Kvas pitch rate

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.947
321
83
seveda...pivo bo ratalo, če boš druge zakone upošteval...bo pa zelo drugačen profil od stouta.
Sej drugi sevi imajo tudi območje delovanja okrog 30 st.C, brez panike, bo pa veliko estrov in fenolov, tako da komot narediš z npr US-05...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Večina kvasa bo šla tja do 35C BP, samo kaj bo ven prišlo je pa vprašanje. Dejansko je bolje za take temperature uporabit nek nevtralen sev kvasa ki sploh ni namenjen pivu. Recimo visokotemperaturni kvasi za destilacijo ( klik ). Pivo bo enako zanič samo vsaj ne bo estrov za izvoz pa malce manj višjih alkoholov (da bo malo manj glavobola)!
grin1.gif


Razen za redke stile piva (npr. belgijci) so temperaturne limite pivovarskih kvasov bližje 20C kot pa 30C. Če takih pogojev ne moreš imeti zagotovljenih je pametno investirat v nek hladilnik, vse ostalo je neka polovičarska rešitev. Seveda če te ne moti presežek estrov bo tudi US-05 dokaj solidna stvar oz. preberite si avstralske forume, oni so specialisti kako (ne) delat pivo ko imaš 30C+ v senci!
grims-1.gif


Aja pa kvas od MJ ki se omenja je M10 (workhorse), ta naj bi zdržal do 28C. Ne vem če ga pri nas kje dobiš, niti ne vem kako nevtralen je pri 28C.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Zdravo, da ne odpiram nove teme, bom vprašal tu. Konec septembra bi potreboval pivo vendar trenutno ne morem zagotoviti dobrih pogojev za fermentacijo - temperatura. Uporabil bi US 05, imam pa dve možnosti. Prva, da dam pivo v prostor, ki ima 21 °C ali pa prostor, ki ima pod stropom 15 °C. Na tleh je verjetno se malo nizja temperatura. Kot prvo ne bi uspel ohladiti na tako temperaturo, da bi pitchal kvas na 15, skrbi me tudi potek fermentacije, ceprav naj bi US 05 delal od 12 do 25 °C. Torej kakšne predloge imate? Ali naj raje pocakam se en teden, da se temperature morda se malo spustijo? Zadnja opcija mi ni prevec vsec
smile-1.gif
. Delal bi american wheat.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.947
321
83
Obe temperaturi bosta naredila ven spodobno pivo. Prva ti bo dala malo bolj estrast profil, druga pa bolj clean, sam se odloči kaj bi imel raje.
Sam bi ohladil pivino na okrog 20 st., pitchal kvas in jo dal v hladnejši prostor, potem pa naj naredi kar misli
wink-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.947
321
83
Tako je, ko je večina končana in veha prdi še minimalno, lahko daš na toplo, da se fermentacija zaključi kot se zagre
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
21C je dokaj normalna temperatura za us-05 (recimo da je idealna ce bi temperatura fermentacije bila ves cas taka). Pri 15c je vec opcij da naredis zanic pivo (rabis vec kvasa in pa potrebno je pazit na pitching temperature)!
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.947
321
83
Čeprav dvomim da bo padla na 15 st. pivina, četudi je prostor 15, in če pitchaš pri 20, bodo kvasovke ob vretju sigurno spravile t čez 20.
Bolj se mi zdi nevarni pitchati pri 21, ker potem bodo pa pri aktivni fermentaciji izi šle čez 25.
Kakor koli, obe t. bosta kul
wink-1.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Govorimo seveda o temperaturi piva in ne prostora ...Ker bo namreč za vsaj 1 do 2 st. C višja od okolice v prostoru ....
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Ravno zato mislim, da je bolje dati na 15. Se pa strinjam, da ce bi bila T ves čas na 21, da bi bilo top.zdaj je kar je
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Ja ampak us-05 bo do 25c in celo visje dal cisto ok nevtralen profil. Za ipo ali apo razlike ne bos opazil, mogoce pri raznih cream alejih ipd. da se obcuti pikico vec estrov.

