Čiščenje opreme in sterilizacija

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.345
1.021
113
Ne, 1:1 bo premočna raztopina. Tule imaš povzetek. Sicer je govora o sterilizaciji, za samo čiščenje vzemi podatek o visoki sterilizaciji (1:50), če je stvar močno zasvinjana oz. rabiš hitrejše čiščenje lahko tudi tja do razmerja 1:10. Sicer ker govoriš o steklenicah enostavno narediš mešanico po želji v eno steklenico pa preveriš čez 1h kaj naredi. Pri visokem razmerju upoštevaj da je varekina agresivna do kože, lahko ti razbarva cunje ali pa pusti madeže na pohištvu, pa splošča se klor tako da je nujno dobro zračenje!


3%-5% je pa priporočljiva mešanica za kristalno sodo, čeprav kar se mene tiče je dobra za normalno svinjarijo tudi pod 1%!
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
+ da dodam, kristalno sodo sem enkrat kupil v DMju. Je med sredstvi za pranje cunj v neugledni prosojni pakungi/vrečki pakirano po 1kg.

Kristalno sodo v posodi/lončku dobiš pa v merkurjih, poglej na oddelek kjer imajo sedaj vinarsko opremo. Izdeluje jo TKI hrastnik.
Jaz sem kupil v Merkurju in je tako zbita, da nimam kaj z njo delat. Če jo vržem ob tla, se zgolj malenkost odkruši... Potem sem enako (taka rumena plastična posodica z nekim vinskim sodom) kupil v vrtnem centru Rotar, je bilo malo bolje.

Se še komu to dogaja in kako to rešim, če se sploh da? Predvidevam, da je postala vlažna in se zbila...očitno pa ne gre za med, da bi redno dobavljali nove...al kaj?
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Odlično. Spotoma bom vzel 25L plastični sod (za katerega malo sumim, da bi lahko bil okužen), vanj zlil dobre pol litra arekine, dopolnil do vrha z mlačno vodo in pustil stat kakšen dan na balkonu na prostem. Potem bom prek pipe natočil raztopino v vse steklenice in tudi te pustil na prostem za kakšen dan. A je varno potem to v WC zlit (spotoma ga morda še očistim
)?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.345
1.021
113
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
+ da dodam, kristalno sodo sem enkrat kupil v DMju. Je med sredstvi za pranje cunj v neugledni prosojni pakungi/vrečki pakirano po 1kg.

Kristalno sodo v posodi/lončku dobiš pa v merkurjih, poglej na oddelek kjer imajo sedaj vinarsko opremo. Izdeluje jo TKI hrastnik.
Jaz sem kupil v Merkurju in je tako zbita, da nimam kaj z njo delat. Če jo vržem ob tla, se zgolj malenkost odkruši... Potem sem enako (taka rumena plastična posodica z nekim vinskim sodom) kupil v vrtnem centru Rotar, je bilo malo bolje.

Se še komu to dogaja in kako to rešim, če se sploh da? Predvidevam, da je postala vlažna in se zbila...očitno pa ne gre za med, da bi redno dobavljali nove...al kaj?
Ne to je normalno stanje kristalne sode. Ok ravno trde kot kamen še nisem dobil je pa vedno zbita skupaj. Tudi če jo razdrobiš se bo čez čas spet držala v enem kosu. Sam enostavno novo posodo odprem in z nožem prepikam kar se da, potem pol kosov dam v eno drugo posodo in ko jo je (v obeh) noter samo polovica in je v več manjših koščkih s tresenjem (zaprte) posode pred vsako uporabo dobim ven vsebino v ustrezno razsuti obliki. Sicer jo lahko pa tudi z žličko ali pa nožem praskaš.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.345
1.021
113
Citat:
Uporabnik si30n pravi:
Odlično. Spotoma bom vzel 25L plastični sod (za katerega malo sumim, da bi lahko bil okužen), vanj zlil dobre pol litra arekine, dopolnil do vrha z mlačno vodo in pustil stat kakšen dan na balkonu na prostem. Potem bom prek pipe natočil raztopino v vse steklenice in tudi te pustil na prostem za kakšen dan. A je varno potem to v WC zlit (spotoma ga morda še očistim
)?
Bo ok! Samo uporabi kar mrzlo vodo, pri topli vodi bo klor prehitro hlapel!
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Jaz uporabljam tale sterilizator za sterilizacijo steklenic. https://www.mojepivo.si/mojepi...enice-spin.html

