bedaki na cesti

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.507
1.474
113
Bodoči darovalec organov na jadranski magistrali.

Polna črta, nepregleden ovinek, na srečo sem pripeljal v okviru omejitve, pa me je kljub temu tako presenetil, da sem lahko samo zavil na skrajni rob, za zaviranje je bilo prepozno. Široki kot kamere ne pokaže, kako blizu je bilo ...

Še podvprašanje za Matey oz. ostale zavarovalničarje: če bi v tem primeru zaradi izogibanja poškodoval avto in nimam kaskega, kakšen je v tem primeru postopek (zlasti, če sem v tujini)? Je treba klicati policijo? Škoda brez sklenjenega kaskega gotovo ni povrnjena in se lahko obrišeš pod nosom, če voznik odpelje naprej. Kvečjemu, če bi tablico prebrala morebitna zadnja kamera.

Poglej priponko 100363
Zaradi teh sem odprl temo:

Nisi edini, ki se mu tako vozijo.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.542
139
63
Še en primer, samo par km naprej od darovalca organov. Pri srečevanju kolone trajekta sem dodatno pozoren na dinamike, ki želijo biti 34. v čakalni vrsti namesto 36. po vrsti :rolleyes: Vendar avta včasih preprosto ne vidiš zaradi kolone, kljub kao preglednemu odseku in prekinjeni črti.

Tu je bilo prostora več, tudi prehitevani taksi je odlično reagiral s pravočasnim zaviranjem in umikanjem, tako da je bilo manj tesno.

Poglej priponko 100366
Kolk dobr se tablce dajo prebrati s tem garminom ? Edin malo mi je prevec fish-eye, sam snema pa fajn. Morm pocas upgrejdat moj 70mai

erikson

Guru
25. avg 2007
23.736
7.443
113
Letos je statistika še posebej slaba. Kot zanimivost, v Helsinkih živi 690.000 ljudi in v zadnjem letu nihče ni umrl v prometni nesreči.

Prometne nesreče na slovenskih cestah so letos terjale že 58 smrtnih žrtev, kar je 20 več kot v enakem obdobju lani. Glavni vzrok za nesreče je neprilagojena hitrost, sporoča policija. Izpostavil je voznike motornih koles, med katerimi jih je letos umrlo že 18, umrli so tudi trije vozniki mopedov. V enakem obdobju lani jih je umrlo osem.

Corvette

Majstr
6. nov 2008
503
384
63
Tako-tako, morajo biti dobri svetlobni pogoji. Imam Garmin Dash Cam Mini 2, pa je samo 1080p. Ampak prioriteta je, da je kamera manj vidna od zunaj, kar opravi z odliko, je lepo skrita med ogledalom in šipo. Žal tudi aktualni model 3 nima višje resolucije. Enka pa mi je crknila po 25 mesecih, prežgan CMOS senzor.

Če ti ni prioriteta čim manj opazen dash cam, potem svetujem kak drug model z boljšo kakovostjo videa.
Kolk dobr se tablce dajo prebrati s tem garminom ? Edin malo mi je prevec fish-eye, sam snema pa fajn. Morm pocas upgrejdat moj 70mai

delavec44

Guru
17. dec 2012
3.086
2.131
113
Letos je statistika še posebej slaba. Kot zanimivost, v Helsinkih živi 690.000 ljudi in v zadnjem letu nihče ni umrl v prometni nesreči.

Prometne nesreče na slovenskih cestah so letos terjale že 58 smrtnih žrtev, kar je 20 več kot v enakem obdobju lani. Glavni vzrok za nesreče je neprilagojena hitrost, sporoča policija. Izpostavil je voznike motornih koles, med katerimi jih je letos umrlo že 18, umrli so tudi trije vozniki mopedov. V enakem obdobju lani jih je umrlo osem.
Me zanima koliko od tega pade na tranzitni promet. Poleti karkoli berem so vedno žrtve tujci.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.423
7.775
113
pri taščici
Drži, obstaja Škodni sklad Slovenskega Zavarovalnega Združenja iz katerega se izplačujejo odškodnine zaradi škode povzročene s strani neznanega povzročitelja ampak to velja zgolj v primeru nesreče z neznanim povzročiteljem v Sloveniji in ne v tujini zaradi česar tega glede na aktualen primer nisem izpostavljal. Bom pa zdaj kar citiral, podrobnosti so zelo pomembne:

Prometna nesreča z neznanim prometnim sredstvom​

Če je prometno nesrečo povzročil voznik neznanega vozila v Sloveniji, Slovensko zavarovalno združenje s sredstvi Škodnega sklada odgovarja za nematerialno škodo (škodo, ki je nastala zaradi smrti, telesne poškodbe ali telesne okvare), vendar največ do minimalne zavarovalne vsote, ki je bila predpisana na dan škodnega dogodka. Obseg kritja za škode, ki jih povzročijo neznani vozniki, je torej omejen.

