Čiščenje opreme in sterilizacija

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Tole smo kar nekajkrat obravnavali za podobna vprašanja, pa vseeno (ni search opcije. da bi človek kaj našel).

Za čiščenje inox fermentorjev se najbolje obnese vinarska kristalna soda (hvala Utiševalcu, ki mi je to 2x razložil, preden se me je prijelo
).

Plastika je pa bolj delikatna. Po fermentaciji jo operem in nežno z kuhinjsko gobico očistim. Ali jo je potrebno nato še s čim dezinficirati, preden jo pred novo uporabo steriliziram? Ker je mehkejša je posledično tudi bolj občutljiva kot inox. Zato sprašujem....
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
7.478
1.680
113
Za plastiko uporabljam uno modro Viledo ki ne spraska in cet. Pred kuhanjem pipe razstavim in namočim v oksi, pitem gre not starsan.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.647
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Poveš, kje kupuješ pipice, ki zdržijo kuhanje? Prejšnji teden sem uničil eno (prvo), ki sem jo namočil v krop. Začela je puščat na spoju, kjer se "vrti" cela naokoli.

Dajmo razjasnit kemijo okoli čiščenja... oxi moraš pripravit vsakič posebaj, najbolje deluje dokler je vroč. Starsan lahko namešaš enkrat in ga hraniš (?) in pač po porabi. Za kaj uporabljati enega in za kaj drugega je meni še malo uganka, zaenrkat še vse izpiram z oxijem, v štartu sem kupil kilo in še vedno drži
za naslednjo rundo pa bere, da več uprabljate starsan?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
ChemOxi je čistilo in razkužilo (bazno). Najbolje dela še ko je topel. Je za enkratno uporabo - vsaj ne vem, da bi ga kdorkooi večkrat uporabljal ...

StarSan je samo razkužilo (kislo). Ko namešaš razmerje v vodi (npr. 8ml/5lit vode), ga lahko uporabljaš dalj časa - vsaj jaze sem z njim flaširal cca 5-7 rund po 50 flaš in ni bilo težav. Je pa res, da je bila vsa oprema pred sterilizacijo očiščena.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
ChemOxi je čistilo in razkužilo (bazno). Najbolje dela še ko je topel. Je za enkratno uporabo - vsaj ne vem, da bi ga kdorkooi večkrat uporabljal ...

StarSan je samo razkužilo (kislo). Ko namešaš razmerje v vodi (npr. 8ml/5lit vode), ga lahko uporabljaš dalj časa - vsaj jaze sem z njim flaširal cca 5-7 rund po 50 flaš in ni bilo težav. Je pa res, da je bila vsa oprema pred sterilizacijo očiščena.
Za starsan velja da je dober sterilizator dokler mu ph ne pade pod 3. Jaz sem ga imel v hladilniku in je padel pod 3 v nekaj dneh...
Ne vem koliko je odvisno od temp, ampak je sigurno za pazit...
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
??? Ali ni starsan čistilo na osnovi kisline? Kako bi potem slabše delal, če postane bolj kisel? Nisem kemik, ampak tega pa ne razumem....
 

jest5

Guru
18. avg 2007
18.369
1.032
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
, zaenrkat še vse izpiram z oxijem, v štartu sem kupil kilo in še vedno drži
Jaz pa vse delam z oksijem. Jasno z bogato mešanico, tako da gre kila kar hitro skozi.
Ma do sedaj v nekaj letih nisem imel niti ene opazne okužbe
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Aja, verjetno je bil lapsus... Moram malo pH meter sprobat v Starsanu vsake toliko ...
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Poveš, kje kupuješ pipice, ki zdržijo kuhanje? Prejšnji teden sem uničil eno (prvo), ki sem jo namočil v krop. Začela je puščat na spoju, kjer se "vrti" cela naokoli.

Dajmo razjasnit kemijo okoli čiščenja... oxi moraš pripravit vsakič posebaj, najbolje deluje dokler je vroč. Starsan lahko namešaš enkrat in ga hraniš (?) in pač po porabi. Za kaj uporabljati enega in za kaj drugega je meni še malo uganka, zaenrkat še vse izpiram z oxijem, v štartu sem kupil kilo in še vedno drži
za naslednjo rundo pa bere, da več uprabljate starsan?
Meni se je isto zgodilo, ko sem prvo skuhal... potem sem pa vse pipice na fermentorjih zavaril

Torej zalil plastiko in sedaj jih prekuhavam in nato OXI.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
7.478
1.680
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Poveš, kje kupuješ pipice, ki zdržijo kuhanje? Prejšnji teden sem uničil eno (prvo), ki sem jo namočil v krop. Začela je puščat na spoju, kjer se "vrti" cela naokoli.