Ampak a takšen sterilizator sploh dovolj dobro sterilizira steklenice? Tipično jaz steklenico po uporabi splaknem z vodo. Pomeni trikrat natočim tople vode iz pipe do polovice in pretresem - seveda mora steklenica prestati vizualni test, da v njej ne vidim nečistoče. Ne uporabljam detergenta, ker se bojim, da bo to vplivalo na head retention. Na bottle day potem takšno steklenico samo še steriliziram z OXIjem v tem sterilizatorju (pomeni 3x splaknem z OXIjem circa 3s, obrnem in pustim, da se odcedi). Ampak v resnici OXI rabi več kontaktnega časa ali kako? Je tak proces bolj blažev žegenj? :D
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Detergent ubija peno v kozarcu, ne steklenici.
Hočeš reči, da če pustim malenokst detergenta v steklenici, ko jo umijem, in direkt zaflaširam, bo pena enako obstojna, kot bi bila sicer? Malo dvomim ...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.345
1.021
113
Če je steklenica čista ni v njej nič oz. skoraj nič, kar je potencialno v njej (recimo ostanki spor iz vode od pomivanja oz. iz zraka) odkplakne tale brizgalnik. To je tudi ves namen "no rinse sanitizinga" .. torej da samo slakneš z nečim kar 100% nima okužbe potencialno kontaminirano površino.

Ampak če splakneš steklenice 3x pod vodo pomojem niso niti približno čiste. Sam vedno čistim steklenice s kemičnim sredstvom (včasih sem kar z detergentom, sedaj pa s kristalno sodo) in zdrgnem s krtačo/ščetko. Čeprav vedno temeljito splaknem steklenice pod vodo po uporabi ne boš verjel kakšna voda ostane od 20 opranih steklenic v škafu (je kar rjava).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
6.992
1.376
113
Citat:
Uporabnik si30n pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Detergent ubija peno v kozarcu, ne steklenici.
Hočeš reči, da če pustim malenokst detergenta v steklenici, ko jo umijem, in direkt zaflaširam, bo pena enako obstojna, kot bi bila sicer? Malo dvomim ...
Da ne pereš steklenic z detergentom, ker se bojiš za glavo, je mal mimo, pa lahko dvomiš kolikor hočeš. Ubija pa detergent glavo v kozarcu, sploh tisto sredstvo za splakovanje ki ga damo v pomivalc. Splakneš kozarec pred točenjem in to je to.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če je steklenica čista ni v njej nič oz. skoraj nič, kar je potencialno v njej (recimo ostanki spor iz vode od pomivanja oz. iz zraka) odkplakne tale brizgalnik. To je tudi ves namen "no rinse sanitizinga" .. torej da samo slakneš z nečim kar 100% nima okužbe potencialno kontaminirano površino.

Ampak če splakneš steklenice 3x pod vodo pomojem niso niti približno čiste. Sam vedno čistim steklenice s kemičnim sredstvom (včasih sem kar z detergentom, sedaj pa s kristalno sodo) in zdrgnem s krtačo/ščetko. Čeprav vedno temeljito splaknem steklenice pod vodo po uporabi ne boš verjel kakšna voda ostane od 20 opranih steklenic v škafu (je kar rjava).
huh, vsakič posebej? Jaz tudi steklenico takoj po izpraznitvi temeljito sperem z vodo. Pred flaširanjem jih operem v pomivalnem stroju brez detergenta (čeprav se zdaj sprašujem, ali voda sploh pride v steklenico v zadovoljivi količini ali se bolj kot ne operejo samo od zunaj). Neposredno pred flaširanjem s tistim zgornjim sterilizatorjem not našpricam star san in jih odcedim na stojalu za steklenice.

