Degradacija na delovnem mestu

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.728
2.578
113
Janč mi smo enega takega imeli, strokovnjak na svojem področju in ko je odšel smo mislili, da bo enorm problem, a ko danes pomislim, smo vsi malo prevzeli njegovo delo in celo z manj komplikacijami s'strankami hendlamo naprej. Ker on nam je moraliziral pri strankah. Sej načeloma je imel prav, vendar se ni zavedal da ga one plačujejo ne on njih....

Še omenim, da je bil tudi sam garač, perfekcionist.... ko je šel na svoje pa takoj pogorel. Šel je nazaj pod delodajalca, ki ga je najbolj sovražil, ampak enostavno pri nas za njega ni bla več opcija.

Dostikrat je tak model težek za hendlat. In tudi kdaj moraš dati stranki prav, četudi nima po strokovnosti prav. Nekaj je da sicer poveš da nima prav, ampak če je sezannjena narediš in to je to... On mimo tega ni mogel.

Zato vem, da je ravno tvoj primer lahko za delodajalca velik problem. Mi smo imeli podobnega. Pa nežno smo mu probal povedat, da pač je stranka na koncu tista ki plača in če hoče pač zadevo mimo njegovih standardov pač naredimo. Sicer lahko pove mnenje ampak naročnik je naročnik. Ampak pol je blo pa tko ne tega jest ne bom naredu...

skratka res je jeba, če ti delavec moralizira u pm...
Je pa kot zunanji to težko vedet, ker imaš samo eno plat pred sabo.
Jaz sem že pred leti ugotovil, da se s strankami prepirati in jih prepričevati nima nobenega smisla.
Obrazložiš strokovno, kako bi bila optimalna izvedba... in potem narediš tako kot stranka želi.
Včasih sprejmejo razlago in predloge, včasih pa tupijo po svoje.

Meni je vseen kuratz, jaz ne bom živel z njihovimi odločitvami, če so se narobe odločili naj bo pač tako.
Saj potem v večini primerov popravljamo te glupe odločitve.
Nekateri pa so preponosni, da bi priznali napako in potem potrpijo s svojo odločitvijo.

Imaš tudi primere, kjer se nekaj časa počaka, potem pa dobijo nekoga drugega, da naredi po mojem prvotnem priporočilu.

Dokler se vse izmišljotine plača, me v bistvu boli k....

• Všeč mi je
Reactions: optiplex

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.709
4.767
113
Jaz sem že pred leti ugotovil, da se s strankami prepirati in jih prepričevati nima nobenega smisla.
Obrazložiš strokovno, kako bi bila optimalna izvedba... in potem narediš tako kot stranka želi.
Včasih sprejmejo razlago in predloge, včasih pa tupijo po svoje.

Meni je vseen kuratz, jaz ne bom živel z njihovimi odločitvami, če so se narobe odločili naj bo pač tako.
Saj potem v večini primerov popravljamo te glupe odločitve.
Nekateri pa so preponosni, da bi priznali napako in potem potrpijo s svojo odločitvijo.

Imaš tudi primere, kjer se nekaj časa počaka, potem pa dobijo nekoga drugega, da naredi po mojem prvotnem priporočilu.

Dokler se vse izmišljotine plača, me v bistvu boli k....
Ja točno to. Zadnji stavk je u bistvu to kar mora pr nas folk met v glavi..... Včasih se celo režimo na ta račun. In ravno ko stranka vidi da zapleza potem pusti da naredimo po naše.
Edino kar je, da pač stranki nikoli ne damo vedet da je neumna, pač poveš pa je potem na njej. Izmišljotine pa presenetljivo plačajo... Clo fortigate recimo 200F smo prodali brez licence kot primarni fw... vsi smo gledali čukasto kaj ti 200f za ruting in par site to site tunelov brez securitija?

Mi smo rekli raje vzem 60f z licenco... ne to je prešvoh...

pa je kupla drago opremo za brezveze, ko je kasneje hotla kupit licenco pa je jokala kako je draga, valda če vzameš hud fw za majhno podjetje, tak fw je namenjen večjim podjetjem licenca pa krat 3...

ampak njen zajeb, rvc je bil, konfiguracija je itak bla.... still, recimo tisti ki je šel ven bi raje stranko u k... poslal. Je upravičeno, samo enostavno bi drug naredil in ti zgubiš stranko in denar.

je pa nelogično...
smo čisto zašli, ampak nekako sem vidu naš primer v jančevem opisu. Mislim, pa da mudel z odpravnino ne bo imel težav, če mu spreminjajo v osnovi pogodbo kot je manjša plača... In tudi mislim, da če bi šel do vodstva in rekel lejte ne strinjam se z novo pogodbo, pač ne bom podpisal je najbolje da se potem razidemo odpravnina in to je to... Mislim, da firma nebi komplicirala. Ker če je res tako pomemben tega nebi naredila, če rešuje riti.

Silos

Pripravnik
6. jun 2024
27
38
13
Stvari so redko črno-bele. Sem delal v firmi, kjer se je lastnik odločil za reorganizacijo. Nekaj ljudi, ki so bili vodje, je dal nazaj v operativo, ker naj bi se po novem vodij ne rabilo več. Neke "napredne" self governance ideje. V bistvu neke vrste samoupravljanje, prepakirano v new age corpo bullshit speak.

Čisto s človeškega vidika je logično, da človek, ki je dajal od sebe 120%, šel above in beyond, da je prišel do vodje, ne bo zadovoljen s tem, da ga dajo nazaj v operativo.

No, top talenti so počasi začeli odhajat. Nezadovoljstvo vedno večje. Firma, ki je bila včasih znana kot avantgarda na svojem področju, se danes izgublja v povprečju. Številke grejo navzdol.

Nikoli ni samo biznis. Psihologija je še kako pomembna in veliko lastnikov in direktorjev se tega ne zaveda. Bodisi zaradi fokusa samo na številke, fokusa samo na kratkoročno rast, svojega ega, sociopatskih lastnosti ali kombinacije vsega naštetega.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.709
4.767
113
Stvari so redko črno-bele. Sem delal v firmi, kjer se je lastnik odločil za reorganizacijo. Nekaj ljudi, ki so bili vodje, je dal nazaj v operativo, ker naj bi se po novem vodij ne rabilo več. Neke "napredne" self governance ideje. V bistvu neke vrste samoupravljanje, prepakirano v new age corpo bullshit speak.

Čisto s človeškega vidika je logično, da človek, ki je dajal od sebe 120%, šel above in beyond, da je prišel do vodje, ne bo zadovoljen s tem, da ga dajo nazaj v operativo.

No, top talenti so počasi začeli odhajat. Nezadovoljstvo vedno večje. Firma, ki je bila včasih znana kot avantgarda na svojem področju, se danes izgublja v povprečju. Številke grejo navzdol.

Nikoli ni samo biznis. Psihologija je še kako pomembna in veliko lastnikov in direktorjev se tega ne zaveda. Bodisi zaradi fokusa samo na številke, fokusa samo na kratkoročno rast, svojega ega, sociopatskih lastnosti ali kombinacije vsega naštetega.
res je to... samo zavedej se tega lastnik je in dela lahko kar če, je konec koncev njegov denar in njegovo premoženje. Povsod je tako, nekdo zna nekdo ne. Moraš pa vedeti, da se večinoma delavcev ne zaveda kaj je stroške plače in kaj vse se mora zgoditi da se pokrije. Večina delavcev vidi samo tisto kar dobi na račun. Predvsem to je posledica reorganizaciji, ko z optimizacijo skušajo skenslat stroške...

seved vprašanje je če je upešno ali ne. Problem je iz obeh strani. Neko dobro rentabilno stvar ne grejo spreminjat brezvez, seveda je možno, ampak večinoma delajo reorganizacije zaradi stroškov...

Nekonkurečnost pa firmam v Sloveniji zaradi znanih dejavnikov pada, sploh tistim firmam ki delajo nizko dodano vrednost. Imeli so enkrat podjetniki briljantno idejo pa je levica skočila v luft. Da bi njim nakazovali bruto plačo, pa da delavec sam plača prispevke. Takrat bi se pa zgražali! Tko pa je to za delavca nevidno, sploh pa strošek plače. In ko bi dejasnko dobili podatek, bi bilo dostikrat rečeno da se vam sploh še splača jebat...

problem je v nerazumevanju posameznih odločitev, res pa je da se pri optimizaciji, reorganizaciji marsikaj sfiži in to je to.

Še to bom dodal, če se tak delavec ki je strokoven spravi it na svoje, odpre sp ali doo pa ko vidi kaj vse plačuješ od računovodstva, štroma, prostora, plač bolniških, dopuste, regrese... se pa hec ponavadi hitro neha. In tudi potem vsako stranko začne gledat z drugačnimi očmi.

Pa še lahko damo statistični podatek koliko firm zdrži vsaj 2 leti! Boš videl da je statistika grozna!
maš pa prav ni vse črno in belo... pr nas je rdeče!