Čiščenje opreme in sterilizacija

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
2 ml/L

Tako je po navodilih. Odmerim s plastično injekcijo.
 
Nazadnje urejeno:

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Po navodilih je 1,6 ml na liter vode - preračunano iz 1 ounce to 5 gallons of water.
 
Nazadnje urejeno:

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
jaz dam na oko 2 ml / l. potem pa zmerim s pH metrom. Ponavadi je pH raztopine okoli 2.5, ali celo kanček manj, kar bi moralo biti v redu. Kolikor vem, če je pH pod 3, je v redu. Naj me kdo popravi, če se motim.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Imam plastične 50ml PP vial plastenke za shranjevanja in zamrzovanje kvasa. Pred uporabo jih moram sterilizirat. Ker nima ekonom lonca me zanima koliko časa jih moram prekuhavat, da jih steriliziram. Ali bi lahko enak efekt sterilizacije dosegel tudi z jodom?
Izdelek je iz materiala PP in možnost uporabe autoklava do temperature 121°C
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.806
3.816
113
PP naj bi bil kemično in mehansko odporen tam do 150C, če piše da gredo v avoklav potem zdržijo tudi prekuhavanje.

Prekuhavanje v osnovi ni 100% sterilizacija, ker so določeni virusi in pa spore bakterij, plesni (pa tudi kvasa) odporne na temperaturo 100C (vretje). Kontaktni časi za avtoklav so ponavadi 15-30 min, enako velja tudi za "sterilno" prekuhavanje.

Ampak kot že ene 10x povedano v pivovarstvu se ne rabi 100% sterilizacije .. tudi v primeru opreme v kateri hraniš kvas. Skratka razkužiš jih enako kot vso opremo. Spore divjega kvasa, bakterij in plesni uniči pa tudi ustrezna koncentracija peroksida, klora ali pa joda. Tako da če imaš kaj od tega pri roki lahko uporabiš. Samo še 1x, 100% bo v tvojem kvasu 100x več spor te svinarije kot pa jo bo potencialno v vialah (sploh če so nove).
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
potem praviš da bi tudi StarSan zadostoval. Imam pa še Povidon (jod 10%). kakšna naj bi bila pa mešanica za razkuževanje. Je razmerje 1:10 premalo?
Hvala!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.806
3.816
113
Čakaj da zračunam ...
grin1.gif


Tam okoli 500mg/l joda pa kontaktni čas par minutk je ok oz. overkill, lahko manj z daljšim kontaktnim časom. V betadinu 100 (100mg/ml) imaš 10mg/ml joda, torej rabiš 50ml/liter (štamperle na liter). Upam da sem prav izračunal, še 1x preveri.

Pa jod lahko obarva plastiko (ne vem če PP), to ni nič nenavadnega ali nevarnega, samo povem!
zmaga.gif
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Mah briga me če je vse rumeno - važna je čistoča. Sem uporabil polovico manj in 2x daljši čas. Sicer ne vem če je 500mg/l OK ampak ti verjamem:), tako da se z pretvorbo ne bom zezal. Ali 50ml/l pomeni 50 ppm na L?

Če si že hranil kvas v skrinji mi še to razjasni. Ali glicerin prekuhavaš z vodo ali pač filtrirano vod zmešaš z food grade glicerinom in je to to - nič prekuhavanja. Mislil sem narediti 25% mešanco (1:4) teh dveh sestavin.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.806
3.816
113
Ne, sam metode za zmrzovanje kvasa ne uporabljam ker načeloma zelo redko uporabljam kakšne specialne seve ki bi jih moral "šparat" v skrinji za hude čase! Kar že šaparam imam pa oprano in v skrinji na 0C, pred uporabo pa naredim ustrezen starter.
grin1.gif


Glede vprašanja. Glicerin ima vrelišče pri skoraj 300C, tako da ga BP lahko dodaš v vodo in potem tisto segreješ do vretja ter vse skupaj 10 min vreš. Sicer pa iz lekarne glicerin bi moral biti itak "sterilen", tako da ta poseg ni nujen. Ponavadi se uporablja mešanico 25-30% za klasično zamrzovanje na -18C.
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik si30n pravi:
Odlično. Spotoma bom vzel 25L plastični sod (za katerega malo sumim, da bi lahko bil okužen), vanj zlil dobre pol litra arekine, dopolnil do vrha z mlačno vodo in pustil stat kakšen dan na balkonu na prostem. Potem bom prek pipe natočil raztopino v vse steklenice in tudi te pustil na prostem za kakšen dan. A je varno potem to v WC zlit (spotoma ga morda še očistim
evil.gif
)?