V dveh letih v steklenici nisem imel še okužbe (ni je nisem imel v fermentorju, ampak ni o tem debata). Ali je to potem zgolj sreča? Verjamem, da steklenice na "moj" način niso najbolj možno čiste, a veliko stvari delamo samo zato, da se približamo neki perfekciji in ne zato, ker bi zares bilo potrebno. Jaz bi rad ugotovil to slednje in moja praksa kaže na to, da zadostuje... Res si pa ne želim, da bi se mi zaradi tega kak batch okužil in to na samem koncu
Samo mislim, da bi ta "sreča" v dveh letih vsaj enkrat šla počivat, če moj postopek čiščenja ne bi bil zadovoljiv. Ali pač?

Kako pa ostali skrbite za steklenice?
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
613
27
28
Jaz uporabljam samo nove flaše, stare zavržem. Flaše izperem in z starsanom. Sicer uporabljam kege in za doma flaš ne gre veliko
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.345
1.021
113
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če je steklenica čista ni v njej nič oz. skoraj nič, kar je potencialno v njej (recimo ostanki spor iz vode od pomivanja oz. iz zraka) odkplakne tale brizgalnik. To je tudi ves namen "no rinse sanitizinga" .. torej da samo slakneš z nečim kar 100% nima okužbe potencialno kontaminirano površino.

Ampak če splakneš steklenice 3x pod vodo pomojem niso niti približno čiste. Sam vedno čistim steklenice s kemičnim sredstvom (včasih sem kar z detergentom, sedaj pa s kristalno sodo) in zdrgnem s krtačo/ščetko. Čeprav vedno temeljito splaknem steklenice pod vodo po uporabi ne boš verjel kakšna voda ostane od 20 opranih steklenic v škafu (je kar rjava).
huh, vsakič posebej? Jaz tudi steklenico takoj po izpraznitvi temeljito sperem z vodo. Pred flaširanjem jih operem v pomivalnem stroju brez detergenta (čeprav se zdaj sprašujem, ali voda sploh pride v steklenico v zadovoljivi količini ali se bolj kot ne operejo samo od zunaj). Neposredno pred flaširanjem s tistim zgornjim sterilizatorjem not našpricam star san in jih odcedim na stojalu za steklenice.

V dveh letih v steklenici nisem imel še okužbe (ni je nisem imel v fermentorju, ampak ni o tem debata). Ali je to potem zgolj sreča? Verjamem, da steklenice na "moj" način niso najbolj možno čiste, a veliko stvari delamo samo zato, da se približamo neki perfekciji in ne zato, ker bi zares bilo potrebno. Jaz bi rad ugotovil to slednje in moja praksa kaže na to, da zadostuje... Res si pa ne želim, da bi se mi zaradi tega kak batch okužil in to na samem koncu
Samo mislim, da bi ta "sreča" v dveh letih vsaj enkrat šla počivat, če moj postopek čiščenja ne bi bil zadovoljiv. Ali pač?

Kako pa ostali skrbite za steklenice?
Uporabi prozorne steklenice, samo za kontrolo pa boš videl kje si. Dejstvo je da samo splakovanje ne odstrani vsega, ker je en kup organske svinarije ki se prime sten in predvsem dna steklenice. Potem je tu še "pivski kamen" (vodni kamen) ki se nalaga v steklenici.

V osnovi ta svinarija ni problematična oz. sem tudi sam velikokrat stekleničil v take stekelnice pa ni bilo nikoli problema. Izhahaš iz dejstva da je vsa ta svinarija del piva in pivo ki gre v steklence je načeloma sterilno. Dejansko če bi steklenici razkužil vrat in zamašek, jo odprl in popil pivo in v to isto steklenico brez pranja in splakovanja natočil takoj novo pivo bi bilo vse ok.