Ko pa katerikoli oškodovanec iz konkretne prometne nesreče prejme odškodnino zaradi smrti, telesne poškodbe ali telesne okvare in se je ob tem bolnišnično zdravil najmanj pet dni, Slovensko zavarovalno združenje – Škodni sklad odgovarja tudi za škodo, ki je nastala zaradi uničenja ali poškodovanja stvari, ob upoštevanju soudeležbe oškodovanca pri škodi v višini 500 evrov (franšiza).

Ce ni bolnišnicnega zdravljenja vsaj 5 dni, potem samo nematerialno škodo!

delavec44

Guru
17. dec 2012
3.086
2.131
113
Poznam primer ko je tak primer prevzel triglav kjer je bil avto povzrocitelja zavarovan v zadnjem letu.
Ne vem kaksne "fore" imajo to med sabo.
Niti ni važno kdo prevzame (pač določijo eno zavarovalnico), ker po končanem postopku škodo dobijo povrnjeno iz sklada. Če je ne uspejo regresirati od povzročitelja.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.281
751
113
tam ko se terc po tori rola
Pol pa naj še kdo reče, da so motoristi normalni...
Cena množičnosti pač. Večina jih je po sistemu ''plesala je eno poletje''. Motorji še nikoli niso bili tako lahko dostopni... večina si gha kupi, da izživi svoje ''sanje''... pa ga po letu ali dveh proda. Če se v tem času ne skrešira (direktno napisano, ampak žal tako je). V začetku '80, ko sem začel s tem, je v naši dolini bilo par motorjev, vsi smo se poznali. In so nas vsi poznali. Zdaj? Zdaj je, bom napisal kar za domač kraj... ne odcepu z glavne ceste je na 300 metrski razdalji deset hiš, pa šest motorjev, če one tri štirikolesnike ne štejem zraven. Nekatere vidiš na cesti vsak dan, nekatere za vikend, druge enkrat na dva meseca...ampak so pa. Lani, denimo, sem izvedel da ima sosed tudi motor...že par let. Saj ko pelje skozi vas, ne vidiš kdo je pod čelado.

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.281
751
113
Stari mački, ja... Jaz sem takšnim (že par 100 metrov preden je parkiral, je med vožnjo snel čelado in na komolec z njo) rekel ''kdor te pozna, tako ve da imaš motor. Kdor te ne, pa itak nima veze, neki model brez čelade pač''. Pa še en primer, resničen. Bivši bratov svak si je enkrat izposodil motor, Ninjo, da naredi en krog... brez čelade, ''kaj pa mu bo na tem kilometru ali dveh''... Seveda je na polno zaplužil, bi v onem videu rekli ''ziher 100štirideset''... bolnišnica, nekaj zlomov, obraz pa... no, saj si je podoben, če odšteješ brazgotino od brade čez čelo... ni ga izučilo. Žal ga ni... Še en primer..no, kdor je bil 1986 na letališču SG, ve kaj je bilo. Oni, ko je vozil, podoben obraz, drugi brez noge... žal mi je pa mladega dekleta, ki je končalo življenje zaradi naivnosti in mu sedla v majčki in coklah zadaj gor. Vse je bilo posneto, videokaseta je, pa je niti pod razno nisem hotel pogledati, čeprav je Garbus to hotel kazati kot neko preventivo... ni bil lep pogled, res ne... še zdaj dobim sila grenak okus v ustih...pa je že 40 let mimo... Fantje, res vam polagam na srce -nosite čelado, tudi v najhujši vročini.

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.416
266
83
Tega v SG se žal spomnim, sem celo bil na sestanku pred dogodkom na AMD SG, ko se je govorilo, kaj bo treba preprečiti. Ko je počilo, sem ravno peljal po travi proti restavraciji. Edino glede leta nisem ziher - ko delam rollback po motorju, ki sem ga takrat imel se mi zdi, da je bilo 1987.

• Všeč mi je
Reactions: motofrik

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.281
751
113
Lahko, da je bilo 1987..vem, da sem imel ETZ takrat, Laverda je prišla kasneje...
mosseero.. na kratko. Srečanje motoristov, uradna prepoved vožnje po letališki pisti. Seveda so šli, ljudje so bili z obeh strani, eden je tekel čez, v tistem trenutku fant na sposojenem motorju z deklico zadaj na polno... deklica žal umrla... on pobrušen do kosti, preživel. Narod pa tudi prismojen do amena, čisto na pisto je rinil gledati..na določenem delu je koridor bil le par metrov širok... Podobno je bilo 2005, ko smo RRC organizirali Street race, je narod hotel čisto pri pisti biti... seveda smo prekinili, dokler se niso odmaknili. Kasneje je organizacijo dogodka prevzel Honda club... mislim, da je bilo še dvakrat, potem ne več. Mislim, da novi lastnik letališča (ne pa tudi piste) ni pustil, ali bil preveč pohlepen glede nadomestila.

• Žalosti me
Reactions: Matey