Konec premikanja ure

gr69

Guru
15. dec 2009
12.222
3.216
113
še v SLO - ampak komaj
Ker je EU komisija samo k od urac (lej - še ura je not) nimajo toliko jajc predlagati, da se ukini premikanje ure in hkrati Evropa “razdeli” na časovne pase kot preostali svet.

Zdaj pa je treba malo nazaj v zgodovino in ugotoviti kdaj in zakaj sta se Francija in Španka znašli v “skupnem” časovnem pasu

Še nekaj - pri potovanju v smeri sever - jug nekako ni “naravno”, da se “ura” spreminja. Vzhod - zahod pa je to pričakovano, saj je “naravno”, da sonce vzhaja na isti zemljepisni širini ob “enaki uri” (enakem času dneva).

Kar se mene tiče:
- delitev na ustrezne časovne pasove
- enotna ureditev v istem časovnem pasu glede prestavljanje ure

Osebna preferenca: imeti delovni čas, ki sledi dnevni svetlobi in je usklajen z družino. Ergo - zimsko / letni čas je zame trenutno najboljši kompromis.

IMG_3753.jpeg

• Všeč mi je
Reactions: Pepe in kajn
19. jul 2007
3.128
1.876
113
Zdaj pa je treba malo nazaj v zgodovino in ugotoviti kdaj in zakaj sta se Francija in Španka znašli v “skupnem” časovnem pasu

Poglej priponko 106492

"Zdaj pa je treba malo nazaj v zgodovino in ugotoviti kdaj in zakaj sta se Francija in Španka znašli v “skupnem” časovnem pasu" :fredi: :fredi: :fredi:

Je pa prav zanimivo, kako se meja med UTC 0 in UTC +1 geografskim (sončnim) časovnim pasom precej dobro ujema s političnimi mejami.

kajn

Guru
5. okt 2007
3.452
2.430
113
Iskajoč brata
In zato, ker je človek nekoč tako določil, lahko človek danes tudi drugače določi in tako pusti pri miru čez vse leto.

Po tem lahko vidimo kako blesavo je to modrovanje o naravnem ritmu pa o tem kje mora biti sonce ob 12h in kako nesposobna je celotna EU, da ne more rečt dovolj premikanja in končno izbere en čas. Poletni, zimski, nima veze. Osebno bi raje poletnega, kompromis je 30min, da bomo vsi srečni. Zimski mi je manj všeč ampak zavoljo miru tudi to sprejmem.
ne dražim...
Te čisto zjebe menjava, ali je kaj drugega?

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.668
928
113
"Sončni" čas ima 3+1 lepe točke: sončni vzhod, zenit in sončni zahod. Za vse praktične namene je zenit na polovici med vzhodom in zahodom - odtod izraz poldan, opoldne. Dodatna točka je polnoč, na polovici med zahodom in vzhodom.

Od tod naprej so kompromisi in dogovori. Na primer, 24 ur v dnevu == 24 časovnih pasov in svetem lahko zagotovimo samo, da nikjer razlika med zenitom in poldnevom ne presega 30 min.

Naj spomnim, da smo v socializmu imeli delovnik cca 7-15 in smo po osamosvojitvi prešli na moderni, bleščeči, na Zahodu rojeni 9-5. Zdi se mi veliko bolj smiselno prestaviti normalen delovni čas na 8-16 in ohraniti sončno uro, kot pa menjati uro, ker je 9-5 nedotakljiv, ker ... Dolly.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj