bedaki na cesti

Schime

Guru
22. nov 2008
2.147
936
113

Sem se spomnil na to zgodbo. Izsek:
In zakaj avta niso odpeljali že policisti? Na PU Koper so za časnik pojasnili, da lahko avtomobil zasežejo in odpeljejo le, če je predelan za tihotapljenje migrantov, če je ukraden ali če ni last voznika. Avtomobil bi namreč moral odstraniti voznik ali pa bi moral poskrbeti, da vozilo, v njegovem imenu, odpelje nekdo drug. Sicer pa o ravnanju z zapuščenimi vozili govorita zakon o pravilih cestnega prometa in zakon o cestah, ki določata, da lahko vozilo na stroške lastnika odstrani vzdrževalec cest, če ta vozila ne odstrani v določenem roku.

• Všeč mi je
Reactions: boro in BornSkeptic

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.301
3.639
113
Marlbor
To da recimo že 1 teden teče vse iz njega direkt tja na zemljo za brezveze. Kaj pa če se prevrne na cesto ravno ko se po njej pripeljem?
Drgač me ne moti. samo smešno mi je.
Policija je verjetno pogledala v zemljiško knjigo, ugotovila da gre za parcelo v zasebni lasti in odstopila od nadaljnih postopkov.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

sad

Guru
24. avg 2007
22.791
11.628
113
Pa ne vem, če to drži. Potrm je pa nek pas, ki je v upravljanju vzdrževalca ceste. Ker recimo kosijo nekaj stran od ceste.
In tisti avto se praktično dotika ceste, razen, če so izračunali %. :)

gr69

Guru
15. dec 2009
12.023
3.073
113
še v SLO - ampak komaj
Je pa 2 m od roba “ceste” še cestni svet, nato pa sledi varovalni pas, ki pa ostaja v lastništvu “lastnika”, ki pa ima na ta del le omejeno lastniško pravico (določeno je kaj lastnik na tem delu zemljišča lahko počne ali ne).
Parkiran C4 tako, glede na predpostavljeno kategorije ceste, v celoti stoji na nejavnem delu ozr. na lastniški zemlji in to na delu, kjer je lastnik dolžan skrbeti za ustrezno urejenost za varen potek prometa (varovalni pas).
V normalni državi bi lastnik obvestil policijo, ki bi lastnika vozila pozvala za odstranitev le-tega. Če se to v doglednem času (2-3 delovni dnevi) ne bi zgodilo, bi obvestila lastnika zemljišča naj sam ukrepa, obenem le-tega obvestila kdo je lastnik vozila. Lastnik zemljišča bi naročil odstranitev vozila - plačal in lastnika vozila pozval h plačilu stroškov in odškodnine. V primeru neplačila pa tožba in v roku enega tedna sodba in po potrebi rubež itd. za poplačilo tožnika. A kot sem rekel - v normalni državi.

disclaimer: takšna rigoroznost lahko privede v drugo skrajnost, kjer (npr. Nemčija) te lastnik iztoži* po hitrem postopku že samo za nepooblaščen prehod čez zasebno zemljišče.
*iztoži = prvo obvestilo o “prekršku” in poziv k prenehanju s strani odvetniške pisarne in obenem zahtevek za nadomestilo nastale škode vključno z odvetniškimi stroški. Če dejansko pride do tožbe ima lastnik vsekakor boljše karte v rokah, če le ni nesorazmerno pretiraval s stroški.

• Všeč mi je
Reactions: sad

sad

Guru
24. avg 2007
22.791
11.628
113
V bistvu mora to lastnik narediti takoj, ko opazi kaj takega na svoji lastnini. Seveda uradno ni ničesar videl.
Ker če ga bodo policisti uradno obvestili in se bo potem avto znašel na cesti, hm...
A če objaviš oglas v ciganskem časopisu s točno lokacijo vozila, si kaj kriv? :evil:

brane_new

Guru
10. feb 2008
19.625
2.552
113
Pas ob cesti je pod nadzorom vzdrževalcev ceste. Ne moreš postaviti plakata, tudi če je tvoja parcela.
Vzdrževalci niso odgovorni, če iz takega dela pade drevo na cesto, saj niso lastniki zemljišča.

p.s. ne primerjajte se z nemčijo. glede lastnine tam JE pravica, pa nam bilo smešno ali ne.

gr69

Guru
15. dec 2009
12.023
3.073
113
še v SLO - ampak komaj
Saj pravim - posadiš lahko, do koliko pa lahko pustiš zrasti je pa druga zgodba.
Al boš zdaj rekel, da boš našel zakonodajo, ki prepoveduje sajenje koruze!?
(pa sn mislo, da je Hanza stari Alter maček in nena cukne na vsako ... da niso to kakšni predčasni stranski od cepljenja :sprasujemse:)