Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

Jabe

Guru
1. okt 2007
12.210
5.236
113

Gostilne, frizeraj, kozmetične storitve, ipd
To vse laufa v krizi se bolj kot prej. Ker ko raja nima nič drugega za pokazat, kot svojo fasado, se en kup denarja vrže v to. Ni slučaj, da bolj je narod v kurcu, bolj pridejo v ospredje izgled in statusni simboli različnih vrednosti, ki jih je treba nekako na "trg" dati. 4.5. so jim vrata dol padla... Ker preko tipkovnice to težko zrihtas. Tista fotka na Instagramu, ki sledi, je samo pika na i.

Na primer... Se pa najde še pa jos tega. Tudi izredno regulirane stvari, kjer te preveč stane dolgoročno, če greš garažirat, ker vem da te mika reči, da se je vse to na črno delalo ves cajt... (čeprav se niti ni)
 

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.192
3.353
113
Ko imunskemu sistemu postane "dolgčas", sam sebi začne nagajat. Sem imel priliko to doživet. Če se dohtarji lažejo, lažem naprej. ;)
 

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.766
261
83
Največja slovenska vas
Jutri baje zapirajo en vrtec zaradi suma Covid19.
 

Priponke

  • F273B7A3-D619-44C3-BC96-137DAAF7AE50.jpeg
    F273B7A3-D619-44C3-BC96-137DAAF7AE50.jpeg
    182,6 KB · Ogledi: 132

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.171
673
113
To pa moraš res bit nespos, da jesen zajebeš.

Izolira se DSO - problem rešen.

Danes sem bil na obisku v domu. Nekaj časa sem čakal in videl nekaj več oskrbovancev kot prejšnjič. To so precej drugačni ljudje kot tisti ki sem jih srečeval 3 mesece nazaj. Bolj sivi, nekateri shujšani, brez leska v očeh. Vsak, ki ima koga v domu dobro ve kako je tam. Dokler lahko kaj sam in če te kdo obiskuje še gre. Če si obsojen na posteljo, potem ... Nekaj osebja je v redu, nekaj ne. Kot povsod imaš pridne in lene. In ko si odvisen od drugega da ti obriše rit in ti prinese kozarec vode ... Tako da ne, problem ni rešen, samo vidiš ga ne.

Izolacija ? Torej, smo sposobni preživeti še eno ustavitev države, EU? Jaz mislim da ne. Prav tako ne verjamem, da so stanovalci DSO-jev sposobni "teči še en krog". Oni so v karanteni zdaj že skoraj tri mesece. Na koncu koncev se zadnje dni sprašujem, če imamo sploh pravico to narediti brez da bi jih to vprašali. Večina od njih ima na koncu koncev še vedno volilno pravico in opravilno sposobna. Je vredno da jih poleg tega da so že nekako obsojeni na dosmrtno ječo obsodimo še na samico ? Jih obsoditi na osamo in umreti osamljene ? In jim hkrati tudi prav pritlehno odtegniti zdravljenje. Kajti na koncu koncev bodo "živeli" le kak dan dlje. Vsa ta karantena hkrati pomeni tudi močno zmanjšano zdravniško oskrbo, slabšo prehrano, brez fizioterapije in še kaj drugega. Koliko življenj smo pravzaprav rešili z zaprtjem domov bomo mogoče približno izvedeli šele čez slabo leto. Če se bo komu zdelo vredno poskusiti ugotoviti. Sam osebno pričakujem v naslednjih nekaj mesech precej višjo umrljivost v DSO-jih kot v podobnem času lani. Tega seveda ne bo v časopisih.

Mislim da je zdaj čas za resen razmislek. In za soočenje z dejstvom da smo bolj ranljivi in minljivi kot nam je dovolila misliti potrošniška družba. In se s tem tudi sprijazniti. In najti prave in etično nesporne načine kako se spopasti s tem.
 

brane_new

Guru
10. feb 2008
14.132
2.208
113
Sposobni preživeti izolacijo ali ne.
Je edina rešitev. Poglej ukrepe po svetu. Taki ali drugačni strokovnjaki iz takih ali drugačih držav se o tem strinjajo.
 

brane_new

Guru
10. feb 2008
14.132
2.208
113
Ne pozabimo se, da je tisti, ki je napovedoval 90.000 mrtvih slovencev zdaj direktor NIJZja.
Sem tole pogleda.
Najstarejči članek je od 6. aprila - je tudi naveden kot vir pri nekom.
Citat iz članka:
Če Slovenija ne bi sprejela ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, bi bilo v vrhu epidemije okuženih 480.000 oseb.
V epidemiji pa bi umrlo 90.000 Slovencev, je ocenil Krek.

Tu je tisti če, potem, ko se je stvar že razvijala. In ne trditev!
 
19. jul 2007
2.755
1.476
113
Tudi kot "če" je globoko iz riti potegnjena neumnost
Marca 2020 se je ocenjevalo da lahko korona virus okuži okoli 60 % populacije (60 % od 2 mio= 1,2 mio). Od tega je bila ocena, da potrebuje hospitalizacijo 10 % okuženih (10 % od 1,2 mio = 120 000). Ko imaš tako potrebo po hospitalizacijah, je bilo ocenjeno da bi bila smrtnost 5 % vseh okuženih, ker enostavno vsi ne bi dobili potrebne nege (5 % od 1,2 mio = 60 000).

Je pa to WORST CASE SCENARIO, tako da za Slovenijo je worst case scenario 50 000 - 100 000 (takrat ko gre res vse narobe). Bad case scenario je takoj 10 × manjši, kar je 5 000 - 10 000. Po Švedskem scenariju smo pa tudi mi na 1000 smrti (pa je treba vedeti, da iamajo Švedi priporočila, ki so precej podobna našim navodilom in tudi Švedi imajo ukrepe (ne priporočila), univerze so zaprte (tako kot pri nas), nogometna liga ne poteka, množične kulturne prireditve so odpovedane (opera, gledališča, koncerti,...), daleč od tega da da je vse normalno (business as usuall), že marca je eden "naših" rekel, da dela od doma.

Če pogledaš najhujša lokalna žarišča kot je Bergamo, je worst case scenario kar dobra ocena. Je pa ponavadi tako da so worst case scenario interni podatki, s katerimi se ne maha naokoli.

Tudi za ebolo je smrtnost od 25 % do 90 %. 90 % je smrtnost v primeru da jih pustiš. Če se izmaže se izmaže, če se ne, se pač ne. Samo to, da bolnike priklopiš na infuzijo, smrtnost pade na 25 % (samo, da tako kužnega bolnika spraviš v bolnico in ga imaš pod zdravstvenim nadzorom ni tako enostavno). Biologija ni matematika, normalni razponi so precej široki.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Ah dej, še tu na alterju vsi vemo da smrtnost je bila uradno max. 3% na zaznanih primerih ob dejstvu da večine primerov ne zaznamo. Ko je Krek palamudil te številke, se je že točno vedelo v sloveniji da je bilo vsaj 5-10x toliko okuženih kot je dejansko pozitivno testiranih (ker so recimo zboleli v družini kjer je bil en okužen in jih NISO testirali ... po navodilih NIJZ, BTW). Danes celo vemo da je okuženih bilo 30x več kot smo jih uspeli ulovit na teste (pa ta številka je bila že na kitajskem poznana oz. se je vedelo o veliki količin lažjih primerih in asimptomatskih že februarja). Skratka smrtnost je max. 0.25 na celi populaciji, to je 5000 ljudi. To je worst of worst case scenarij za slovenijo.

Torej dejstvo je da je Krek številko potegnil ven iz riti, samo da se sliši grozljivo. Ni niti utemeljil po kateri metodologiji je prišel do te številke, ker se ne sklada z nobeno logiko. Torej izjava kot taka je samo ali totalna šlamparija ali pa načrtno zavajanje javnosti in širjenja panike, kar ima lahko tudi znake kaznivega dejanja če jo izreče nekdo na funkciji stroke.
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Torej je še manj razlogov, da govori bedarije. Naj se poduči od EPIDEMIOLOGOV in potem trobezlja okoli. Še njegovi podrejeni se čudijo potezam vlade, ki so "dogovorjene" z NIJZ.
 
  • Žalosti me
Reactions: bpfc

sajkek

Guru
16. mar 2008
33.166
8.953
113
Gostilne, frizeraj, kozmetične storitve, ipd
To vse laufa v krizi se bolj kot prej. Ker ko raja nima nič drugega za pokazat, kot svojo fasado, se en kup denarja vrže v to. Ni slučaj, da bolj je narod v kurcu, bolj pridejo v ospredje izgled in statusni simboli različnih vrednosti, ki jih je treba nekako na "trg" dati. 4.5. so jim vrata dol padla... Ker preko tipkovnice to težko zrihtas. Tista fotka na Instagramu, ki sledi, je samo pika na i.

Na primer... Se pa najde še pa jos tega. Tudi izredno regulirane stvari, kjer te preveč stane dolgoročno, če greš garažirat, ker vem da te mika reči, da se je vse to na črno delalo ves cajt... (čeprav se niti ni)
gostilne so zaprle, folk je dobil nadomestilo (resj da tisti ki so načrno imeli zaposlene pač niso jebat ga...) zdaj imajo odprto rešeno, malo so podražli, bodo noter spravlii. Za kozmetičarke je spet podobno, sicer je sranje če si zakreditiran (to je sranje za vse). Za frizerje pa ne serji, vsi so delali mal na črno, mal UTDja... lokalni frizer pravi da je vredi, zdaj delajo na polno, mal so se reorganiziral. V glavnem brez drame.

Nekateri pa imajo vedno dramo, če je kriza ali pa če je ni.

Danes je neumnost ta šola...

Aja avto industrija čaka in prisilno ustavlja proizvodnjoin razvojne oddelke in izsiljuje države za subvencije in pomoč (ni to samo naš fenomen). Iz prve roke. Ker na koncu, kje pa piše da neka avto firma mora imet nakoncu leta par mrd dobička? zakaj že? Zakaj mora nemec imet 5 do 6000€ nagrade na konc leta iz avtoindustrije, naši ki so x čln v verigi podizvajlci pa prst v rit. Tu je glavni problem. Ampak ga ne bomo spremenil. Jaz si ne delam utvar.