Izpit za C + E

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.541
1.036
113
tam ko se terc po tori rola
V vojski smo delali za kamion... 1986 je bilo to. Z Deutzi... TAM5500, oni stari, dvojna sklopka, vmesni plin, mini okrogla ogledala... Noro za rikvercati... prikolico dvoaksarco, dvojno lomljenje... Po vojski sem še ob delu naredil šofersko šolo.. in tik preden bi se zaposlil na Avtoprevozu, je stric imel prometno s kamionom... me je minilo do volana. No, saj pozneje sem vozil, ampak ne šleperja...

blazko

Guru
21. sep 2007
7.715
591
113
Se pravi:
ce bi delal C (z ali brez E) mi veljavnost vozniskega dovoljenja skrajsajo na 5 let.
Na vsakih 5 let moram torej menjat kartico in obenem opraviti se verjetno ne ravno zastonjski zdravstveni pregled.
Veljavnost B imam do 80.leta, A pa se mi zaenkrat samodejno podaljsa (uskladi) z veljavnostjo vozniskega dovoljenja. Je tako?

Kaj pa ce grem skozi vso to kalvarijo, dobim sleparsko C+E, cez 5 let mi potece veljavnost kartice, zdravniskega pa ne grem opravljat. Ker sleparja dejansko ne rabim, avto in motor pac. Mi izdajo novo voznisko brez C+E? Ali dodajo opombo? Ker verjetno kategorije ne izgubis, ali pac?

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
462
164
43
Vse lepo in prav. Poglejmo primer.

Vozim kamion in imam veljavno vozniško C,E kjer piše do 80 leta starosti. Kontrola prometa me ustavi in preverja dokumente.
Kako bo policist na terenu preverjal veljavnost zdravniškega spričevala, če pa mi na vozniški piše, da je veljavno?!

:sprasujemse:
Pa saj sem že prej povedal, kako je s tem in imaš prav. Nihče me še v življenju ni vprašal in težil o kakem zdravniškem pregledu, ker če ga nimaš, kao, po alter policaju, ti izpit ne velja. Vse moje kategorije veljajo do leta 2058. Zdravniškega sem opravljal na zahtevo delodajalca, kakor se jim je zazdelo. Ocena tveganja ( pravi alter policaj ) ? Am, privatnik z 1,2,3 zaposlenimi vozniki te bo vprašal, kaj je že to ? Poslal te bo na zdravniškega pred pričetkom dela in najkasneje spet čez pet let, kot pravi zakon ZA VSE. Sem že delal zdravniškega na vsako leto, na vsaki dve leti, na pet let.....Vse odvisno od firme.
Ampak, ok, bo policaj razlagal naprej....Medtem ko očitno tisti z večletnimi izkušnjami hodimo brez veze na obvezna predavanja, pa očitno tudi predavatelji nimajo pojma....Bo policaj razložil....Zanimivo branje.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
5.455
2.205
113
Prosim ne se zapenjat. Gledal sem izpite in je res tako, kot sem napisal in kot je Apollo8 povedal. Ti si padel pod kvoto, kjer ti je uspelo pravilni čas vpisat. Jaz, če grem danes delat, mi bo C + E veljal, ne do mojega 70. ali 80. leta, ampak do 2031. Ostale kategorije. Ne vem. Imam A, B, izpit za plovilo do 24m, za kamion itd., sem zamudil kot kaže.

2. okt 2007
4.298
3.091
113
Ena praktična, ke rmi ni kaj dosti jasno.

Imam vozniško (karticA), ki ji poteče veljavnost 2027(10 let), zadaj, kjer so kategorije vpisane, pa so datumi, ki sovpadajo z mojim 80. letom.

Torej, sedaj po novem, ko bom šel drugo leto podaljšat vozniško, bom dobil veljavnost kartice 10 let, kategorije pa do 70 let, potem pa jih podaljšujem z zdravniškim?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
17.081
10.698
113
Pa saj sem že prej povedal, kako je s tem in imaš prav. Nihče me še v življenju ni vprašal in težil o kakem zdravniškem pregledu, ker če ga nimaš, kao, po alter policaju, ti izpit ne velja. Vse moje kategorije veljajo do leta 2058. Zdravniškega sem opravljal na zahtevo delodajalca, kakor se jim je zazdelo. Ocena tveganja ( pravi alter policaj ) ? Am, privatnik z 1,2,3 zaposlenimi vozniki te bo vprašal, kaj je že to ? Poslal te bo na zdravniškega pred pričetkom dela in najkasneje spet čez pet let, kot pravi zakon ZA VSE. Sem že delal zdravniškega na vsako leto, na vsaki dve leti, na pet let.....Vse odvisno od firme.
Ampak, ok, bo policaj razlagal naprej....Medtem ko očitno tisti z večletnimi izkušnjami hodimo brez veze na obvezna predavanja, pa očitno tudi predavatelji nimajo pojma....Bo policaj razložil....Zanimivo branje.
Vprasanje je sicer zakaj bi razlagal nekomu ki je preprican da je pozrl vso pamet tega sveta ampak ker naj bi forum sluzil temu da se vsi kdaj kaj naucimo…. Da ego ne bo prevec bolel, policaj to ve ker zaposlene posilja na zdravniske preglede ne ker je policaj. Vsako podjetje mora imet narejeno oceno tveganja za vsa delovna mesta ki jih ima (od tajnice do zadnjega delavca). To ti naredi sluzba za varnost in zdravje pri delu oz outsourcano podjetje (v primeru privatnika ki ga opisujes). Del te ocene je tudi zdravniska ocena (ja dohtar z medicine dela se podpise pod to in ti placas) na koliko casa mora delavec na obdobni zdravstveni pregled (pred nastopom dela je predhodni, ce mas pa probleme al pa te sumijo kakega uzivanja substanc gres pa na kontrolnega).