Dajmo razjasnit kemijo okoli čiščenja... oxi moraš pripravit vsakič posebaj, najbolje deluje dokler je vroč. Starsan lahko namešaš enkrat in ga hraniš (?) in pač po porabi. Za kaj uporabljati enega in za kaj drugega je meni še malo uganka, zaenrkat še vse izpiram z oxijem, v štartu sem kupil kilo in še vedno drži
za naslednjo rundo pa bere, da več uprabljate starsan?
Pipce so tiste, ki so priložene mr-malt fermentorju, ne prekuhavam, ampak namočim v vroč oksi. oksi je za enkratno uporabo.
 
Nazadnje urejeno:

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Poveš, kje kupuješ pipice, ki zdržijo kuhanje? Prejšnji teden sem uničil eno (prvo), ki sem jo namočil v krop. Začela je puščat na spoju, kjer se "vrti" cela naokoli.

Dajmo razjasnit kemijo okoli čiščenja... oxi moraš pripravit vsakič posebaj, najbolje deluje dokler je vroč. Starsan lahko namešaš enkrat in ga hraniš (?) in pač po porabi. Za kaj uporabljati enega in za kaj drugega je meni še malo uganka, zaenrkat še vse izpiram z oxijem, v štartu sem kupil kilo in še vedno drži
za naslednjo rundo pa bere, da več uprabljate starsan?
Meni se je isto zgodilo, ko sem prvo skuhal... potem sem pa vse pipice na fermentorjih zavaril

Torej zalil plastiko in sedaj jih prekuhavam in nato OXI.
jebela cesta...točno to se je tudi meni zgodilo. Pred zadnjim kuhanjem (14 dni nazaj), sem se odločil, da je čas, da temeljito očistim tudi pipe, česar prej nisem počel (pač sem sčistil z gobico in milom, nato pod curkom spral in našprical s StarSanom). Naredil sem mešanico vode in sode, segrel do vretja in TAKOJ UGASNIL, ter tako pustil čez noč. Res so vse pipce postale snežno bele, a tudi vsi spoji so šli po gobe. Pipo v fermentorju sem nekako zapacel z nekim takim plastelinom, ki se uporablja tudi v vinarstvu, pa se je potem itak posedla gošča in je bilo OK, ko pa sem prejšnji vikend pretakal v sekundarca mi je samo začelo tečt, ne kapljat, tečt. NI šans, da bi zatesnil. Tako sem samo obrnil autodifon in pretakal nazaj v primarca. Pipe so bile oboje, te od Mr. malta in tiste, ki sem jih dobil pri vsezapivo. Oboje so švoh iz tega vidika.

Pip torej nisem vrel, samo zavrel...
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Poveš, kje kupuješ pipice, ki zdržijo kuhanje? Prejšnji teden sem uničil eno (prvo), ki sem jo namočil v krop. Začela je puščat na spoju, kjer se "vrti" cela naokoli.

Dajmo razjasnit kemijo okoli čiščenja... oxi moraš pripravit vsakič posebaj, najbolje deluje dokler je vroč. Starsan lahko namešaš enkrat in ga hraniš (?) in pač po porabi. Za kaj uporabljati enega in za kaj drugega je meni še malo uganka, zaenrkat še vse izpiram z oxijem, v štartu sem kupil kilo in še vedno drži
za naslednjo rundo pa bere, da več uprabljate starsan?
Meni se je isto zgodilo, ko sem prvo skuhal... potem sem pa vse pipice na fermentorjih zavaril

