AV Receiver vs Soundbar

Cash

Guru
19. avg 2007
8.070
981
113
Živjo

ok, Tv sem nabavil, sedaj pa še zvok malo poštelat. Nikakor se ne morem odločit ali naj nabavim soundbar ali AV receiver. Soundbar gledam Samsung Q70R, ki je cca 435€.
Všeč mi je, da lahko bas štelam na daljincu. Ker pa imam doma že prostostoječe zvočnike, bi nabavil samo en AV receiver za kakih 300€, pa "po potrebi" še en woofer.
Ker nočem nekega razbijanja woferja, ampak samo neko dopolnilo k zvoku, sem bral, da naj bi imele Yamahe neko bass bost funkcijo in potem že na navadnih zvočnikih dobiš malce močnejši bas. Zanima me ali lahko tudi na daljincu AV receiverja štelaš bas, ker se mi ne da nonstop do ojačevalca hodit in recimo zvečer zmanjševati basa, ko pa imam na soundbaru tipko za bass prav posebej. Pri soundbaru mi pač ni všeč, da imam une mikro zvočničke v eni plastični dolgi škatlici, ker roko na srce, pride boljši zvok iz lesenih kišt.
Torej, imate kaka mnenja, izkušnje, ipd.?

Hvala
 

damirj

Guru
9. maj 2012
4.769
2.019
113
V bistvu je tako, da če boš na TV gledal večinoma filme, oddaje itd. potem bo tudi soundbar OK. Zvok v teh primerih je itak tako obdelan, da ga pač zmorejo normalno predvajat tudi miniaturni zvočniki v LCD TVjih. V filmih poleg tega visi večina teže zvoka na bas področju, čemur služi sub, tako da je spet to področje dobro pokrito. Šele pri muziki se pokažejo pomanjkljivosti malih zvočnikov vgrajenih v soundbar in še posebej tistih v TVju samem kjer, razen moderne muzike, manjka presence na midbas podoročju. Če prostor imaš in ti je ql receiver, potem pač greš v to varianto.
 

Steve

Guru
13. avg 2007
9.606
1.526
113
Poslušaj eno in drugo varjanto in bo odločitev takoj na dlani. Zvok iz soundbara je enostavno zanič proti receiverju in 5.1. Saj niti ni mišljen kot tekmec receiverju. Mišljen je za izboljšanje zanič zvoka, ki prihaja iz tv zvočnikov.
Glede nastavljanja basa na manj nimam pojma, verjetno od modela do modela odvisno. Eni receiverji imajo neki night mode, ki zmanjšajo bas zvečer.
Brez basa pa niti ne razmišljaj o 5.1., ker to je pol kastriran sistem
 

Ted

Guru
8. sep 2007
1.682
576
113
Solidni samostoječi zvočniki (sprednji par) imajo dovolj močne base da SW v osnovi ne rabiš. Za bookshelfe pa bo SW kar potreben ja...
 

Cash

Guru
19. avg 2007
8.070
981
113
Aja, cisto sem pozabil pripisat....poslusalo se bo veliko tudi muzike iz "youtuba" ali pa internetni radio, ce bom pac kupil receiver z internetnim radijem. Pri soundbarih vem, da ni "midov", pa zvocnicki so skupaj, medtem, ko kiste das vsako v svoj kot in je boljsi sound...
 

Cash

Guru
19. avg 2007
8.070
981
113
Ted, nisem te cisto razumel...kaj si mislil s SW in bookshelfom. Kaj te besede pomenijo?
 

Cash

Guru
19. avg 2007
8.070
981
113
Aja, mona jst...itak SW-Subwoofer....ajajajajaj :zardelalter::zardelalter::zardelalter:
Za bookshelfe pa nisem vedel...hvala
 

map

Guru
6. jul 2008
7.779
1.919
113
najrajš na babi
Glede na to da imaš samstoječe zvočnike, potem obvezno reciver. Pa center zvočnik. V večini primerov bo basa dovolj, če ne pa kasneje woofer dokupiš. Ni pa slabšega pri gledanju TV, da človek gleda direkt tebe in nekaj govori, ti pa ta zvok z stereo zvočnika levo, desno poslušaš. center mora biti.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
13.836
5.081
113
Yamahe neko bass bost funkcijo in potem že na navadnih zvočnikih dobiš malce močnejši bas.
Ne dobiš basa ampak midbas. Za bas rabiš woofer kakorkoli obrneš.

Drugače pa ga ni soundbara, ki bi igral bolje kot kaki mali 13-ka bookshelf in 8" woofer. Pa tudi samostoječi rabijo woofer.
Razen če vzameš kako zadevo, ki ima že vgrajen aktivni woofer. Drugače kaj dosti pod 80hz ni več to to. Jih je brezveze matrat. V vsakem primeru pa pod 60hz ne igrajo več. To govorim za neke normalne zvočnike.
Zakaj te zanima štelanje basa na daljincu? Zvočike nastaviš tako, da je približno linearno po celem spektru pri glasnosti ki jo največkrat poslušaš. in nimaš več kaj štelat.
btw imam eno yamahico sw012 aktivno za prodat če rabi kdo. 80€. rabljena samo ob tv-ju.
 