In ko si delal zdravniske na razlicna obdobja (1, 2, 5) to ni blo odvisno od firme al pa dobre volje lastnika ampak od tega kar v tem dokumentu pise. Stane pa cca 800 eur da ti skupaj spacajo. Ce nimas in te obisce inspekcija so kazni konkretne, se slabse bo ce pride do delovne nesrece s poskodbami ali smrtjo.

Kdaj je tebe kdo za kaj spraseval je irelevantno. Morda ti ga tud vsaka nakljucna bejba potegne pa to ne pomeni da so moski v sloveniji vsi po vrsti zadovoljeni, morda si pac samo tako zelo lep.

Ce tebi vozniska potece (kar ti po 10 letih) jo moras it podaljsat. Ce zelis da podaljsajo tudi C (ki ti v tem primeru ze 5 let ne velja) moras na zdravniskega v ambulanto MDPS kjer pac to placas sam. Ce ne zelis ti C tudi pobrisejo in izdajo samo B. Ce pa ne gres podaljsat in te ustavi policija bo policist zadevo preveril v racunalniku (ja sedaj imajo vsi v avtih tablice in se precej vec preverja kot vcasih preko zveze) in bo videl da je pogoj za podaljsanje tvojega vozniskega dovoljenja zdravniski pregled - sledil bo zaseg vozila. Pol se pa ti s sodnikom ubadaj pa njemu razlagaj da nima pojma.

Nekdo je vprasal kaj bo ce gre delat C in jaz sem mu odgovoril. To da mas ti vse veljavno do 80 leta je super ampak s tem si nekdo ki gre danes delat C kategorijo lahko samo rit obrise.

ametist

Fizikalc
5. nov 2012
187
59
28
Za izpit C kat. je potrebno poslušanje cpp 2dni(8h) in se v evidenčni karton vožnje vpiše kdaj je kandidat poslušal in opravil teoretični del predavanj. Kandidat gre z evidenčnim kartonom vožnje in zdravniškim spričevalom na UE in se prijavi za pisanje teoretičnih testov. Ko slednje opravi lahko pričnem z vožnjo. Pri C kat. to pomeni min.20h voženj in dvourna izpitna vožnja. Po opravljenem izpitu C, lahko šele opravlja izpit za CE, predavanja za CE sicer lahko posluša kandidat še predno opravi C, vendar testov ne more pisati do uspešno opravljen vožnje C kat. Pri CE kat. predavanja potekajo en dan 4h in po uspešno opravljenem teoretičnem testu lahko začne z vožnjo min. število ur je 16 in potem sledi dvourna izpitna vožnja.
Vozniško dovoljenje C,CE se izda za veljavnost 5 let in za podaljšanje je potrebno predložiti zdravniško spričevalo, v kolikor se ne predloži voznik nima veljavnega voz. d. za ti dve kategoriji (C,CE). Ne drži da nima veljavnega za vse kategoriji, še vedno ima veljavno npr. B kat. v kolikor mu tudi to seveda ni preteklo. Kajti npr. B in A kat. imata veljavnost 10 let če voznik nima kašnih zdravstvenih omejitev. Za podaljševanje A in B kat. se načeloma če ni zdravniških izjem gre samo na UE pred potekom 10 let in se nese slika in se voz.d. podaljša.
V osnovi velja, da velja vozniško dovoljenje za B kat do 70 leta po tej starosti se lahko podaljša za največ 5 let po predhodnem kontrolnem zdravniškem pregledu. Tisti kateri smo starejši pa nam velja voz. d. za B kat do 80leta.
Pri C, CE se vozniško dovoljenje izda do 65 leta seveda z vmesnim podaljševanjem za max. 5 let, po tej starosti pa za max. 3 leta. Tudi pri teh voznikih imajo nekateri izjeme če so naredili ne vem pred katerim letom v.d. jim ni potrebno podaljševati v.d. na 5 let.
Se pa priporoča če kdo opravlja voz. izpit C, CE kat, da ko opravi C kat. in jo takoj ne potrebuje, da gre na UE samo po potrdilo da ima opravljen izpit C kat. in ko opravi še CE izpit gre na izdajo vozniškega za obe kat. C,CE ker le tako bo imel ob kat. veljavni na isti dan in potečeta na isti dan. Ker če je že predhodno vpisal C kat. na voz. d. bo na koncu lahko opravljal v enem letu dva zdr. pregleda za podaljšanje v.d. Saj ima zdravniški pregled časovno omejen rok trajanja tudi za podaljšanje v.d.