Bo ok! Samo uporabi kar mrzlo vodo, pri topli vodi bo klor prehitro hlapel!
zmaga.gif

Rečeno storjeno. Potrjujem, da zadeva hudičevo smrdi. Fermentor sem spiral z vročo vodo kakšnih 10min, steklenice pa (raztopina je bila napolnjena na 1/3) sem spral vsako po 5x. Sedaj sem postavil vse skupaj na balkon v upanju, da morebiten preostali klor do jutri, ko imam namen steklenicit, izhlapi. Vonja načeloma ni, ampak nos imam od vsega skupaj tako ali tako uničen za ta večer. Moram poudariti, da sem čistil in ne steriliziral.

A je proces OK? Bo klor izhlapel? V bottling bucket in steklenice bo šel jutri še oxi, skrbi me samo off flavor zaradi klora kajti na tujih forumih se ga bojijo kot hudič križa.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.806
3.816
113
Če si izpral z vročo vodo bi moral vonj hitro izginit, saj klora načeloma nebi smelo bit več. Tisto kar je v plinastem stanju se bo pa zluftalo!
zmaga.gif
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Jaz uporabljam klor za vse, od fermentorjev, sekundarcev do fkaš. Topla voda, 3x splahnem, ni sledu o kloru.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Ali se lahko pojavi kak problem, če arekina (klor) pride v stik s kovinami? Ali se lahko pojavi rja? V primeru, da gre za visoko sterilizacijo (ratopina 1:50). Hvala.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.806
3.816
113
Ja, pospeši oksidacijo vseh kovin, v primeru inoxa pa poškoduje sloj kroma ki dela inox "neoksidativen". Tako da klor + kovina = raje ne. Proces sicer ni hipen, sploh z blažjimi raztopinami. tako da če pustiš par minut in dobro spereš načeloma ni problema, ampak nikoli ne veš kje pade kakšna kapljica ki jo nisi spral (lahko recimo po zunanjosti) potem ti pa začne inox tam rjavet!
tongue-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.806
3.816
113
Kisine so načeloma združljive s klasičnim inoxom, par izjem je kjer rabiš pri močnejših koncentracijah 316 namesto 306, ampak za to kar rabiš v pivovarstvu in kar je še varno za uporabo je vsak inox dober.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če je steklenica čista ni v njej nič oz. skoraj nič, kar je potencialno v njej (recimo ostanki spor iz vode od pomivanja oz. iz zraka) odkplakne tale brizgalnik. To je tudi ves namen "no rinse sanitizinga" .. torej da samo slakneš z nečim kar 100% nima okužbe potencialno kontaminirano površino.

Ampak če splakneš steklenice 3x pod vodo pomojem niso niti približno čiste. Sam vedno čistim steklenice s kemičnim sredstvom (včasih sem kar z detergentom, sedaj pa s kristalno sodo) in zdrgnem s krtačo/ščetko. Čeprav vedno temeljito splaknem steklenice pod vodo po uporabi ne boš verjel kakšna voda ostane od 20 opranih steklenic v škafu (je kar rjava).

huh, vsakič posebej? Jaz tudi steklenico takoj po izpraznitvi temeljito sperem z vodo. Pred flaširanjem jih operem v pomivalnem stroju brez detergenta (čeprav se zdaj sprašujem, ali voda sploh pride v steklenico v zadovoljivi količini ali se bolj kot ne operejo samo od zunaj). Neposredno pred flaširanjem s tistim zgornjim sterilizatorjem not našpricam star san in jih odcedim na stojalu za steklenice.