Ampak potrebno je povdarit kdaj je nekaj čisto in kdaj ni, sploh ko fašeš okužbo celotnega batcha lahko pri taki malenkosti potem pogrne še 10 naslednjih batchev.

Meni pranje steklenic ne vzame veliko časa, imam 20l vedro v katerega gre naenkrat 10-15 steklenic. V vedru naredim 1% raztopino kristalne sode in vroče vode, dam noter steklenice, pustim 10-15 min in v tem času sama odstopi zunanj nalepka in v notranjosti steklenic se požre vse kar je organskega. Potem samo vsako steklenico vzamem in 2x potegnem s ščetko, ko je ena runda končana v isto vedro/isto vodo dam novo rundo .. vmes ko se ta namaka pa prej namočene steklenice splaknem z vodo in pustim da se odtečejo.

Pred steklenienjem gre pa skozi tisti brizgalnik še starsan, ta načeloma pomaga tudi razgrajevat vodni kamen sproti tako da ga ni potrebno potem dodatno odstranjevat.
 

pocast

Fizikalc
13. maj 2014
1.761
47
48
Enkrat sem za hec sflaširal pivo v eno res umazano flašo (pač test) in se pivo ni razlikovalo od ostalih čistih flaš.
Je pa res da bi se po mojem mnenju ščasoma začeli kazati učinki kvarjenja, odvisno tudi od skladiščenja.
Načeloma je pa končno pivo samo po sebi kar neugodno za nepridiprave (alkohol, co2, ph...)
Vsekakor je pa skrb za čiste steklenice zelo dobrodošla
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če je steklenica čista ni v njej nič oz. skoraj nič, kar je potencialno v njej (recimo ostanki spor iz vode od pomivanja oz. iz zraka) odkplakne tale brizgalnik. To je tudi ves namen "no rinse sanitizinga" .. torej da samo slakneš z nečim kar 100% nima okužbe potencialno kontaminirano površino.

Ampak če splakneš steklenice 3x pod vodo pomojem niso niti približno čiste. Sam vedno čistim steklenice s kemičnim sredstvom (včasih sem kar z detergentom, sedaj pa s kristalno sodo) in zdrgnem s krtačo/ščetko. Čeprav vedno temeljito splaknem steklenice pod vodo po uporabi ne boš verjel kakšna voda ostane od 20 opranih steklenic v škafu (je kar rjava).
huh, vsakič posebej? Jaz tudi steklenico takoj po izpraznitvi temeljito sperem z vodo. Pred flaširanjem jih operem v pomivalnem stroju brez detergenta (čeprav se zdaj sprašujem, ali voda sploh pride v steklenico v zadovoljivi količini ali se bolj kot ne operejo samo od zunaj). Neposredno pred flaširanjem s tistim zgornjim sterilizatorjem not našpricam star san in jih odcedim na stojalu za steklenice.

V dveh letih v steklenici nisem imel še okužbe (ni je nisem imel v fermentorju, ampak ni o tem debata). Ali je to potem zgolj sreča? Verjamem, da steklenice na "moj" način niso najbolj možno čiste, a veliko stvari delamo samo zato, da se približamo neki perfekciji in ne zato, ker bi zares bilo potrebno. Jaz bi rad ugotovil to slednje in moja praksa kaže na to, da zadostuje... Res si pa ne želim, da bi se mi zaradi tega kak batch okužil in to na samem koncu
Samo mislim, da bi ta "sreča" v dveh letih vsaj enkrat šla počivat, če moj postopek čiščenja ne bi bil zadovoljiv. Ali pač?

Kako pa ostali skrbite za steklenice?
Uporabi prozorne steklenice, samo za kontrolo pa boš videl kje si. Dejstvo je da samo splakovanje ne odstrani vsega, ker je en kup organske svinarije ki se prime sten in predvsem dna steklenice. Potem je tu še "pivski kamen" (vodni kamen) ki se nalaga v steklenici.

