Čiščenje opreme in sterilizacija

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Jaz corny kege vlačim na morje
smile-1.gif

Vzamem 2x corny kega in tamalo mašino za točit in na kisik k itak spijemo tisto kar nesem.
Drugače imam pa doma kege in iz njih pijem pivo celo leto ali več... manj dela mi vzame če v keg pretočim 17 l kot pa da bi vse to flaširal.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Perfect. Nisem sploh pomislil, da bi jih v vodo vrgel
grin1.gif


Patentne sem uporabljal zdaj celo (svoje prvo) leto varjenja. In po nekje treh batchih (sestavljeni, samo razkuženi patenti, še dobr se mi je zdelo kak je malo dela...) sem dobil par totalno različno karboniranih piv, na to sem še dve rundi naredil s temi flašami - snel vse gumice in jih prekuhal, lepo se povrnejo v prvotno obliko, ampak fook s sestavljanjem mi je preveč. Ali pa nimam prave metode, ampak mi pobere mnogo več živcev, kot tisti cent po zamašku, ki ga namočiš v razkužilo in stisneš gor
smile-1.gif


Pri kegih ne razumem uporabne vrednosti v primerjavi s steklenicami. (Traktor vs. ferari debata. Kakor za koga). Če nesem par flaš staršem, po kako dam kolegom, par jih vzamem na morje... ne predstavljam si, kaj bi jaz počel s kegom (sorry)
smile-1.gif

Iz kega lahko normalno natočiš v flaše in je kakšne 2-3 dni čisti ok pivo... Za na morje pa pač sflaširam....
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Čisto na kratko:
Kaj vse lahko in česa ne smem čistiti s kristalno sodo. (flaše, plastični fermentorji, plastične pipe na fermentorjih, autosifon s cevjo, točilna palčka, ...)
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.947
321
83
Vse lahko čistiš po mili volji. Ni pa povsod priporočljivo dolgotrajno namakanje v kristalni sodi. Jaz sem pustil raztopino v inox fermentorju, pa je potem nastala okrog zelo droživa oborina kristalov, ki se je dala spucati samo z kislino. Tako da ti kar pucaj
wink-1.gif
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ksz.

Ker se nisem zaj**al nobene runde in bi rad da pri tem ostane, sem poleg oxija dokupil starsan. Zanima me, v cem pripravljate mesanico in obstojnist le-te. Lahko naredim 5l in iz enega kanistra poj tankam dalje ali ni vsaka plastika ok za shranjevanje?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Plastika je ok, oz. sam imam v 5l bidonu od destilirane vode, tega rabim za splakovanje fermentorjev ipd.. Tistega ki imam v šprici pa mešam posebej.
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Zanima me, kako čistite steklenice. Jaz jih imam sedaj že dobro leto, vsako vedno, ko jo iztočim, takoj splahnem z vodo (večkrat), pred uporabo pa s krtačko, potem pa starsan. Opažam pa, da vseeno ostajajo določeno deli v steklenicah, ki jih moam posebej dobro skrtačiti (navadno na stenah steklenice). Za test sem jih čez noč par namočil v kristalno sodo, pa je še vedno isto.
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Pa še to. Precej debat sem bral o primerjavi PBW vs OXI. Vaše izkušnje?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Ce po namakanju s sodo ne gre stran najbrz ni organska svinjarija .. po vsej verjetnosti gre za vodni kamen. Vodni kamen topi kislina, tako da poskusi dat noter se starsan za par urc pa poglej kaksen je potem rezultat.

Pwb je neko bazicno cistilo .. najbrz je osnova neka soda pa se par dodatkov. Ni pa to razkuzilo. Oxi ima eno od komponent tudi kristalno sodo, hkrati pa se peroksid. Tako da deluje cistilno in razkuzilno.
 

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Tudi mene malce zanima glede čiščenja, kako pogosto menjate vodo na tej zadevi ko imaste za čistit steklenice oziroma koliko oxya daste notri? Prestavil se bom verjetno na starsan, pa me nasplošno zanima kako ga uporabljate? En nasvet sem prebral kar malce v šprico mixa vode in starsana pa potem kar pošpricat vse s čimer se pivine dotakneš.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Seveda, vse stvari morajo biti ciste. Čistoča je ključnega pomena. Kako stvar je vcasih potrebno tudi namociti.

Z raztopino starsana na enkrat ocistim okoli 80 steklenic. Verjetno bi jih lahko vec vendar trenutno nimam potrebe po tem.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Citat:
Uporabnik rookie pravi:
Živjo!
Uporablja kdo Asepsol razkužilo?
Je tudi no rinse...

https://www.makom.si/asepsol-1l-dezinf-%C4%8Distilo

Piše "namenjeno razkuževanju površin" in "samo za zunanjo uporabo" ... kaj misliš?
evil.gif


Pa ugibim da gre za eno tistih medicinjskih razkužil ki smrdi potem kot da imaš bolnico doma, najbrž nočeš tega v pivu!
grin1.gif


Od pogosto uporabljenih razkužil ki se uporabljajo v medicini in so primerna tudi za pivovarstvo je tu jod. V manjših koncentracijah je lahko tudi no-rinse, ampak to so res manjhne koncentracije. Jod v raztopini (povidon) dobiš v vsaki lekarni pod komercialnim imenom Betadine.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Citat:
Uporabnik ArcaneWater pravi:
Tudi mene malce zanima glede čiščenja, kako pogosto menjate vodo na tej zadevi ko imaste za čistit steklenice oziroma koliko oxya daste notri? Prestavil se bom verjetno na starsan, pa me nasplošno zanima kako ga uporabljate? En nasvet sem prebral kar malce v šprico mixa vode in starsana pa potem kar pošpricat vse s čimer se pivine dotakneš.

