to, da ti bo zdržal (spet) 10 let, lahko samo upaš

ampak, nisi povedal, za kaj ga boš uporabljal? za pisarniško uporabo je recimo že i3 ali ryzen 3 dovolj (običajno 4 / 8 jedrnik). z 8gb rama in 250 ssdjem. integrirana grafika. za kaj več pa seveda naprej po cenovni lestvici...
Hja, se zavedam, da stvar lahko zdrži dolgo, lahko pa tudi ne - kot prejšnji prenosnik, ki je crknil praktično takoj po pretečeni 2-letni garanciji (bil pa je problematičen že tekom garancije). Trenutno imam Core2Duo (z ločeno grafično), bi pa vseeno šel zdaj kak rang višje. Uporabljal se bo za za precej različno uporabo - v največji meri seveda t.i. pisarniška uporaba, kakšen špil se bo tud zalavfal, ne izključujem pa možnosti tudi za kakšen zahtevnejši program.
Za future-proof vzami raje 16GB RAMa in 512GB SSD.
Nekako sem imel to v mislih (pogojno bi šlo z 8gb in prosto režo za nadgradnjo nekoč, ko/če bi bilo potrebno). Ampak glede na moje želje, kar sem gledal, bom moral ali pri procesorju en rang višje ali pa pri kakšni drugi komponenti malo popustiti.
Nekdo je omenil Chuwi-ja. Nič nimam proti njemu, ampak za primarni računalnik ga pa res ne bi želel imeti, sploh pa ne s Celeronom, zaradi katerega imam "travme" iz otroštva.

Verjamem pa, da zna za sekundarno uporabo bit čisto solidna zadeva.
Pa še nekaj glede grafike - pri integriranih grafičnih sta precejkrat oemnjeni imeni Iris XE in Vega 10 Graphycs. Kam to spada (po rangu)? Včasih vem, da je bilo bolj kot ne Intelova UHD integrirana grafika ter Nvidia Geforce in AMD/ATI Radeon kot ločeni grafični.