In kako bo potem šofer vedel kdo ima prednost ‍

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.203
2.927
113
Prvič, je ni imel. Drugič, tudi če jo kdorkoli ima, ne sme zapeljati v križišče dokler ga prejšnji val ni spraznil. Hkrati pa tudi ne sme, če ve, da ga ne bo mogel prevoziti.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo in Samo Svoj

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.666
927
113
Nič ni napačno razumevano, mogoče edino pri tebi. Rdeči, kljub znaku z zeleno puščico ne more kar zapeljati in odpeljati v križišču pred modrim. Pravilo znaka z zeleno puščico namreč pravi, da lahko v križišče vozilo (rdeči avto) lahko zapelje samo, če pri tem ne ovira drugih vozil, ki so še v križišču in ga morajo sprazniti. Kapiš?
Zato če ima modri zeleno luč, potem jo ima tudi rdeči in če ima modri rdečo luč, potem jo ima tudi rdeči. S tem, da modri pri rdeči luči nima kaj silit v križišče, rdeči pa lahko, ker ima znak z zeleno puščico, ampak to ne pomeni kar absolutno dovoljeno zavijanje, saj rdeči lahko zavije desno kljub rdeči luči na semaforju le, če če pri tem nobenega ne ovira
Modri je v križišču. Stoji in čaka, da se sprosti prehod za zavijanje levo. Ne moremo razpravljati "če ima modri zeleno luč, potem..." ker je modri že mimo vseh luči in mora samo še zapustiti križišče, kar se hitro da (ampak varno). Zato je tvoje izvajanje v temelju napačno. Da pa vztrajaš pri tem, kaže na globje težave.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: Gonzo in aljoman

damirj

Guru
9. maj 2012
6.187
2.911
113
Modri je v križišču. Stoji in čaka, da se sprosti prehod za zavijanje levo. Ne moremo razpravljati "če ima modri zeleno luč, potem..." ker je modri že mimo vseh luči in mora samo še zapustiti križišče, kar se hitro da (ampak varno). Zato je tvoje izvajanje v temelju napačno. Da pa vztrajaš pri tem, kaže na globje težave.
Upam, da zelo malo voziš ali pa da vsaj ne bom nikoli naletel nate v križišču, še posebno ne v takšnem s tablo z zeleno puščico. Očitno ti prometna pravila predstavljajo nepremostljivo oviro.

• Všeč mi je
Reactions: aljoman

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.143
20
38
Upam, da zelo malo voziš ali pa da vsaj ne bom nikoli naletel nate v križišču, še posebno ne v takšnem s tablo z zeleno puščico. Očitno ti prometna pravila predstavljajo nepremostljivo oviro.

V prometu smo vsi. Od najmlajših do dementnih 80+ letnikov (žal).

Moj argument je, da bi morala prometna pravila težiti k ureditvi, kjer so stvari čim bolj logične, nedvoumne in enostavne. Glede na dolžino te razprave je upam da jasno, da zavijanje desno pri rdeči ne sodi v to kategorijo.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

gr69

Guru
15. dec 2009
12.216
3.215
113
še v SLO - ampak komaj
Khm - to ni nujno krivda samih pravil. Je kar precej na bralni pismenosti.
Žal se vedno bolj dokazuje, da z vsako generacijo le-ta vedno bolj pada. Ironija je, da to posledično pomeni, da se pišejo novi zakoni ozr. dikcije za stvari, ki so v sami osnovi že bile popolnoma smiselni in dobro urejene.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

damirj

Guru
9. maj 2012
6.187
2.911
113
V prometu smo vsi. Od najmlajših do dementnih 80+ letnikov (žal).

Moj argument je, da bi morala prometna pravila težiti k ureditvi, kjer so stvari čim bolj logične, nedvoumne in enostavne. Glede na dolžino te razprave je upam da jasno, da zavijanje desno pri rdeči ne sodi v to kategorijo.
Je res. Ampak tu ne govorimo o tem. Oz. tudi ja, ker predvsem bi pričakovali v prometu strpnost in gledanje okoli sebe in ne samo sebe, kot se je tu že parkat omenilo npr

če bo karambol po pa rdeč zatrjeval “sm mel zeleno”. Tko da lahko se ‘zlorabi’ rdečo pusčico v desno.

in

rdeči: “sm mel zeleno”

To se apriori bere kot "sm rdeči in imel sem prednost zaviti v križiče, kljub temu da ni bilo prazno" ali "BMK za modrega, bo že počakal" ipd. Konkretno to pravilo "rdečemu" ne nalaga nobene absolutne pravice ali prednosti, rdečemu kvečjemu nalaga odgovornost, da križišče odpelje šele, ko to lahko varno stori. Če to pomeni, da bo čakal zeleno luč na semaforju, ker je promet v križišču, bo pač moral počakat.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.319
14.691
113
kod Džej-Zija
Po mojem mnenju je ta zelena puščica za zavijanje desno ob rdeči luči dobra stvar. Niti ni toliko drugačna od predhodnih pravil. Na to foro smo že imeli utripajočo oranžno puščico (dobro, zares je črna na oranžni podlagi). Pa deluje brez problema.

• Všeč mi je

zakajaltersuxu

Fizikalc
19. jul 2007
1.637
90
48
Prvič, je ni imel. Drugič, tudi če jo kdorkoli ima, ne sme zapeljati v križišče dokler ga prejšnji val ni spraznil. Hkrati pa tudi ne sme, če ve, da ga ne bo mogel prevoziti.
Policaj bo poslušal argumente obeh strani in potem presodil, ne bo zraven nekega absolutnega duha ki mu bo prišepnil “rdeči je šel v rdečo”. Vemo kako je ko se dva najdeta ko se enemu npr mudi, drugi pa strka po telefonu. Poudarek je na tem da naj bi pravila omejevala možnosti človeških napak.

• Objave ne odobravam