Kolosej prodan Boscarolu

sousis

Guru
16. nov 2019
1.716
1.163
113
Hmmmm... Po eni strani so pod Boscarolom zagotovo lišpali bilance, po drugi strani pa se mi zdi, da se tile novi lastniki pripravljajo na neko hudo mutenje (ali pa ga že izvajajo).

tony

Guru
23. jul 2007
10.651
1.810
113
Po mojem je to tipično napihovanje vrednosti firme pred prodajo... Saj so Ameri to vse zagotovo vedeli, ampak so vseeno šli kupit... V pucanju, ki ga delajo zdaj pa ne vidim nič slabega... Tam je očitno večji red kot pri nas...

(Podobna scena s črnimi luknjami v bilancah je bila z Gorenjem: Panasonic je videl približek realnega stanja in od nakupa odstopil, Kitajci pa ne, ker imajo očitno več denarja... Ne pa zato, ker bi vedeli kaj manj od Panasonica...)

• Všeč mi je
Reactions: irwin in jest5

hermann

Guru
19. mar 2014
9.927
6.874
113
Ponavadi ne gre enostavno "nategnili so nas, pa jebiga, bomo požrli miljone". V takem primeru potem padejo tožbe in se goljufa pokliče na odgovornost.

Nisem pa dobil občutka, da bo v tem primeru kaj takega sledilo. Je najbrž zadaj kaka druga agenda.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.944
5.534
113
Pred nakupom običajno kupec opravi skrbni pregled in zalo dobro ve koliko je ura. Ne kupijo kar na lepe oči in neke javno objavljane podatke.
Boscarol je pač navijal bilanco v eno smer, novi lastniki pa v drugo. Resnica je najbrž nekje vmes.

• Všeč mi je
Reactions: sousis

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.276
9.281
113
Ponavadi ne gre enostavno "nategnili so nas, pa jebiga, bomo požrli miljone". V takem primeru potem padejo tožbe in se goljufa pokliče na odgovornost.

Nisem pa dobil občutka, da bo v tem primeru kaj takega sledilo. Je najbrž zadaj kaka druga agenda.
Kot so ti napisali - kupec pred nakupom naredi skrbni pregled. In ce bo kdo klican na odgovornost bodo tisti ki so za kupca ta skrbni pregled opravljali

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.691
1.373
113
Saj so vedeli, kaj kupujejo, in vedeli, da bo treba popucati (tudi deal s kirajci, ker so kupci pač ameriško podjetje). Še vedno so ocenili, da je vredno, zaradi znanja ipd. To, da so zdaj dodatno financirakli poslovanje zaradi vsega tega, imajo že vračunano.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.742
4.535
113
Realno je zgodba tukaj malo širša ...

Boscarol je koristil en kup subvencij EU/države (pa ne samo naše) in niti enega razvojnega projekta ni financiral direktno s firme. Po domače je skoraj 20 let mešal drek in bi bil v velikih izgubah če bi bil odvisen od lastnega denarja. Internim zaposlenim je plačeval že tako relativno malo, še manj so pa bili plačani tisti ki so kaj dejansko delali (zunanji sodelavci na EU projektih in tudi tistih ki jih je navabljal širše z "obljubami"). Sicer to ni nič posebnega, večina najbolj uspešnih "mladih" firm tako deluje. Razlika je da je boscarol to vlekel ko še ni bil trend in v letih debelih krav še toliko več. Tu vsaka mu čast za nategovanje elastike.

Po osebnih izkušnjah je boskarol težek stiskač in tudi eur ni dal od sebe če ni bilo nujno potrebno, če se je dalo kje kaj zaslužit preko "drugih" je bil pa takoj prvi v vrsti z namaščenimi brki. Kupci firme najbrž niso razumel da je v firmi 3/4 kadra pred (lastno) odpovedjo, ker so živeli na obljubah iz časov "startupa" in so v novem lastniku videli končno ureditev razmer. Vrednost firme je tehnično narastla ker so kitajci videli neke številke, ameri pa številke od kitajcev in so samo kaskadno sami sebi dvigali ceno firme. Realno tista "proizvodnja" ni vredna 1/10 tega, sam know how ki je dejansko v proizvodnji pa je vreden 1/100 vložka.