V dveh letih v steklenici nisem imel še okužbe (ni je nisem imel v fermentorju, ampak ni o tem debata). Ali je to potem zgolj sreča? Verjamem, da steklenice na "moj" način niso najbolj možno čiste, a veliko stvari delamo samo zato, da se približamo neki perfekciji in ne zato, ker bi zares bilo potrebno. Jaz bi rad ugotovil to slednje in moja praksa kaže na to, da zadostuje... Res si pa ne želim, da bi se mi zaradi tega kak batch okužil in to na samem koncu
smile-1.gif
Samo mislim, da bi ta "sreča" v dveh letih vsaj enkrat šla počivat, če moj postopek čiščenja ne bi bil zadovoljiv. Ali pač?

Kako pa ostali skrbite za steklenice?

Uporabi prozorne steklenice, samo za kontrolo pa boš videl kje si. Dejstvo je da samo splakovanje ne odstrani vsega, ker je en kup organske svinarije ki se prime sten in predvsem dna steklenice. Potem je tu še "pivski kamen" (vodni kamen) ki se nalaga v steklenici.

V osnovi ta svinarija ni problematična oz. sem tudi sam velikokrat stekleničil v take stekelnice pa ni bilo nikoli problema. Izhahaš iz dejstva da je vsa ta svinarija del piva in pivo ki gre v steklence je načeloma sterilno. Dejansko če bi steklenici razkužil vrat in zamašek, jo odprl in popil pivo in v to isto steklenico brez pranja in splakovanja natočil takoj novo pivo bi bilo vse ok.

Ampak potrebno je povdarit kdaj je nekaj čisto in kdaj ni, sploh ko fašeš okužbo celotnega batcha lahko pri taki malenkosti potem pogrne še 10 naslednjih batchev.

Meni pranje steklenic ne vzame veliko časa, imam 20l vedro v katerega gre naenkrat 10-15 steklenic. V vedru naredim 1% raztopino kristalne sode in vroče vode, dam noter steklenice, pustim 10-15 min in v tem času sama odstopi zunanj nalepka in v notranjosti steklenic se požre vse kar je organskega. Potem samo vsako steklenico vzamem in 2x potegnem s ščetko, ko je ena runda končana v isto vedro/isto vodo dam novo rundo .. vmes ko se ta namaka pa prej namočene steklenice splaknem z vodo in pustim da se odtečejo.

Pred steklenienjem gre pa skozi tisti brizgalnik še starsan, ta načeloma pomaga tudi razgrajevat vodni kamen sproti tako da ga ni potrebno potem dodatno odstranjevat.

Včeraj sem se lotil tega nadležnega opravila
smile-1.gif
Namočil in sščetkal sem kakih 130 steklenic (ene male, ene velike), ker sem bil "primoran" flaširat. Je le december in sem se odločil, da teh 44l piva kar sflaširam.

V glavnem, steklenice so se šajnale! Voda pa, rjava, je milo rečeno
smile-1.gif
Ja, očitno se res nabere čuda, kljub sprotnemu in takojšnjem splakovanju. Naredil sem pa enako...v 20l posodo sem naredil 1% raztopino kristalne sode, pustil namakat 10-15 min (po nekaj rundah nisem več gledal na uro, sigurno je kasneje šlo hitreje, ker sem delal tako: namočene steklenice sem sščetkal, jih odložil poleg, v lonec namočil nove steklenice. Nato sem se vrnil k splakovanju prejšnjih in jih takoj po tem tudi nabrizgal s star sanom (saj sem flaširal, ane). potem sem se malo pretegnil, in ponovil vajo z novo rundo. Skratka...je kar šlo. Vsekakor pa ne bom tega delal vsakič. Bom pa od zdaj naprej vsako steklenico podrgnil s ščetko, ne samo spral z vodo.

Vedno se razpišem...ma hočem, da dobite tudi drugi predstavo, tako kot se je tudi Utiševalec potrudi v tem in seveda vseh drugih primerih
smile-1.gif


Delal sem v kopalni kadi (banji).
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.947
321
83
M jih z oxijem in vročo vodo...naj bi pa bilo to nepotrebno, vendar zihr je zihr
wink-1.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
M jih z oxijem in vročo vodo...naj bi pa bilo to nepotrebno, vendar zihr je zihr
wink-1.gif

Pa bi bilo ok, če bi pač naredil raztopino in jih spral z izpiralcem. Nato pa še s star sanom? Jih kaj pustite namakat in ščetkate, ali samo sperete, tako kot si napisal?
 

Podobne teme