Po drugi strani ce ga na 15c underpitchas ali pa oslabis kvas ker se pivina ohladi iz 20c na 15 dobis pa konkretne napake v pivu.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Underpitchal mislim, da nisem. na 40 l sem dal 3 vrečke. Morda skoraj malo preveč? Je pa možnost oslabitve, čeprav sem gledal potem temp fermentacije. Sicer z zunanjim samolepilnim termometrom, temp fermentacije je bila okoli 19 °C.

Ko bom prestavil pivo na višje temp, ali je potrebno kaj mešati? tako ali tako ga bom prenesell, torej se bo kvas malo dvignil. Verjetno ni potrebe po dodatnem mešanju?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Underpitchal mislim, da nisem. na 40 l sem dal 3 vrečke. Morda skoraj malo preveč? Je pa možnost oslabitve, čeprav sem gledal potem temp fermentacije. Sicer z zunanjim samolepilnim termometrom, temp fermentacije je bila okoli 19 °C.

Ko bom prestavil pivo na višje temp, ali je potrebno kaj mešati? tako ali tako ga bom prenesell, torej se bo kvas malo dvignil. Verjetno ni potrebe po dodatnem mešanju?

Mešat ni potrebno.

Tudi kvasa nisi dal preveč. Lahko bi dal tudi še eno vrečko
smile-1.gif
Jaz dajem 1 vrečko za 10l...ne glede na to, kaj piše na vrečki. Malo preberi poste od Utiševalca in si poglej tole: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

Nastaviš Pro brewer 0.75 (Ale)
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Kje je limit, koliko velik starter zlit v pivino predno se pozna na okusu. Z drugimi besedami imam 2.5l starter in 25 litrov ki jih moram sfermentirat. Ali je 10% preveč?

Je pa California common ( Wy 2112). Eno noč odležan v hladilniku.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Težko rečt, ker odvisno kam in kaj daješ. Sicer pa vedno lahko odliješ (oz. je priporočeno da odliješ) višek vode stran, če je bil en dan v hladilniku se je najbrž vse posedlo ali ne?
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Saj ravno to je hudič, ker je še vedno zadeva "motna". Sicer je kar nekaj kvasa na dnu ( 1cm v 2 L erlenmayerci). zato nisem 100% what to do. Ali odliti motno tekočino do 1l in potem to zlit ali pa kar celotno količino 2,5L. Mogoče, ker je kvas namenski in prvič uporabljen ne bi smel starter pustiti kakšnih priokusov. Ali se pač motim.
Osnova je 25l pivine California Common stil ( ajde). Starter cca 2,5l narejen z 2112 Wyeast labs kvasom.
hvala!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Steam beer je dokaj nevtralen stil, odvisno na kakšni temperaturi si fermentiral starter, ampak če je previsoko zna pustit priokuse (estre). Starterje ponavadi delaš na višji temperaturi, kar pomeni da znajo nastajat estri v večjem obsegu in bi se to znalo to pri določenih pivih tudi občutit.

Sam vedno odlijem odvečno vodo stran, za ale kvas je po enem dnevu (oz. celo 12h) v hladilniku dovolj da se sčisti na dno. Lager traja pa kakšen dan več oz. sam ga dam kar v lagering hladilnik na 0C ker se tam stvari pospešijo. Ti imaš v osnovi lager kvas tako da zna trajat dalj časa, sploh če imaš hladilnik nastavljen na nekoliko višjo temperaturo.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Hm ja, to je to potem. Odlil bom polovico ostalo pa v fermentor. Bom ubral srednjo pot.
Naslednjič pa 48ur hladilniku za posedanje lager kvasa, ki kot praviš potrebuje več časa. Na visoko T fermentacije starterja (23°C) in estre ki jih naredi lager sev pa sploh nisem pomislil.
17758-icon_confused.gif
 

Podobne teme