

Majstr
7. okt 2018
968
986
93
Pred leti mi je en jakotokaš razlagal o omrežju in transformatorjih, pa sva prišla do debate o izvozu in uvozu el. Pa pravi, da če ne bi SLO imela nekega posebnega trafota tam blizu meje z IT, da bi nam tranzit ee iz HU v IT "skuril" daljnovode.
To je prečni trnasformator v Divači, zelo zanimiva zadeva.
Med drugim so tudi omejili Italijo in prenos v Italijo preko Slovenije po prenosnem omrezju.

• Všeč mi je
Reactions: cnpod

luka51

Guru
16. avg 2007
15.628
6.961
113
Izračune delaš, ker gre šank debata v smeri, da JEK itak ne rabimo, saj imamo sončne elektrarne in baterije.

To pa je ključni kontekst! Zdaj smo prišli do pravega jedra te debate, ki trenutno trese celo Slovenijo. Ta izračun je dejansko popoln dokaz, zakaj je trditev "JEK-a ne rabimo, ker imamo sonce in baterije" na nivoju države matematična in logistična iluzija.
Če prenesemo najin izračun za eno samo hišo na nivo celotne Slovenije, hitro ugotovimo, zakaj sonce brez jedrske ali termo energije pozimi odpove.
Je v enem podkastu Julijan Perič to tako lepo razložil, da vsak razume (razen Darjana). JEK je ekvivalent sočni elektrarni s takšno površino kot je komplet LJ znotraj AC obroča na idealn sončn dan brez oblakov.

• Všeč mi je
Reactions: sad in MrDaco

kemb

Majstr
7. okt 2018
968
986
93
ČE gre tem, zakaj ne nam?

The Australia-Asia PowerLink (SunCable) is a massive $24 billion renewable energy project designed to transmit solar power from Australia's Northern Territory to Singapore via a 4,200-kilometer high-voltage direct current (HVDC) subsea cable. It aims to supply 1.75 gigawatts of low-carbon electricity—about 15% of Singapore's energy needs—with deliveries targeted to start after 2035. [1, 2, 3, 4]
Če se ne motim se ta projekt še ni začel fizično izvajati. So visoke stevilke investicije in me res zanima, če bi bila EU pripravljena iti v tak projekt. Ni tako enostavno, sploh v EU, ki ima ogromno problemov že sama s sabo, potem pa še Ukrajina, Izrael...
Bi pa z veseljem spremljal taksen projekt.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco