Izpit za C + E

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
17.994
6.605
113
Seveda ga ni noben vprašal ker je pridobil C kat. še po starem sistemu. Vsi kateri so oz. pridobijo po novem sistemu pa za podaljšanje zahtevajo predložitev zdravniškega spričevala.
Od kdaj velja nov sistem ?

Nimajo poklicni vozniki c/ce/d vsakih nekaj let zdravniški pregled na novo ?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.693
9.921
113
No ja - meni je to po ZKP jasno - a je Apollo8 nekajkrat tako spisal, da je za razumeti, da politika smatra, da je “celotno” vozniško neveljavno. In samo hočem “potrditev” ozr. razjasnitev kako to represivni aparat razume.
Ce bo v evidencah zaznamek da za podajsanje VD rabis zdravniski pregled bo represivni aparat to tako razumel in se ne bo ukvarjal s katero kategorijo so te ustavili.

Seveda je to le zapis nekega policaja (ki dejansko po prometu ne dela ze 11 let) in lahko vsak sam sproba in potem poroca. Men je res vseeno.

gr69

Guru
15. dec 2009
12.071
3.097
113
še v SLO - ampak komaj
Apollo8
Ce bo v evidencah zaznamek da za podajsanje VD rabis zdravniski pregled bo represivni aparat to tako razumel in se ne bo ukvarjal s katero kategorijo so te ustavili.

Seveda je to le zapis nekega policaja (ki dejansko po prometu ne dela ze 11 let) in lahko vsak sam sproba in potem poroca. Men je res vseeno.

Nisem siguren, da si tole:

"Hipotetično - imam B iz leta 2001 brez zdravstvenih omejitev, narejen C (E ne igra vloge) 2018 - izdana nova vozniška s B in C, 2023 nisem opravil zdravniškega za C, ustavitev me danes v vozilu za B kategorijo - kaj se zgodi? Zaplemba?"

videl.

Ker na to situacijo se je nanašalo moje "prejšnje" vprašanje.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.003
4.664
113
Policija itak gleda samo veljavnost papirja/kartice, če je vse veljavno noben ne komplicira.

Za C če voziš imaš pa še ločeno šofersko kartico (za tahograf), ta velja 5 let od izdaje (in se spet ne pokriva z vozniško kategorijo), in pri kontroli v C kategoriji vozila s tahografom se še to dodatno gleda.

Zdej bo itak še en kup "zabave" ker se bo za N1 vozila (kombije/pickupe nad 2.5T NDM) zahtevalo tahografe (od poletja letos dalje), tako da precej voznikov bo tudi za B kategorijo rabilo kartico za tahograf in tahograf v vozilu.

2. okt 2007
4.170
2.859
113
Po drugi strani pa je ZVoz-1 tudi jasen, da nam vsem, ki še nismo 70 in bomo po 70. letu rabii vozniško, bo zahtevan zdr. pregled. Zadnja verzija zakona nima opredeljenih izjem, pred 2013 ali ne, torej bo veljajo za vse.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.693
9.921
113
Policija itak gleda samo veljavnost papirja/kartice, če je vse veljavno noben ne komplicira.

Za C če voziš imaš pa še ločeno šofersko kartico (za tahograf), ta velja 5 let od izdaje (in se spet ne pokriva z vozniško kategorijo), in pri kontroli v C kategoriji vozila s tahografom se še to dodatno gleda.

Zdej bo itak še en kup "zabave" ker se bo za N1 vozila (kombije/pickupe nad 2.5T NDM) zahtevalo tahografe (od poletja letos dalje), tako da precej voznikov bo tudi za B kategorijo rabilo kartico za tahograf in tahograf v vozilu.
Ne bo takega problema ker pri kombijih jih je dejansko zelo veliko za lastne potrebe in bodo padli v izjemo. Al pa bodo imeli tahograf in bo stalno na “out”

blazko

Guru
21. sep 2007
7.651
540
113
C kategorio sem opravil leta 2009, na kartici je veljavnost do 80.leta starosti, prav tako B kategorija.
A kategorijo sem opravil leta 2013 in mi velja do 70.leta starosti :bonk:.
Zanimivo.
"A" sem opravil maja 2013 in mi velja 10 let, usklajeno z veljavnostjo kartice.
"B" in ostali od prej pa mi veljajo do 80 leta.
Izgleda so v začetku 2013 spremenili pravila igre?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.693
9.921
113
Apollo8

"Hipotetično - imam B iz leta 2001 brez zdravstvenih omejitev, narejen C (E ne igra vloge) 2018 - izdana nova vozniška s B in C, 2023 nisem opravil zdravniškega za C, ustavitev me danes v vozilu za B kategorijo - kaj se zgodi? Zaplemba?"

videl.

Torej problem nastane ko tebi dokument potece. Takrat gredo gledat ker obicajno to ni noben problem, pac administrativno podaljsanje. Ce pa je pogoj za podaljsanje zdr pregled (kar pri C kategoriji je) bo to videl kot opombo in sledi zaseg vozila. Sicer bi verjetno pri sodniku za prekrske sel skozi z opominom ker dejansko nisi vozil vozila s C kategorijo ampak stroske bi pa imel.

Tisti ki jim ocitno velja C do 70/80 verjetno tega nimajo/nimate. Kdor pa gre danes to delat pa bo za podaljsevanje C na 5 let delal zdravniske. Ce enkrat tega ne bi vec pac na UE reces da ne bi imel pa nimas vec te kategorije vpisane.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.874
4.839
113
51
Na sončni strani ALP
Očitno bo res za nas "stare" res veljalo do 80 leta. Lani sem menjal dokumente, ker je bilo mimo 10 let od selitve in mi na novem obrazcu vozniškega dovoljenja piše veljavnost kategorij (AM, B, C, E, G in variacije) do leta 2054. Če bi bil zapisan pogoj, da potrebujem spričevalo, potem na UE ne bi smeli podaljšati dovoljenja brez zdravniškega spričevala. Ali pač?!

Tu ne govorim o zdravniškem pregledu na katerega te napoti delodajalec ampak zgolj pogoj za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja katerega uredijo na UE in v 30 letih do danes me pri podaljševanju dokumentov še niso vprašali po kakšnem dodatnem papirju. Imam zabeleženo kodo 01.06. ker imam očala že iz srednje šole...

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
17.994
6.605
113
Apollo8

videl.

Če voziš vozilo B kategorije, policaj gleda če imaš veljavno vozniško dovoljenje za B kategorijo.

Zamenjaj "B" s katerokoli drugo in je enak odgovor.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.693
9.921
113
Očitno bo res za nas "stare" res veljalo do 80 leta. Lani sem menjal dokumente, ker je bilo mimo 10 let od selitve in mi na novem obrazcu vozniškega dovoljenja piše veljavnost kategorij (AM, B, C, E, G in variacije) do leta 2054. Če bi bil zapisan pogoj, da potrebujem spričevalo, potem na UE ne bi smeli podaljšati dovoljenja brez zdravniškega spričevala. Ali pač?!

Tu ne govorim o zdravniškem pregledu na katerega te napoti delodajalec ampak zgolj pogoj za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja katerega uredijo na UE in v 30 letih do danes me pri podaljševanju dokumentov še niso vprašali po kakšnem dodatnem papirju. Imam zabeleženo kodo 01.06. ker imam očala že iz srednje šole...
Zanimivo da nisi imel pogoja zdravniskega zaradi ocal.

birca

Pripravnik
26. okt 2007
428
20
18
Zanimivo.
"A" sem opravil maja 2013 in mi velja 10 let, usklajeno z veljavnostjo kartice.
"B" in ostali od prej pa mi veljajo do 80 leta.
Izgleda so v začetku 2013 spremenili pravila igre?
Blazko, prvic je tudi meni veljala A kategorija samo 10 let. Ob podaljšanju sem vprašal na UE zakaj je tako, pa je rekla da mi lahko napiše do 70.leta starosti.

Sem vpisal v Ai, pa mi to vrže ven:

V Sloveniji se vozniško dovoljenje kategorije A (motorna kolesa) po 70. letu starosti podaljša z novim zdravniškim spričevalom, ki potrjuje vašo psihofizično zmožnost za vožnjo, pri čemer se veljavnost določi na podlagi ugotovitev zdravnika, pogosto na 5 let (kot pri B kategoriji), vendar je to odvisno od posameznika in ugotovitev zdravnika. Predlogi v EU za skrajšanje meje na 70 let se nanašajo na nove direktive, medtem ko v Sloveniji vozniška, pridobljena pred letom 2013, veljajo do 80. leta, a to ne pomeni, da se ne preverja zmožnost vožnje.