Domači avtomati za kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.404
4.503
113
Doma že deveto leto brni Dolce Gusto, ki pa počasi izdihuje. Delamo si predvsem Cortado (Espresso z mlekom ali po domače Macchiato), Espresso in pa Au Lait (kot ena podaljšana kava z mlekom). Redko redko pade še kakšen Cappuccino, pa še to zgolj za goste. Cappuccinu se zlahka odpovem in ga ne potrebujem v novem avtomatu. Zelo zelo rad pa bi imel tudi brezkofeinsko opcijo.

Torej Macchiato, Esspresso, podaljšana z mlekom, brezkofeinsko, to je načeloma to.

Všeč mi je okus Dolce Gusto kave, vendar bi rad preizkusil tudi kaj novega, kar je mogoče še boljše, predvsem pa me zanima opcija, kjer dolivam sveže mleko in ne mleko v prahu. Še vedno je želja, da se kava pripravi (zelo) preprosto. Količinsko je ni veliko, recimo povprečno 2 na dan.

Nekako sem zožal opcije na Illy in Nescaffe. Zakaj? Pojma nimam, ampak nekako mi delujeta med večjimi firmami z dovolj opcijami, da najdeš nekaj kar ti ustreza. Oba imata mašine, ki imajo zraven tudi možnosti svežega mleka in seveda kavo v kapsulah. Potencialno ima Illy še možnost sveže kave, vendar ne vem, če je okus kaj drugačen od kapsule. Glede mleka mi je še najbolj všeč od Illy, ki ima samo "lulček" ven in mleko naliješ v svojo posodico in prisloniš k "lulčku", ki ti ga pogreje in speni. V tem primeru ni čiščenja dodatne posode, itd.

Kar me je razočaralo je, da nikjer v Slo ne moreš priti in sprobati kave, ki ti jih naredijo te mašine. Oz. ali kdo pozna kje bi to naredili? Seveda plačam, ampak si ne predstavljam kupit vse, nato pa ugotovit, da mi je zanič. Rad bi pil klasični Macchiato od Nescaffe, Illy kapsule in Illy mleto, da vidim razliko. Vem, da povsod sam doziraš količine, to bi že naredili, da je tam tam.

Ima kdo ali Illy ali Nescaffe in lahko pove kakšno osebno izkušnjo glede mašin, okusov, kako je s temi dodatki za mleko, itd.?
 
Jaz sem pri enem lastniku gostilne narocil dve sorti, pozabil brand. Dobim v cetrtek. Pravi da je bolje kot Illy in Lavazza, s ceno tam tam oz mal nizje celo.

sem pa zaenkrat obupal nad avtomatom, ker ne vem kam naj ga dam. Kupil Moka bialetti, pa od prej imam Hario sistem. Bomo videli.

misliš kafetiero? pazi kava iz kafetiere ne bo enaka kavi iz kavomata
 

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.731
581
113

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.568
6.180
113
Illy je bomba kava za kafetiero. Enako tudi Kimbo Gold. Cena je tam tam.
Vsekakor je 100% arabica veliko boljša kot robusta in tudi več jo lahko popiješ, saj te ne zadane tako kot robusta.
Kupiš pa kavo lepo na kupon -25% (Tuš, Spar, Mercator) in je cena bolj ugodna kot naprimer v Italiji.
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.568
6.180
113
Sam imam že kar nekaj časa Illy X7.1 pa občasno z vesljem pijem kavo iz kafetiere. Posebej takrat, ko želim poizkusiti tudi kakšno drugo kavo. Kafetiero imam velikosti, mislim da za 3 osebe in se mi zdi da je ravno pravšnja zame. Govorim za 100% arabico.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.355
8.717
113
V vsakem primeru je fajn investirat v mlinček za kavo, ker predmleta kava je vedno oksidirana.

Kej tazga je bomba za kafetjero.
 
  • Všeč mi je
Reactions: bertoncl

sixpower

Guru
22. sep 2011
2.913
2.366
113
Lublana
Obišči stran
Jaz samo še segafredo. Mi je dobra, pa ugodna je. Trenutno najceneje na mimivrste kilska...

Nikoli nisem maral Segafredo, verjetno zaradi slabih izkušenj v Ljubljanskih lokalih, zato sem bil dolga leta pristaš zgolj Lavaze in Illy, pred kakšnim letom sem pa čisto slučajno kupil Segafredo, ker drugega razen bracafeja in podobnih brozg v bližnjih trgovinah ni bilo, zaradi karantene pa tisti moment nisem mogel neki veliko po trgovinah skakat. Segafredo me je neverjetno presenetila. Odlična kava!
 
  • Všeč mi je
Reactions: bertoncl

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
3.738
2.618
113
Illy je bomba kava za kafetiero. Enako tudi Kimbo Gold. Cena je tam tam.
Vsekakor je 100% arabica veliko boljša kot robusta in tudi več jo lahko popiješ, saj te ne zadane tako kot robusta.
Kupiš pa kavo lepo na kupon -25% (Tuš, Spar, Mercator) in je cena bolj ugodna kot naprimer v Italiji.
Meni pa ravno Illy iz kafetiere ni všeč. Mi je Segafredo boljša (in cenejša). Mi je pa Illy všeč gostilniška in iz kapsul.
 

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.404
4.503
113
O tem Segafredu poslušam že lep čas. Katero zrnje pa je najbolj ok od njih (za Espresso in avtomat)? Mi smo bili večinoma na Lavazzi, pa se naveličali, prešli na Pellini Top, ki nam je odlična, ampak imam včasih jo problem dobiti, pa ne škodi imeti še kakšno drugo sorto doma.
 
I

Izbrisan uporabnik 3287

mogoce bi lahko napisali, kako (kako fino, nastavitve) jo meljete. vem, vsaka zadeva ima drugace, a vseeno, vsaj priblizno. recimo 1/10. visja stevilka, bolj fino mleto.
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.568
6.180
113
Pred časom sem šel parkrat v SPAR, kjer imajo mlin za mletje kave. Enkrat je bila kava mleta prefino (za turško), drugič pregroba in je bila kava vodena. Zato sem obupal in pač kupujem kavo Illy, ki je že mleta za espresso aparat.
Ko pa se mi zalušta piti iz kafetiere, kupim mleto za kafetiero. Tukaj je izbire dovolj, zato lahko raziskuješ kaj ti paše.