Dobri sosed, ne pusti izgradnje kanalizacije

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
11.274
767
113
Marlbor
Torej je pat pozicija. Zato je razumljivo, da če bo želela občina peljat vode po 'njegovi' ulici, da tega ne bo pustil...ker si misli, da naj najprej občina odkupi to površino, ter jo da nato v javno dobro in dela z njo kar hoče.
Lahko pa uporabniki odkupijo to zemljišče, če občina noče. Njemu pač verjetno ni v interesu imeti to zemljišče v lasti, ki je zanj neuporabno, hkrati pa mu bo država enkrat še zaračunavala nepremičninski davek. Zato je vsak tak poseg na zemljišču praktično edina priložnost zanj, da izsili odkup.
 

haloski_pepek

Fizikalc
2. okt 2007
894
215
43
Vsi ostali nelastniki imajo soglasje za vožnjo, saj se je zadnja hiša zgradila pred več kot 20 leti. Takrat je občina, sicer po privat zemlji, potegnila asfalt in redno pluži. Seveda občina nima interesa odkupa, rabi pa služnost.
Je možna v skladu z zakonom o zemljiščih t.i. "prisilna" služnost, če gre za gradnjo javne infrastrukture. Ker razlastitev bi tudi dolgo trajala, kar je tudi ena izmed opcij.
 

Gonzo

Majstr
1. sep 2007
4.942
426
83
EU
Do naše hiše je občinska cesta, ki se nadaljuje prek naše parcele do štirih vikendov. Ta del prek naše parcele je v privatni lasti (naši) in ne občinski. Vikendašem normalno dovolim vožnjo prek naše parcele, ker so to počeli še preden smo kupili hišo. Na začetku parcele sem naredil obračališče, da vikendaši ne rabijo celo pot od vikendov voziti vzvratno, in da mi ne obračajo na dvorišču med našimi avti.

Vikendaši so neproblematični in se držijo dogovora..

Eden prodaja vikend in me je vprašal, če bi se prehod čez naše ozemlje dalo urediti papirnato, da bi to ostalo za vedno za morebitne nove lastnike.
Skrbi ga dostop po privat cesti, česar kupci ki pridejo na ogled niso veseli.
Razložil sem, da vsem omogočam neovirani prehod in zato ni potrebe po nobenih dokumentih.
Zanima me:

1- Lahko me vikendaš prisili v upis kakšne služnosti proti moji volji?
2- Morebitni novi kupec (ali lastnik) reče "imel bom kmečki turizem", in po moji parceli naenkrat začnejo voziti avtobusi, kar jaz ne bom dovolil
Da obudim staro temo z novimi vprašanji.
Vikendaši vozijo prek naše ceste do svojih vikendov , tako kako sem zgoraj opisal. Enkrat sem bil na občini zaradi vzdrževanja ceste in so rekli, da je cesta kategorizirana, vendar v zasebni lasti (moji). Zato ne sodi pod redno vzdrževanje.
Sedaj pa nova zadeva.
Zadnji vikendaš pride k meni in me zaprosi za pisno dovoljenje, za prehod po moji cesti do svojega vikenda.
Odgovoril sem, da ni potrebe, ker imamo ustni dogovor z vsemi vikendaši že petnajst let, da lahko vozijo prek.
Odgovoril je, dadela prizidek in potrebuje za gradbeno dovoljenje, ker mu na občini ne dovolijo brez moje odobritve prehoda.
Vikend je zgradil že v času stare Juge in prav,i da mu je dokumentacija zgorela v požaru. Zato sedaj mora narediti vse znova.
Ne znam kakšno dovoljenje občina zahteva.šel bom k vikendašu po podrobnosti.
Je možno napisati kašen dogovor o uporabi ceste, kateri bi bil omejen na čas, naprimer pet let. ?
Je možno ta dogovor vezati na osebo (lastnika) in ne na nepremičnino (vikend).
Držim se pravila, da ne iščem sovraštva tam, kjer ga ni, vendar ne želim da ostali vikendaši navalijo s svojimi zahtevami.
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
8.726
1.350
113
Ne in ne.

Če dela legalizacijo = kot novogradnja rabi urejen dostop do prve javne ceste (čeprav bi mogoče šlo z dokazovanjem kategorizirane ceste), kar pomeni vpis služnosti v z.k..
Lahko pa tako služnost pogojuješ s sofinanciranjem vzdrževanja in potem se bo hitro našel "višji interes" za prevzem ceste v občinsko last.
 
  • Všeč mi je
Reactions: brane_new

Krokar

Zelenc'
27. jan 2019
27
16
3
Sosed gradbenega dovoljenja brez zemljiško knjižno urejenega dostopa ne bo dobil. Kar pomeni, da boš moral podpisati služnost.

Upam, da veš tudi to, da imajo vikendaši v vsakem primeru iztožljivo pravico do nujne poti oz. bodo imeli čez 5 let pravico tudi že do vpisa služnosti s priposestvovanjem.

Moje mnenje je, da si naredi uslugo in zemljišče na katerem poteka cesta, podari občini. Tako bo cesta deležna občinskega vzdrževanja, vikendaši bodo prišli do svojega dostopa do javne ceste, ti se boš pa posledično rešil vseh sitnosti...
 
  • Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Gonzo

Majstr
1. sep 2007
4.942
426
83
EU
Zaradi gradbenega mu dam služnost, to mi je jasno.
Lahko služnost vežem samo na lastnika, in ne na nepremičnino. :sprasujemse:
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
35.915
1.011
113
pri taščici
Gonzo
Kake načrte imaš ti s to cesto čez desetletje ali dve. Al pa čez 50 let. Potem te pa najbrž ne briga več
Kdo je prodal parcele za vikende. Tisti naj odkupi parcelo za cesto!
Ali pa občina, ker je polasiral komunalca. Čeprav tega filma ne vidi veliko srečnežev.
So pa krajevni in občinski uradniki verjetno.precej leni in če ne boš ti siten, se ne premakne nič samo od sebe.
In kot napisano. Cesto odmerite, naj ti jo "nekdo" plača (če še nisi dovolj dobil od parcel za vikende?) In jo predaj v upravljanje občini.
PIKA.
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
8.726
1.350
113
Kolikor ga jaz razumem mu gre "cesta" čez dvorišče in on je kupil zatečeno stanje.

Ni preprosta odločitev.
 

Gonzo

Majstr
1. sep 2007
4.942
426
83
EU
Kupljeno je zatečeno stanje. Občini ne morem podariti, ker bi presekal parcelo na pol. Nadstrešek in avti bi ostali na kontra strani hiše. Greznica z dotokom tudi na kontra strani. V tem primeru bi moral prositi občino za soglasje, ko bi vlekel prek novo cev za malo čistilno napravo.
Pa še kamero bi moral ugasniti, ker ne bi smel snemati javno cesto :evil:.
Tukaj je posnetek naszorne kamere, ko sosed z dvema traktorjema vleče hlode po omenjeni cesti v breg desno proti vikendu, kjer dela prizidek.. Z enim traktorjem ni mogel, ker se je zakopal v cesto pred mojim nadstreškom in je poklical v pomoč drugega.:rolleyes:


 

BLABLABLA

Fizikalc
28. sep 2007
1.303
82
48
Kaj pa prestavitev ceste za nadstreške?

Sicer dokaj draga zadeva, ker je trena podirat in nazaj postavit , vendar se mogoče rešiš tranzverzale preko srede tvoje parcele.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Hanzi

zoom

Fizikalc
14. maj 2014
216
37
28
Tukaj boš našel razlago.
Bistvo je, da če želiš od občine zahtevaš da odparcelira in odkupi(kot oceni zaprisežen cenilec) zemljišče po katerem poteka kategorizirana pot.
Vzdrževat jo je pa vsakem primeru občina dolžna. LAhko pa se naredijo francoza in popravijo kategorizacijo in jo enostavno brišejo.
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
8.726
1.350
113
Gonzo:
1. drugič daj manjšo sliko gor. ;) Šteka nalaganje.
2. lahko daš občini in si sočasno zagotoviš služnost rabe, prekopa,...


Edit: matr, da mi je ta lokacija znana - okolica MB?
 
Nazadnje urejeno:

sajkek

Guru
16. mar 2008
21.886
982
113
cesto se na rob parcele vreze, pa imas dolgorocno mir, oziroma ta strošek naj občina reši, ceta je potem prepisana na njih in to je to.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
35.915
1.011
113
pri taščici
Jaz bi tud cesto prestavil.
Ne vem kak je(in čigav) teren je za nadstreškom,, ampak.... Zberi ob kavi vse vpletene uporabnike (tudi tiste ki se nimajo vikendov) pa jih vprašaj po predlogih in kaj pravijo na tvoje mnenje.
Tiste smreke za nadstreškom imajo kako funkcijo? Da bodo ob enem vetru podrle nadstrešek in avto pod njim?
Daj se mapno kopijo oziroma Piso izsek tega območja.
 

Gonzo

Majstr
1. sep 2007
4.942
426
83
EU
Kaj pa prestavitev ceste za nadstreške?

Sicer dokaj draga zadeva, ker je trena podirat in nazaj postavit , vendar se mogoče rešiš tranzverzale preko srede tvoje parcele.
Takoj pod smrekami ni več moja parcela. Prestavljanje ceste ni možno.
Občino ne zanima ta kos ceste, ker je slepa ulica, ki se pri zadnjem vikendu konča. Prej na koncu niso imeli obračališča in so vzvratno peljali nazaj in pri meni obračali.
Vprašanje.. je možno služnost časovno omejiti, recimo deset let in tako vpisati v zamljiško.