Državni spam in širjenje panike

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.981
2.050
113
Čudno da enih ni motilo, ko so po TV na vseh kanalih prekinili program in predvajali nujna sporočila. Pa ravno sredi filma :D

• Haha
Reactions: uncle_sam

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.723
761
113
Smo imeli avgusta '23 sirene za splošno nevarnost v poplavah. Glede na to, da je prišlo tudi do izpada elektrike ni bilo ravno veliko možnosti za poslušanje radia ali TVja. V teh primerih je kakšen SMS z informacijami še kako dobrodošel. Seveda, če ni predhodno padel tudi komercialni del telekomunikacij tako kot '14 v žledolomu. Delovanje siren je še vedno pomembno iz vidika splošnega alarmiranja katerim bo SMS prinesel, upajmo, še kakšno infomacijo več. Da se vklapljajo vsako prvo soboto v mesecu me prav nič ne moti. Upam, da ne doživimo jodlanja iz stoplov 2x na dan, pa se odjavi od tistega, če se moreš...
V kolikor je mišljeno, da se hkrati s vklopom sirene pošlje SMS, je to z mojega stališča OK,
samo, da ne bo slučajno SMS za vsak ARSOv alarm. :rolleyes:

• Všeč mi je
Reactions: Zgaga

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.063
7.481
113
Kar se jaz bojim je bolj kontra smer. Da ne bo smsa in bo folk doma sedel, ker ni tok hudo... Ker zdaj je narod nastelanza vse stvari, da mora sms dobit, da se spomni nekaj narediti pa nekam iti...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.927
737
113
V kolikor je mišljeno, da se hkrati s vklopom sirene pošlje SMS, je to z mojega stališča OK,
samo, da ne bo slučajno SMS za vsak ARSOv alarm. :rolleyes:
Obveščanje za oranžne in rdeče alarme ni tako napačno, saj imaš ogromno ljudi, ki tega ne spremlja (sploh kakšni turisti ipd.).

Saj zato pa bodo uvedli več različnih nivojev "prioritete" obvestil (4 nivoje, če sem pravilno zasledil), tako da upam da bodo ta del ustrezno upoštevali pri sporočilih.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
14.284
4.721
113
Sem šel pogledat in hudič še ostane v zgodovini nujnih sporočil.

In tak zgleda to, pa telefon se dere ko hudič.

Screenshot_20250619_170734_Wireless emergency alerts.jpg

Screenshot_20250619_170731_Wireless emergency alerts.jpg

• Všeč mi je
Reactions: Zgaga

koliko

Guru
21. avg 2007
4.574
2.710
113
SV SLO
V Romuniji sem imel priložnost slišati kako to deluje. Prvič sploh nisem vedel zakaj se gre ker je bil alarm ob 1 zjutraj na obeh telefonih pa soglasno sta oba bila še glasnejša kot en sam. Pa teta je nekaj govorila po romunsko in nato nekaj po angleško. Oba naju je vrglo s postelje in niti približno nisva vedela kaj za vraga se dogaja.... Drugič pa se je zgodilo na avtocesti proti Craiovi, takrat isto alarm z dveh telefonov glasno v sto mater in na prvo kar sva pomislila, da je z najinim potovanjem konec, ker je odpovedal moto, menjalnik, da so prazne vse gume, in da bo avto razneslo kar takoj. Takrat sem ugotovil za kaj se gre se komaj pomiril... Šlo pa je za obvestilo, ker je nek idiot ugrabil nekega otroka in da naj javimo na policijo, če bomo videli kaj sumljivega. NORO vam pravim.....

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.927
627
113
42
povsod malo
Spam, ki lahko reši življenje.
Npr. Ob poplavah, ki so bile avgusta 23 praktično nihče ni vedel zakaj tulijo sirene ob 3 zjutraj za neposredno nevarnost.
Tak primer je bil par tisoč ljudi po kampih, ki jih je bilo treba na silo evakuirat.
Ali pa praktično vsi na Koroški Beli, ki niso slišali siren zaradi dobre zvočne izolacije oken in vrat ko je pretil zemeljski plaz in so gasilci hodili od vrat do vrat.
Ali pa da gre kakšna strupena kemikalija v luft.
Pa požari, rušilni potres, teroristični napad...