Nazadnje urejeno:

Cash

Guru
19. avg 2007
8.070
981
113
Luka, za bass stelat na daljincu rabim za zvecer, da bi dal na minimum, ko gresta mulca spat, pa ostale v bloku, da ne zbudim...sej pravim, da ne rabim nekega suba, da bo razbijalo, ampak bass samo za dopolnitev muziki...zato bi najraje, da da iz sebe ze ojacevalec malce vec, da bi dobil base iz zvocnikov. V zvocnikih imam 14cm (to je od zacetka do konca membrane - zdej ne vem, al se to steje za 13 al za 16), potem srednjetonec 7cm in visokotonec 2cm.
Pomoje se da dobiti ze lep bass iz tega + ostali spekter zvoka. Sam en tak ojacevalec bi moral najti in bom malo te Yamahce pogledal.
Kako pa je s temi subi, a se to samo vzge, ko prizges ojacevalec, ce je speljan izvor iz predizhoda v ojacevalcu al moras spet imet nov daljinec od suba, da ga prizges?
Danasnji AV receiverji imajo ze itak Arc CEC, ki ga prizigas in uravnavas z daljincem od TV-ja...Kako je torej s subom...se to samo prizge in ugasne?
 
Nazadnje urejeno:

shift

Guru
20. jul 2007
9.713
2.008
113
za šankom
Kakor koli, če imaš namen poslušati glasbo, bo SW kar obvezen, drugače pa itak probaj prvo, če ti bo ok pol ql, itak zase kupuješ
 
22. jul 2007
12.689
1.257
113
123
Za base štelat pa ne potrebuješ nič na daljincu, ker lahko imaš vse to na telefonski aplikaciji in od tam nastavljaš zvok.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Cash

Gonzo

Guru
1. sep 2007
8.871
8.894
113
EU
Marantz M-cr612 stereo receiver in internetni radio. Poganja dva zvočnika v dnevni (pri TV-ju), in drugi par v kuhinji. Ločeno nastavlja glasnost obeh parov.
Ima priklop za Sub Wofer, kateri mora imeti ločeno napajanje. Glasnost SW nastavlja skupaj z ostalimi zvočniki.
V navodilu navajajo, če ne želim imeti SW, lahko uporabim funkcijo dinamic bas buster. Vklaplja se na tablici, ali telefonu. Močno ojača base in imam vtis, kot da bi jih držal "bolj dolgo vklopljene ", kot navadne base.
Ta funkcija je čisto ločena od navadnih basov, ki se dajo tudi ločeno nastavljati.
Učinek tega DBB - ja je zelo dober, vendar je bolj uporaben za kakšne fešte.
Za normalno poslušanje je nastavitev navadnih basov čisto zadosti.
Še ena, ki te bolj zanima. Receiver ima optično povezavo za TV (Toslink).
V meniju omogočim to povezavo in vse skupaj ugasnem. Ko vklopim TV, Receiver prek kabla dobi signal, se vklopi in predvaja zvok TV-ja.
Tudi če poslušam internetni radio in nekdo vklopi TV, takoj preklopi.
 

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.192
3.821
113
Jest imam full-size zvočnike in špilajo lepo, tudi bas. Sem imel woofer, pa sem ga dal stran, ker mi je bil lepši bas od zvočnikov. Še za te "gajbe" žena jambra in sem šel gledat soundbare, a me ni nič prepričalo. Še za filme ni, ker ni prostorske predstave (zdaj imam 5.0), tako da sem dal zaenkrat on hold, dokler se ne preselim v "mancave". :)

Če odgovorim OT: če že imaš zvočnike in če te ne motijo škatle in kabli, potem vsekakor receiver in zvočniki. Pri soundbaru to ni to (vsaj pri teh kar sem jih jaz slišal in ki so v nekem normalnem rangu).

BTW, a ima kdo izkušnje s tem spodaj? Je vredno (nemalega) denarja?
 
  • Všeč mi je
Reactions: Romzi

Cash

Guru
19. avg 2007
8.070
981
113
Ok, sem malo pregledal Denone, Yamahe, Sonye, Harman Kardon, Onkyo, Pioneer in mi zaenkrat najbolj lezi Yamaha. Imam ogledane 3 modele... RX-V 485, 585 in 685. Zadnji mi je ze kr malce drag, ampak ima nek Party Mode, kar pomeni morda ojacanje basov. Sem brskal, pa nisem nic nasel, kaj naj bi ta funkcija pomenila. Internetni radio imajo vsi 3 modeli, Dolby Atmos samo zadnja 2. Vsec mi je tudi, da ima night mode avtomatsko, pa ojacanje vokalov in avtomatsko znizanje glasnosti med reklamami, ko jim glasnost pojacajo do nezavesti.
Sicer sem v teh vodah popoln laik, ampak, a to lahko vtaknes kljucek s filmom noter in mora delat skupaj s podnapisi?
 

Gonzo

Guru
1. sep 2007
8.871
8.894
113
EU
Za splošne nastavitve je hitreje prejeti za daljinca, kot za telefon in tablico.
Ko si že na tablici, kot jaz sedaj, je povečanje glasnosti in podobno spotoma , ker so komande pomanjšane v zgornjem levem robu.