In kako bo potem šofer vedel kdo ima prednost ‍

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.858
8.681
113
pri taščici
Modri ne rabi nič vedet ker osnovno pravilo v vsakem kri(o)žišču je da ima VEDNO prednost tisti ki je že v križišču oz. ostali morajo (tudi pri zeleni luči) čakat da vsi od prej varno zapustijo križišče. Sicer je to sedaj tricky, ampaka v konkretni situaciji če bi vsi lepo ignorirali modrega in šli v zeleno pučico, bi ta obstal sred križišča in blokiral potem še promet ki se sprosti levo-desno glede trenutne osi pogleda. S tem da zelena puščica ni prednost sama po sebi, greš lahko samo če je varno in tu se modri čisto legalno pelje (v bistvu je vseeno ali ima rdečo ali še zelo luč ima v tej situaciji vedno prednost).

Glede členov bi pomojem lahko rdeči dobil kazen glede na te člene, je pa kazejn smešna 80 eur oz. 40 eur s polovičko.

57. člen, 2 točka:

59. člen, 1.
Katera umetna inteligenca ti je napisala da ima VEDNO pred ost tisti kar je ze v kriziscu.
Kaksna neumnost pa je to?
Ce zavijas levo bos cakal sredi krizisca tudi tisti avto ki je km oddaljen od krizisca.
Kaj sele tistega ki je pri semaforju.
Ce je pred njim vozeca kolona.

• Všeč mi je
Reactions: aljoman

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.858
8.681
113
pri taščici
Stara tema, ampak recimo, da naslov ustreza.

Spodnja situacija. Rdeča luč se je ravnokar prižgala, modro vozilo bo levo zapustilo križišče, ampak sočasno bi tudi rdeče vozilo zavijalo desno. Kdo ima prednost? Drugih avtov ni.

(meni grejo sicer ti novi znaki precej na živce, ker hitro lahko spregledaš pešča)

Poglej priponko 104805
Se večja neumnost je taka puscica tam kjer ni desbega zavijalnega pasu.
Recimo v nasprotni smeri krizisce za ihan.
Kolona do Mercatorja in dlje. Samo zato ker ni locenega zavijalnega pasu za Ihan, ki bi pobral vsaj cetrtino prometa. Pa je prostora vec kot dovolj, dejansko bi lahko po stari trasi speljali plocnik in zavijalni pas in sploh ni potrebe po voznji skozi krizisce.
Kot je na Rodici, Šentjakobu, Črnučah, v centru nasproti tržnice

...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.551
4.922
113
Katera umetna inteligenca ti je napisala da ima VEDNO pred ost tisti kar je ze v kriziscu.
Kaksna neumnost pa je to?
Ce zavijas levo bos cakal sredi krizisca tudi tisti avto ki je km oddaljen od krizisca.
Kaj sele tistega ki je pri semaforju.
Ce je pred njim vozeca kolona.
Ja itak VEDNO je tu mišljeno v smislu da se križišče prazni, torej situacija ko se menjajo luči ima še vedno prednost tisti ki je obstal v križišču od prej četudi ima rdečo luč ... ker je že v križišču. To da mora upoštevat osnovna prometna pravila pa mislim da je logično.

Isto kot znaki za srečanje (prednost smeri) veljajo do točke ko nekedo ni že v območju zožanja, v takem primeru ima prednost pred tistim ki ima znak za prednost.

kajn

Guru
5. okt 2007
3.444
2.424
113
Iskajoč brata
Super tema, hvala za obrazložitev zelene puščice. Čisto možno bi bilo, da bi prišel v situacijo, kjer bi jaz desno zavijal, pa bi izsil tistega v križišču.
Se vidi, da je zmeraj treba se izobraževati
Hvala

• Všeč mi je
Reactions: mosseero

mistique

Guru
16. jun 2009
16.690
3.712
113
Čudni ste, samo to lahko napišem. V MB nam te puščice delujejo v nulo, nisem še slišal za nesrečo zaradi zelene puščice. Včasih je treba koga s trobljenjem (neupravičeno) spodbudit, ali pa "tujci" nimajo pojma kaj jim znak govori; taki iz drugih delov SLO, ne pravi tujci, tem je vse jasno.

PS: daljnih 45 let nazaj ko sem delal izpit mi je instruktor rekel: če ne veš kak znak ima nasprotni (no zato imamo trikotne in osemkotne, da jih od zadaj ločiš) pa kdo ima prednost, čisto počasi zapelješ naprej in nihče ni tako nor, da se bo zaletel - danes nisem več prepričan v ta nasvet, ki je deloval vedno do sedaj.
Tako je, če izsiljuješ, imaš povsod prednost. Le v vrsti na zavarovalnici ne :evil:

Pri teh zelenih tablah si hitro v prekršku. En takšnih je povsem realna situacija, kjer se dogaja, da je pri rdeči luči na pasu za naravnost (in desno) vozilo, ki čaka zeleno luč za nadaljevanje vožnje naravnost čez križišče, za njim se pripelje vozilo, ki želi desno in preprosto obvozi stoječe vozilo in pri rdeči luči (in praznem križišču) zavije desno. Ja, znanje je šibko...kultura tudi.
1773823558873.png

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.574
5.020
113
Tako je, če izsiljuješ, imaš povsod prednost. Le v vrsti na zavarovalnici ne :evil:

Pri teh zelenih tablah si hitro v prekršku. En takšnih je povsem realna situacija, kjer se dogaja, da je pri rdeči luči na pasu za naravnost (in desno) vozilo, ki čaka zeleno luč za nadaljevanje vožnje naravnost čez križišče, za njim se pripelje vozilo, ki želi desno in preprosto obvozi stoječe vozilo in pri rdeči luči (in praznem križišču) zavije desno. Ja, znanje je šibko...kultura tudi.
Poglej priponko 104821
Saj pravim čudni ste in si izmišljujete neke situacije - kdo pri zdravi pameti gre pri rdeči luči obvozit vozilo pred sabo? Drugače znak velja vedno za prvega ne pa drugega, tretjega,...