Ta sporočila dopolnjujejo obstoječo alarmiranje in ti dajo dodatne informacije ker roko na srce kdo pa posluša lokalni radio?
1 stopnjo, najvišjo (glej zgoraj) ne bo možno izklopiti ostale tri pa.

tony

Guru
23. jul 2007
10.191
1.741
113
" Npr. Ob poplavah, ki so bile avgusta 23 praktično nihče ni vedel zakaj tulijo sirene ob 3 zjutraj za neposredno nevarnost."

Ne bo posebej nucalo, če je nihče ne sproži. V Mengšu je recimo niso...

• Všeč mi je
Reactions: Garfildd

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.959
3.496
113
Ne morem verjet koliko zaplankanosti je na tem forumu. Šneci, že to da greš odpret temo s takim butastim naslovom in tezo o posegu v zasebnost, je pod nivojem osnovnošolca, kaj šele nekoga, ki se ponaša s študijem na Pravni fakulteti.

Noben vas ne sili imeti mobilni telefon! Na Nokii 3310, pa Eriksonih prve generacije, menda ne dela. :evil:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.476
4.368
113
Cell broadcast je obstajal že v nokiah 3310, za eriksone nisem prepričan ampak mislim da je bil tudi v meniju (t10). Skratka stvar ni tako nova, je del osnovnega GSM standarda.

Bolj je bedarija da se to uvaja kot se, ker imata tako google kot apple v svojih sistemih že implementiran lasten sistem za isto/podobno stvar. Oba sistema podpirata funkcije ki so precej bolj napredne od tega kar bomo dobili mi.

Aja me zanima če dela tole preko wowifi? Pomojem da ne, tako da bo precej začudenja, ko 1/4 državljanov ne bo dobila obvestila ker so implementirali 30 let staro tehnologijo za miljonske zneske na omrežjih ki so popolnoma v ku...

Pa tudi že vidim kako bo, ko bo prvič nek resen dogodek, 100% bo učinek nasproten ker bodo ljudje panično klicarli naokoli kar bo uspešno sesedlo centrale. In na koncu bodo službe CK komunicirale preko radijskih postaj in trkanjem članom na vrata.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.476
4.368
113
Aja 4 miljone so dali za tole? Pa 300k vsako leto za vzdrževanje. Google pa apple imata stvar rešeno preko APIja, stvar se vgradi v obstoječ sistem zaščite za par 10k EUR (realno je dela za enega sposobnega programerja za 1 mesec).

(tole je napisano kot trigger da se apolić javi v temo, pa napiše da zakaj nisem še tega naredil če je tolk ajnfoht ;) )

tony

Guru
23. jul 2007
10.191
1.741
113
Saj je vendar jasno, da se bo implementiralo najdražji možen sistem*. Kdo bo pa sicer vse zaslužil s projektom? Kdo bo dobil provizije, ker je biznis zlobiral pravemu? Kdo si bo pripel orden za zasluge na levo joško?

*Razlog zakaj ravno najdražji sistem bo pa: "mi to moramo" (spomnite se budale od Seršenove), "vsi to že imajo" in "drugače ne more biti".

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.742
10.105
113
Aja 4 miljone so dali za tole? Pa 300k vsako leto za vzdrževanje. Google pa apple imata stvar rešeno preko APIja, stvar se vgradi v obstoječ sistem zaščite za par 10k EUR (realno je dela za enega sposobnega programerja za 1 mesec).

(tole je napisano kot trigger da se apolić javi v temo, pa napiše da zakaj nisem še tega naredil če je tolk ajnfoht ;) )
Ti bom kr jest to reku.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.695
5.381
113
To je pa "politična" rešitev, korupcija pri večjem delu projektov...

p.s. ne morem komentirat kok zastarelo omrežje imamo, ampak lahko pa rečem da je pokritost proti proti sosednjim državam daleč nad nivojem.