Kvas pitch rate

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Hm ja, to je to potem. Odlil bom polovico ostalo pa v fermentor. Bom ubral srednjo pot.
Naslednjič pa 48ur hladilniku za posedanje lager kvasa, ki kot praviš potrebuje več časa. Na visoko T fermentacije starterja (23°C) in estre ki jih naredi lager sev pa sploh nisem pomislil.
 

pocast

Fizikalc
13. maj 2014
1.771
79
48
dost kvasa ni več v tisti motni luži, jaz bi odlil proč, sploh če imaš cmdebelo usedlino v erlenmajerici
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Zanima me ,kaj pri kalkulacijah za razmnoževanje kvasa upoštevate pri očiščenem in skladiščenem kvasu ? Če naprimer dam pod kalkulacijo slury me sploh ne upraša kateri datum je ?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.537
1.234
113
Ponavadi se računa 20% padca vitalnosti na 1 mesec .. pa kar linearno (30 dni -20%, 60 dni -40%, 90 dni -60%). Itak pa že kalkulacije za količino celic v ml niso "točne" tako da delaš na približno.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Se pravi vsak dan malce manj kot procent . In ,če na grobo vzamem procent kot pri tekočem kvasu pa bo to kar vredu kalkulacija .
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Ima še kdo izkušnje z Danstar London ESB kvasom?
Pusti zelo visok FG... to sem že stestiral ampak hitro fermentira sem opazil.
Včeraj sem končal kuhat ob 13:00 in dodal kvas... danes pridem domov iz šihta je že skor nehalo prdet... sem tudi po forumih bral in jim ta kvas skor povre v 36 ur...
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Ima še kdo izkušnje z Danstar London ESB kvasom?
Pusti zelo visok FG... to sem že stestiral ampak hitro fermentira sem opazil.
Včeraj sem končal kuhat ob 13:00 in dodal kvas... danes pridem domov iz šihta je že skor nehalo prdet... sem tudi po forumih bral in jim ta kvas skor povre v 36 ur...
preberi moj post v temi moj priljubljen kvas
 

Majkumilu

Pripravnik
14. maj 2018
39
5
8
Zdravo!
Zanima me glede miljarde celic v kvasu. Koliko je “dovoljena” oziroma dopustna prekoračitev števila celic? Mora biti čisto na nuli ali jih je lahko npr 20M preveč? Kako se vi držite glede tega?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.537
1.234
113
Preveč kvasa težko doziraš, tako da ni panike. Optimalne doze kvasa predvidevajo da se pri klasični aeraciji pivine (tam do 8ppm O2) vsaka celica kvasa itak še vsaj 2-3x razdeli (namnoži). Če daš kvasa manj bo pri enako kisika množenja teoretično več, če ga daš več bo množenja manj. Preveč kvasa bi bilo v primeru da ga bi bilo toliko da se ves nebi uspel "razdelit" vsaj 1x, s tem se celična struktura nebi idealno "privadila" na novo okolje. Toliko preveč kvasa težko daš oz. bi moral dat 2-3x več od kalkulacij. Pa tudi toliko kvasa še nebi povzročilo problema, ker bi se vseeno večji del še vedno obnašal ok.

V praksi je tako da če imaš vsaj 2-4h lag časa (ni znakov aktivne fermentacije) pomeni da je kvas uspešno opravil adaptacijo na novo okolje in je bila doza kvasa ok. Če bi recimo začelo fermentirat 10 min po pitchanju je pa izpustil adaptacijo, to je lahko posledica veliko preveč kvasa ali pa tudi posledica premalo aeracije pivine (premalo kisika, zato kvas preskoči lag fazo v kateri se adaptira in začne takoj z fermentacijo).

Tudi če bi kvas izpustil lag fazo (iz bilokaterega razloga) še ne pomeni da bo kaj narobe s pivom. Če je kvas dober (recimo iz starterja) bo opravil fermentacijo ok tudi brez prilagoditve, problem so kakšna močnejša piva kje zna brez prilagoditve na visok OG preveč kvasa obupat in dobiš potem previsok FG.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Majkumilu

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
54
1
8
Maribor
Zakaj pa nebi delal starterja s suhim kvasom?
Se pravi 1l vode 100g DME streseš paketek not in pustiš na steerplatu dokler fermentira.
Mene tukaj zanima, kako veš, opaziš, vidiš na steerplate, da še fermentira. Ko se suče vrtinec z mehurčki iz zraka... ne vem razpoznam fermentacije. Morda po volumnu?. Kako prepoznaš da še fermentira in kdaj ne.
Stara tema vem, morda pa še kdo bere :) Sem začetnik, in varim šele nekaj mesecev, ogromno sem se naučil s tega foruma. Žalosti pa me, ker se mi zdi da ta forum usiha.:(
 
Nazadnje urejeno:

tomaz_m

Zelenc'
19. feb 2019
28
2
3
Sem našel podatek, da pri fermentaciji 100l pivine nastane cca 4kg co2, torej pri nekem domačem staterju (2l) nastane 80g co2, ki zmanjša skupno maso erlenmajerice. Teh 80g pa se že da izmeriti.
Bi bil zanimiv kalkulator kjer bi vpisal začetno gostoto in maso, nato pa zgolj s preverjanjem mase določal gostoto štarterja (ker je pač najmanj invaziven postopek).