Pa ne ti meni o izsiljevanju.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.319
14.691
113
kod Džej-Zija

Poglej priponko 104821
Jap, v mojem koncu je križišče s tako zeleno puščico, kjer nekateri to redno počnejo. Obvozijo stoječega in zavijejo desno. :mad:

• Všeč mi je
Reactions: mistique

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.551
4.922
113
Te zelene table itak 3/4 šoferjev ne razume od ostale polovice, ki jo razume jih jo pa pol uporablja narobe. Dejansko res nebi škodilo da pred ponovnim dvigom kartice za izpit greš še na šnelkurz novosti zadnjih 10 let in opraviš nek pisni preizkus preden ti jo izdajo za naslenjih 10 let.

Sicer forku že osnovne ki so 50 let iste niso jasne, recimo da se zapelje če zavijaš desno DO SREDINE križišča ne 2m preko črte oz. semofarja, pa da če križišče ni prazno (ne boš prišel čez ker je kolona) ne rineš vanj samo zato ker imaš zeleno. Takim bi dajal kazni pa bi bil promet bolj tekoč pa urejen, samo kazni so smešne in inkasanti raje postavijo šotor z radarjem takoj za tablo za naselje ki je 200m od najbližje hiše in pobirajo tiste velike denarje in pike.

(da ne pridemo do krožnih križišč ki jih še danes 1/2 folka ne razume in ne razume pomena žmigavcev pa pomena pretočnosti, bognedaj sedaj še kakšna turbokrižišča na veliko postavljat ker folk ni sposoben dojemat kaj je to)

zakon

Guru
16. maj 2008
9.717
1.265
113
toti Maribor
Te zelene table itak 3/4 šoferjev ne razume od ostale polovice, ki jo razume jih jo pa pol uporablja narobe.
Kako je ne razume? Izpit sem delal pred skoraj 40 leti, pa dobro razumem zakaj se gre. Tudi v medijih je bilo veliko rečenega o tem. Samo ljudje raje berejo Facebook, Tiktok, Instagram in ostalo sranje, kot pa resne novice! Kaj boš enako rekel tudi za krožišča?

mistique

Guru
16. jun 2009
16.690
3.712
113
Saj pravim čudni ste in si izmišljujete neke situacije - kdo pri zdravi pameti gre pri rdeči luči obvozit vozilo pred sabo? Drugače znak velja vedno za prvega ne pa drugega, tretjega,...

Pa ne ti meni o izsiljevanju.
Ja, četudi je neverjetno, si zgornje situacije nisem izmislil. Glej na njo, kot dodatek na to kar se menimo in kar si napisal tudi sam...nekateri si pravila interpretirajo po svoje na proaktiven način, drugi pa pasiven (jim je treba trobiti)...oboji imajo problem s poznavanjem pravil in/ali kulturo v prometu.

O izsiljevanju pa vem zelo veliko! :evil: Recimo tudi to, da gospodična v zgornjem križišču pri rdeči luči zapelje desno, vozilo, ki se pravilno pripelje po prednostni (z leve strani) pa pač malo zabremza...temu jaz rečem izsiljevanje (prednosti).

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.002
9.218
113
Iz kje si ti razbral da rdeci stoji?
Je pri zeleni stal in bo pri rdeci speljal?
Avtor je namrec napisal da se mu je ravnokar prizgaja rdeca luc..

Rdeci mora obstat ali izsiljuje.

Da bo lažje - predstavljaj si, da si ti v tej situaciji modri in ne rdeci in v tem kriziscu pocita To bo mogoce poenostavilo "debato".

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.551
4.922
113
Kako je ne razume? Izpit sem delal pred skoraj 40 leti, pa dobro razumem zakaj se gre. Tudi v medijih je bilo veliko rečenega o tem. Samo ljudje raje berejo Facebook, Tiktok, Instagram in ostalo sranje, kot pa resne novice! Kaj boš enako rekel tudi za krožišča?
To sem že ob uvedbi teh tabel napisal, da v sloveniji imamo od vedno v križiščih (in celo krožiščih) kjer se to rabi opcijo desnega bypassa, ki nima prednosti (dejanski obvozni "pas"). To vsi razumejo in znajo uporabljat, ker imaš na pasu narobe obrnjen trikotnik. Ta tabla je sedaj ista stvar samo da ni ločen pas, ampak si na osnovnem pasu pri semaforju. Skratka eno dobro prakso so zamenjali z opcijo, ki je malce tricky če ne poznaš pravil + ze večino slovenskih križišč je zanič (tudi tam kjer jih sedaj postavljajo ne pašejo in vedno več tega se dela, primer zgoraj ko imaš pas naravnost in desno. Žalostno je da se to sedaj dogaja celo na novih križiščih, skratka prehaja v "slabo prakso").

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.568
11.139
113
Že tista situacija iz 2022 niti pod razno ni dvoumna in tudi leta 98 ko sem jaz delal vozniško ni bila. Trikotnik in stop znak sta si enakovredna, edina razlika je, da pri stop moraš najprej ustavit, nato do točke vidnosti pri trikotu direkt na točko vidnosti. Tukaj pa tudi ni dileme, zelena desno puščica ti daje pogojno dovoljenje zaviti desno ob rdeči luči, če imaš prosto pot, ne absolutne ustavne pravice, kot si nekateri predstavljajo. Tako da pravila niso dvoumna, ampak ljudje najenostavnejših stvari ne razumejo.