Drugi tir

6. sep 2007
5.067
151
63
Vzrok naj bi bilo udrtje tira ali ovira na tiru, poroča dopisnica TV Slovenija Eugenija Carl. Dve cisterni puščata gorivo. Gasilci so zaradi nevarnosti eksplozije mesto nesreče polili s peno.

Do iztirjenja je prišlo ob izhodu iz predora.

Kot je za TV Dnevnik poročala Irena Cunja naj bi po neuradnih podatkih v tla steklo 25 tisoč litrov snovi. Prizorišče nesreče sta že obiskala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes.

Poveljnik gasilske brigade Koper Denis Glavina je povedal, da je imela kompozicija 18 vagonov in šest od njih se je v predoru iztirilo. Dva vagona sta se pri tem "prislonila" na zid in iz njih je iztekal kerozin.

Pristojne službe preverjajo morebitno izlitje goriva v podtalnico, saj gre za vodovarstveno območje rižanskega vodovoda.

vir vlaki.info

gledam slike, vagoni so progo dobesedno preorali, tukaj vlai še nekaj časa ne bodo vozili.
 
25. avg 2007
14.368
388
83
Kot kaže, pa je močno poškodovana tudi železniška proga, za popravilo katere bo po prvi oceni potrebno več kot mesec dni. Kasneje je direktor SŽ Infrastruktura Matjaž Kranjc za Delo povedal, da je ta ocena pretirana in da bodo posledice nesreče odpravili v treh dneh.

To je edina proga, po kateri vozijo vlaki iz koprskega pristanišča, kar lahko povzroči enormno škodo. Na kraj nesreče je prišlo večje število policistov, gasilcev in delavcev Slovenskih železnic.
 
27. feb 2013
9.488
141
63
Kamnje
še dobro da so tramovi na zalogi. par let nazaj ko se je isto en vagon iztiril niso niti imeli tamov in je res trajalo precej časa da so popravili.
 
14. avg 2009
7.173
564
113
Od danes zjutraj - spuščal en vagon (ne dva), izteklo cca 10.000L kerozina večinoma direkt v zemljo in Rižano (vodovod!!!); predvidoma danes naj bi vagone odstranili, jutri naj bi stekel promet.

Bolj me skrbi to, da izteka direkt "v Rižanski vodovod" - očitno smo s tem dobili dvojni drugi tir! ;)
 

sass

Fizikalc
1. sep 2007
4.274
65
48
ne ne, brez skrbi. prejšnji teden nas je veliki forumski strokovnjak za copy/paste, uporabnik en-dva-tri, prepričeval, da drugega tira zdaj sploh ne rabimo več, ker so madžari podpisali pogodbo s trstom.
 
2. mar 2018
5.742
1.398
113
Levičarske zahteve:valjamse::valjamse:


  1. Vlada in pristojne službe (vključno s Slovenskimi železnicami) naj pripravijo akcijski načrt za varnost prometa na železniški progi Divača-Koper do začetka obratovanja drugega tira. Sedanji pretovor presega teoretične zmogljivosti proge in ob sedanjem prometnem režimu ne omogoča ustreznega vzdrževanja. To v praksi potrjuje tudi ta nesreča. Vedeti moramo, da se bo pretovor v naslednjih letih še povečeval (tako kot se tudi zadnja leta in ves čas obstoja, z izjemo večjih kriz). Torej bodo Luka Koper, logistične firme in same Slovenske železnice težile k povečanju prometa, čeprav zanj ni več veliko možnosti.
    Zato je treba jasno povedati, koliko vlakov in kakšnih vlakov lahko vozi po tej progi. Po potrebi uvesti omejitve prometa, zlasti nevarnih snovi, in daljše zapore proge za vzdrževalna dela. Recimo omejiti ali prepovedati tranzit določenega, zlasti nevarnega tovora, in voziti le toliko, kot znašajo potrebe Slovenije.
  1. Vlada mora zagotoviti sredstva za čimprejšnjo izgradnjo drugega tira in to v proračunih za 2020 in 2021, ki jih bo parlament obravnaval jeseni. To pomeni dvoje.
    Prvič, zagotoviti 200 mio € kapitala, ki naj bi ga po scenariju prejšnje vlade vložile “zaledne države” (Madžarska).
    Drugič, zagotoviti tudi sredstva, ki jih hoče podjetje 2TDK najeti pri komercialnih bankah, kar je najdražji denar. Opcij je več, npr. da posojilo da Republika Slovenija ali pa poveča kapitalski vložek ali pa da 2TDK izda obveznice z državnim poroštvom. Gospodarske razmere so dobre, obresti za državne obveznice izjemno nizke. Ni razloga, da bi se zanašali na kredite tujih bank z visokimi obrestmi, čeprav si seveda marsikdo obeta kakšno provizijo okrog tega posla.
 