V osnovi ta svinarija ni problematična oz. sem tudi sam velikokrat stekleničil v take stekelnice pa ni bilo nikoli problema. Izhahaš iz dejstva da je vsa ta svinarija del piva in pivo ki gre v steklence je načeloma sterilno. Dejansko če bi steklenici razkužil vrat in zamašek, jo odprl in popil pivo in v to isto steklenico brez pranja in splakovanja natočil takoj novo pivo bi bilo vse ok.

Ampak potrebno je povdarit kdaj je nekaj čisto in kdaj ni, sploh ko fašeš okužbo celotnega batcha lahko pri taki malenkosti potem pogrne še 10 naslednjih batchev.

Meni pranje steklenic ne vzame veliko časa, imam 20l vedro v katerega gre naenkrat 10-15 steklenic. V vedru naredim 1% raztopino kristalne sode in vroče vode, dam noter steklenice, pustim 10-15 min in v tem času sama odstopi zunanj nalepka in v notranjosti steklenic se požre vse kar je organskega. Potem samo vsako steklenico vzamem in 2x potegnem s ščetko, ko je ena runda končana v isto vedro/isto vodo dam novo rundo .. vmes ko se ta namaka pa prej namočene steklenice splaknem z vodo in pustim da se odtečejo.

Pred steklenienjem gre pa skozi tisti brizgalnik še starsan, ta načeloma pomaga tudi razgrajevat vodni kamen sproti tako da ga ni potrebno potem dodatno odstranjevat.
Mogoče na vsake toliko naredim enako
Kot vedno...
 

pocast

Fizikalc
13. maj 2014
1.761
47
48
kakšna soda? bikarbona al kristalna.
Če je kristalna kšne rokavice in očala ne morejo škoditi

ne boš pa ravno kože izgubil če se mal pošpricaš, pač spereš z vodo in je. Bolj je problematično namakanje ali če pride v oko.
Bikarbona je pa itq za pit :D
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.345
1.021
113
Nekako tako kot je pocast opisal. Stvar je ene toliko agresivna kot navaden pralni prašek, torej če imaš kakšne ranice na rokah ipd. te bo začelo hitro pečt .. ni pa sedaj to tako da bi se malo polil in bi dobil kemično opeklino. Če dalj časa delaš v taki raztopini boš najbrž dobil rdečico. Tako da rokavice so dobrodošle pri daljših kontaktih, niso pa sedaj res nujne.

Enako je za oči, oslepel ne boš če ti špricne v oči, malo bo pa skelelo oz. se ti bodo oči solzile .. moraš pa sprat z vodo čimprej, da ne tvegaš kakšne resne poškodbe.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Jaz po izpraznitvi splaknem steklenico z vročo vodo, dobro preščetkam in zopet z vročo vodo splaknem. Pred polnitvijo pa tako ali tako še Starsan.

Sem pa danes očistil plastično pipo, ker se mi je zdelo pri vizualnem pregledu da je "malo" umazana. Z vročo vodo sem zmehčal material in snel tisti del pipe, ki je nasajen na navojni del. Da ne bo pomote iztočno pipico z nastavkom za polnjenje lahko z eno roko iztakneš, tega nasajenega dela pa ne. Je potrebno kar malo napora.
Vmes je bilo vsega po malem od kvasa do hmelja, v glavnem zgrozil sem se, kaj vse se je zanšlo vmes:). Sem pa mislil, da to ni mogoče. Sicer čisto malo vendar veliko preveč za okužbo.
Verjetno je to botrovalo vulkanskim izbruhom Wita in ne veliko sladkorja za karbonizacijo, kar sem na začetku predvideval.

Uporabljam dve plastični pipi. Pri eni mi je uspelo iztakniti nasajen del pri drugi pa ne. Bo pa treba še ta drugo v inšpekcijo poslat. če ne drugače pa v strojni primež.