Torej zalil plastiko in sedaj jih prekuhavam in nato OXI.
Kot lahko prebereš, se je meni zgodilo enako. Kako si zalil plastiko? Jaz bi isto naredil, ker mi jih je sicer škoda vreči stran.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Na oko naj bi se lahko preverilo, do kdaj je Star San še OK, in sicer dokler ne postane tekočina motna. Jaz se na to ne oziram. Jaz Star San uporabljam tako, da ga nanašam z litersko šprico. Z injekcijo namerim 2ml in dodam vodo. Dokler ne porabim, je v šprici. Do sedaj še nisem imel okužb. Je pa res, da sem sicer zelo pazljiv pri čistoči.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Na oko naj bi se lahko preverilo, do kdaj je Star San še OK, in sicer dokler ne postane tekočina motna. Jaz se na to ne oziram. Jaz Star San uporabljam tako, da ga nanašam z litersko šprico. Z injekcijo namerim 2ml in dodam vodo. Dokler ne porabim, je v šprici. Do sedaj še nisem imel okužb. Je pa res, da sem sicer zelo pazljiv pri čistoči.
V kolikor uporabljaš (trdo) vodo iz pipe, bo SS moten od štarta. Ampak ni panike, vseeno dela. Če kupiš pa destilirano vodo, bo pa bister ... dokler se ne umaže ...
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Poveš, kje kupuješ pipice, ki zdržijo kuhanje? Prejšnji teden sem uničil eno (prvo), ki sem jo namočil v krop. Začela je puščat na spoju, kjer se "vrti" cela naokoli.

Dajmo razjasnit kemijo okoli čiščenja... oxi moraš pripravit vsakič posebaj, najbolje deluje dokler je vroč. Starsan lahko namešaš enkrat in ga hraniš (?) in pač po porabi. Za kaj uporabljati enega in za kaj drugega je meni še malo uganka, zaenrkat še vse izpiram z oxijem, v štartu sem kupil kilo in še vedno drži
za naslednjo rundo pa bere, da več uprabljate starsan?
Meni se je isto zgodilo, ko sem prvo skuhal... potem sem pa vse pipice na fermentorjih zavaril

Torej zalil plastiko in sedaj jih prekuhavam in nato OXI.
jebela cesta...točno to se je tudi meni zgodilo. Pred zadnjim kuhanjem (14 dni nazaj), sem se odločil, da je čas, da temeljito očistim tudi pipe, česar prej nisem počel (pač sem sčistil z gobico in milom, nato pod curkom spral in našprical s StarSanom). Naredil sem mešanico vode in sode, segrel do vretja in TAKOJ UGASNIL, ter tako pustil čez noč. Res so vse pipce postale snežno bele, a tudi vsi spoji so šli po gobe. Pipo v fermentorju sem nekako zapacel z nekim takim plastelinom, ki se uporablja tudi v vinarstvu, pa se je potem itak posedla gošča in je bilo OK, ko pa sem prejšnji vikend pretakal v sekundarca mi je samo začelo tečt, ne kapljat, tečt. NI šans, da bi zatesnil. Tako sem samo obrnil autodifon in pretakal nazaj v primarca. Pipe so bile oboje, te od Mr. malta in tiste, ki sem jih dobil pri vsezapivo. Oboje so švoh iz tega vidika.

Pip torej nisem vrel, samo zavrel...

Tole bi se dalo rešiti, če bi jih samo namočil preko noči v raztopino kristalne sode (za pucat vinske sode). Tisto bi razžrlo vse živo biološkega ... potem pač splakneš z vodo.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Na oko naj bi se lahko preverilo, do kdaj je Star San še OK, in sicer dokler ne postane tekočina motna. Jaz se na to ne oziram. Jaz Star San uporabljam tako, da ga nanašam z litersko šprico. Z injekcijo namerim 2ml in dodam vodo. Dokler ne porabim, je v šprici. Do sedaj še nisem imel okužb. Je pa res, da sem sicer zelo pazljiv pri čistoči.
V kolikor uporabljaš (trdo) vodo iz pipe, bo SS moten od štarta. Ampak ni panike, vseeno dela. Če kupiš pa destilirano vodo, bo pa bister ... dokler se ne umaže ...
Tenx!
 
Nazadnje urejeno:

paulaner

Pripravnik
6. nov 2016
32
0
6
Prejsni teden sem varil, ocistil vrecko za drozganje in jo pospravil v zaboj, je pa bila vrecka malo vlazna in se je na njej naredilo malo plesni. Ker danes nemorem po novo me zanima ce jo dobro prekiham, prevrem in stereliziram ce bo vredu...da pobojem vse bakterije?
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
613
27
28
Ne rabiš sterilizirati, slad tako ali tako vsebuje vse sorte svinjarije in bakterije. Jaz vrečke nikoli ne spucam v nulo ker ni potrebe, samo splaknem. Itak sladico vreš eno uro. Na čistočo je treba paziti od ohlajanja naprej.