Ytbnd

Fizikalc
2. mar 2010
8.108
84
48
Od danes zjutraj - spuščal en vagon (ne dva), izteklo cca 10.000L kerozina večinoma direkt v zemljo in Rižano (vodovod!!!); predvidoma danes naj bi vagone odstranili, jutri naj bi stekel promet.

Bolj me skrbi to, da izteka direkt "v Rižanski vodovod" - očitno smo s tem dobili dvojni drugi tir! ;)
Vsakemu tam okoli bi dali 5 l kanto in bi spravili kerozin nekam na varno.
 

Matko

pohodnik
18. jul 2007
4.362
74
48
Delavci Rižanskega vodovoda prisotnost kerozina v vodnem viru trenutno ugotavljajo z vohanjem (kerozin ima močan vonj) na štiri ure in jemanjem vzorcev na osem. “Trenutno imamo stvari pod kontrolo, od ministrstva pa smo zahtevali, naj nam poišče inštitucijo, ki bo prevzela monitoring in bo pravočasno povedala, kdaj in če bo treba ustaviti črpanje podtalnice. In takrat bodo za Obalo nastopile izredne razmere,” je poudaril Pregelj.
Ob prebiranju tega, sem moral pogledati na koledar katerega leta smo.
 
Nazadnje urejeno:
12. nov 2007
12.511
288
83
Vsak prebivalec območja bo pa pokasiral toliko kerozina kot ga dobi ko mu vodovodar menja počeno pocinkano cev (če ima srečo in vodovodar pri vrezovanju navoja ne pobere prvega odpadnega olja iz motorja).

BTW, včasi je petrolej (kerozin) veljal za najboljše sredstvo pri ušeh, kdor je starejši od 50 let je zagotovo dobil na glavo vsaj pol litra kerozina pa še vedno veselo skaklja naokoli brez posledic
 
Všečki: Robert

Spajky

Fizikalc
7. jun 2017
702
27
28
Obala
... najboljše sredstvo pri ušeh, kdor je starejši od 50 let je zagotovo dobil na glavo vsaj pol litra kerozina pa še vedno veselo skaklja naokoli brez posledic
Eno ga je dobit na glavo, drugo pa ga pit nevedoč iz pipe skupaj z vodo ... IMHO, tudi če bodo analize sploh kaj pokazale, bodo na TV še vedno klamfali, da je vse Ok. Analizo in poročanje se da "lepo" prirediti in tako "miriti" folk, da ni panike ; kaj pa je v resnici pa - primer Kemis npr.... oz. na kraškem terenu se zadeve pokažejo z zamikom, do takrat pa bo folk že pozabil nesrečo ...

erikson : zanimivi so komentarji na linku pod sliko :fredi: ....
-----------------------------
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...
 

Robert

Fizikalc
21. jul 2007
2.028
13
38
Tolmin
Spajky: Z WD40 pa veselo špricaš naokoli in vdihavaš njegove hlape.
Pa petrolej pečke, kjer petrolej izgoreva na mrežici brez dimnika! tudi niso škodljive.
Pa v morju, kamor letala odvržejo odvečno gorivo se tudi vsi veselo namakamo in sploh so dobre in zdrave morske ribe.