Na tem linku je napisanih kup neumnosti:
lp.

• Všeč mi je
Reactions: nacek in Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.487
4.974
113
Lep povzetek celotne zmešnjave - zdaj pa naj se vsak uvrsti tja kamor spada. Jaz sem očitno max. izjema, ker imam C in E od leta 1983 in mi na "roziki" piše da veljata do 80 leta; me pa zanima kaj se bo zgodilo ob obvezni zamenjavi leta 2033, čeprav mi bo takrat za C čisto vseeno, mogoče bom še kdaj E (kB) rabil.

Še nekaj: zakon nikjer ne govori o veljavnosti E kategorije (t.i. polni E, torej EB, EC in ED), ampak vedno v povezavi z vlečnim vozilom.

ametist

Fizikalc
5. nov 2012
187
59
28
Lep povzetek celotne zmešnjave - zdaj pa naj se vsak uvrsti tja kamor spada. Jaz sem očitno max. izjema, ker imam C in E od leta 1983 in mi na "roziki" piše da veljata do 80 leta; me pa zanima kaj se bo zgodilo ob obvezni zamenjavi leta 2033, čeprav mi bo takrat za C čisto vseeno, mogoče bom še kdaj E (kB) rabil.

Še nekaj: zakon nikjer ne govori o veljavnosti E kategorije (t.i. polni E, torej EB, EC in ED), ampak vedno v povezavi z vlečnim vozilom.
Ko boš menjal voz. d. ti bo C še vedno veljalo do 80 leta.
BE velja 10 let, CE in DE pa veljata 5 let.

lp.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.946
2.445
113
Kartica vozniškega dovoljenja, izdana septembra 2022, ima veljavnost 10 let, imam pa kategorije am, b1, b in c, c1 in g, vse veljavne do 2059. Kode95 nimam.
Ob pridobitvi nove kartice leta 2022 (prejšnja je po 10 letih potekla), me ni noben vprašal za zdravniško dovoljenje za C (ki sem ga vpisal 2012).

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
462
164
43
Kartica vozniškega dovoljenja, izdana septembra 2022, ima veljavnost 10 let, imam pa kategorije am, b1, b in c, c1 in g, vse veljavne do 2059. Kode95 nimam.
Ob pridobitvi nove kartice leta 2022 (prejšnja je po 10 letih potekla), me ni noben vprašal za zdravniško dovoljenje za C (ki sem ga vpisal 2012).
Aleluja ! Saj to sem govoril. Ampak ne, policaj več ve, kot tisti, ki smo že pol življenja v logistiki.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
17.081
10.698
113
Seveda ga ni noben vprašal ker je pridobil C kat. še po starem sistemu. Vsi kateri so oz. pridobijo po novem sistemu pa za podaljšanje zahtevajo predložitev zdravniškega spričevala.
Pac ne dojame, pust ga. Njega noben ni vprasal in to zdej velja ne glede na to da se je zakon vmes spremenil.

gr69

Guru
15. dec 2009
12.208
3.211
113
še v SLO - ampak komaj
Apollo8

Hipotetično - imam B iz leta 2001 brez zdravstvenih omejitev, narejen C (E ne igra vloge) 2018 - izdana nova vozniška s B in C, 2023 nisem opravil zdravniškega za C, ustavitev me danes v vozilu za B kategorijo - kaj se zgodi? Zaplemba?

ametist

Fizikalc
5. nov 2012
187
59
28
Apollo8

Hipotetično - imam B iz leta 2001 brez zdravstvenih omejitev, narejen C (E ne igra vloge) 2018 - izdana nova vozniška s B in C, 2023 nisem opravil zdravniškega za C, ustavitev me danes v vozilu za B kategorijo - kaj se zgodi? Zaplemba?
Nič se ne zgodi saj imaš izpit za B kat. Veljaven in ustavil so te z vozilom B kat.
Lp

gr69

Guru
15. dec 2009
12.208
3.211
113
še v SLO - ampak komaj
No ja - meni je to po ZKP jasno - a je Apollo8 nekajkrat tako spisal, da je za razumeti, da politika smatra, da je “celotno” vozniško neveljavno. In samo hočem “potrditev” ozr. razjasnitev kako to represivni aparat razume.

birca

Pripravnik
26. okt 2007
428
20
18
C kategorio sem opravil leta 2009, na kartici je veljavnost do 80.leta starosti, prav tako B kategorija.
A kategorijo sem opravil leta 2013 in mi velja do 70.leta starosti :bonk:.