Vzameš 5l kanister, noter natočiš mrzlo in čimbolj mehko vodo (lahko tudi destilirano/demineralizirano kupiš v 5l kantici) dodaš ustrezno količino starsana (mislim da je okoli 10-15ml ne vem na pamet) premešaš in to je to. Kar je male opreme natočiš malo raztopine v neko posodico in noter pomakaš, kar je votle opreme (fermentor) natočiš liter dva noter in pretresaš, kar je večje in ni votlo da ne moreš na noben od omenjenih načinov razkužit poškropiš s šprico.

Če uporabljaš na čisti opremi lahko starsan potem uporabljaš dal časa. Ker se močno peni ga itak v vsakem razkuževanju malo zgubiš tako da ga počasi zmankuje. Ko misliš da ga rabiš že predolgo potem ga zliješ stran oz. porabiš za čiščenje vodnega kamna v gospodinjstvu in narediš novo raztopino.

Glede razkuževanja steklenic uporabiš raztopino za eno rundo potem vržeš stran, mislim pa da lahko istega uporabiš za cel batch oz. sam nisem nikoli vmes menjal; pri starsanu ga sicer moraš še malo dodat ker se peni in pena ostaja v steklenicah.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Ammm...ne rečem za "generalno" čiščenje opreme...o tem smo že govorili...varekina, kristalna soda itd.

Ampak tudi v svetu sta najbolj razširjena OXI in starsan, zakaj bi šel in tvegal z nekimi nenamenskimi sredstvi?

Jaz varim 2 leti. Takrat sem kupil eno stekleničko (473 ml) in jo imam še sedal. Dvomim, da jo bom porabil do konca leta. Ko jo bom, bom šele "porabil" teh slabih 15 EUR, kolikor stane. Skratka...niti na misel mi ne pade, da bi menjal preizkušeno in široko uporabljeno sredstvo, pa četudi bi kaj drugega, potencialno uporabnega dobil za manj denarja.

V vsakem primeru je vso opremo potrebno dobro očistit. Jaz to naredim takoj po uporabi oz ko je to mogoče, vsekakor pa po vsakem končanem opravku (kuhanju, stekleničenju, pretakanju itd.) in NE šele naslednji dan. Vso opremo očistim z gobico in tekočim milom za roke (Tarco), ki je brez teh posebnih vonjav, olj in ne vem česa vse. Ne uporabljam detergenta za posodo, ker je masten in ga težko temeljito spereš. Po čiščenju vse našpricam s Star sanom (iz šprice) in pospravim. To je to. Neposredno pred naslednjo uporabo vso opremo še enkrat pošpricam s star sanom. Do sedaj se mi še ni zgodila okužba.

Tok, tok na les
smile-1.gif
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Kje nabavite varikino in kristalno sodo? Sem prečesal sel Interšpar in cel Merkator hipermarket, nikjer nobene varikine, še manj kristalne sode. Oz. kar sem sumil, da bi lahko bila varikina, je imelo cel kup primesi poleg, pa še dišav.

https://www.meindm.at/haushalt...10020398.action

Tole sem potem našel v DMu, a je to to? Zanimivo mi je to, da so notri celo encimi (amilaza), škoda, da ne moreš med drozganjem uporabit. :D

Razumem, da je Oxi in starsan čisto dovolj, rabim za temeljito čiščenje (sploh ker imam za dva batcha zelo umazanih steklenic za sčistit).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Tole kar je v prahu je najbrž enako kot oxi oz. oxi z dodatki za gospodinjsko rabo. Oxi je v osnovi kemično natrijev perkarbonat in se ga uporablja v precej čistilih ter belilih (prepoznaš po oznaki "oxi" .. recimo "vanish oxi" ipd.).

Navadno varekino dobiš pod komercialnim nazivom Arekina (modra pakunga, cena okoli 2EUR/l), tista odišavljena je pa Varikina in ima še roza rožice na pakungi (te ne kupovat). Dela jih pa Šampionka klik. Sem 100% da dobiš v vsaki trgovini. V eurospinu dobiš neko italjansko neparfumirano 2l pakungo še ceneje (malo nad 2EUR/2l kar sem nazadnje videl).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
+ da dodam, kristalno sodo sem enkrat kupil v DMju. Je med sredstvi za pranje cunj v neugledni prosojni pakungi/vrečki pakirano po 1kg.

Kristalno sodo v posodi/lončku dobiš pa v merkurjih, poglej na oddelek kjer imajo sedaj vinarsko opremo. Izdeluje jo TKI hrastnik.
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Hvala za informacije. Za "Arekino" piše, da je v koncentraciji 5-15%, to se potem redči še z enako količino vode? Enkrat sem prebral tu nekje, morda celo od tebe, da je potrebna koncentracija 3-5%.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Ne, 1:1 bo premočna raztopina. Tule imaš povzetek. Sicer je govora o sterilizaciji, za samo čiščenje vzemi podatek o visoki sterilizaciji (1:50), če je stvar močno zasvinjana oz. rabiš hitrejše čiščenje lahko tudi tja do razmerja 1:10. Sicer ker govoriš o steklenicah enostavno narediš mešanico po želji v eno steklenico pa preveriš čez 1h kaj naredi. Pri visokem razmerju upoštevaj da je varekina agresivna do kože, lahko ti razbarva cunje ali pa pusti madeže na pohištvu, pa splošča se klor tako da je nujno dobro zračenje!
zmaga.gif


3%-5% je pa priporočljiva mešanica za kristalno sodo, čeprav kar se mene tiče je dobra za normalno svinjarijo tudi pod 1%!
 

Podobne teme