Da ne bo slišat kot da se mi sedaj kaj ti "kupci" smilijo, kupovat tak "startup" je res skrajno rizična stvar in če že hočeš uspet je treba že takoj po nakupu pumpat veliko več denarja v firmo, kot si ga porabil za nakup.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.276
9.281
113
Realno si ti na tem forumu ze toliko lazi in netocnosti sproduciral da nima smisla resno vzet napisanega. Ampak - za boscarola se nisem slisal pozitivnega komentarja. Tudi dojemam ga kot vseznalo ki misli da lahko pametuje o vsem ker mu je na nekem podrocju uspelo.

point pa je - ce nekdo res dober in podplacan je kre.ten ce ne zamenja sluzbe. Sam je kriv, ne boscarol

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.850
8.090
113
pri taščici
Jaz ali utisevalec? (Lazi in netočnosti mislim).
Poznam enega zaposlenega pri boscarolu, pa vsaj dokler je bil boscarol sef, ni bil takega mnenja kot utisevalec. Jako pa je sedaj pa ne vem, ga pa se nisem spraševal.

tomi

Guru
1. sep 2007
19.251
10.323
113
MB
mi smo ga imeli na par konferencah, njegov "honorar" je bil med nižjimi. honorar v navednicah zato ker denar ni šel njemu ampak kot donacija fundaciji vrabček upanja katere ambasador je.

je znal tudi med vrsticami povedat, zakaj je tolk v zobeh. :)

sad

Guru
24. avg 2007
22.492
11.270
113
Jaz sem tudi enkrat se pogovarjal z njegovim zaposlenim.
Nič mi ni jamral, dejansko mi je povedal, da ima kar nekaj njegovih zaposlenih višje plače kot on sam.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.742
4.535
113
Govorimo sedaj o zadnjih 10-15 letih pipistrela ko se je denar dobesedno sipal od vsepovsod? Pipistrel je bil zgrajen precej prej in na žuljih ljudi ki so trdo garali in bili podplačani, in noben teh ni dobil "povračila" za nazaj. Konekoncev koliko so garali pove tudi dejstvo da se je po prodaji kar naenkrat povečalo število zaposlenih za 50%.

Glede plač sedaj odvisno kako gledaš na to. Če si ing. strojništva in te zanima letalstvo težko rečeš da nisi zadovoljen s plačo sploh pri 100 nadurah mesečno, sej podobnih firm pri nas in v naši okolici ni. Če "samo" sestavljaš letala in si plačan precej več kot v fabriki tudi težko rečeš da je slaba plača. No WCje moraš sam pucat, ker boscarol nikoli ni zaposlil čistilke ker je bil mnenja, da se tega ne rabi. Plača od direktorja je vseeno če jo ni (če si lastnik firme), tudi steve jobs (en lik na katerega me spominja boscarol) jo ni nikoli imel ...

Glede humanitarnosti se tudi vse enkrat obrne, ko se zaveš lastne minljivosti in sediš na kupu denarja. Evo spet če damo jabolčnega jobsa v kontekst, tudi on ni bil ravno zgleden zaposlovalec kaj šele humanitarec, samo ko si enkrat postavljen pred diagnozo s katero ti "vsemogočni" pove da si vseeno minljiv se hitro odpre tošl pa še vero v boga oz. "nekaj" sprejmeš.

tony

Guru
23. jul 2007
10.651
1.810
113
"No WCje moraš sam pucat, ker boscarol nikoli ni zaposlil čistilke ker je bil mnenja, da se tega ne rab"

Neverjetno. Model ni zdrav, majke mi. Snažilk v firmah nimamo zato,da bi podpirale lenobo, pač pa zato, ker je usrano delovno okolje problem za javno zdravje... Mine teden dni, pa bo drek v fabriki bolj ali manj povsod... Halo? :bonk:

Mi pa čukasto gledamo jap. osnovnošolce, ki morajo sami pucati kpl šolo :aplauz: